Endometrioza: mituri și adevăruri despre boala care afectează o femeie din 10
Aproximativ 10 la sută dintre femeile aflate la vârstă reproductivă au endometrioză, conform Organizației Mondiale a Sănătății. Aceasta înseamnă că 190 de milioane de femei se confruntă la nivel global cu această afecțiune cronică, caracterizată prin formarea unui țesut similar celui endometrial în afara uterului. Unul dintre cele mai importante aspecte ale bolii îl reprezintă diagnosticul cât mai precoce și alegerea celei mai potrivite terapii pentru fiecare persoană.
Ce simptome dă endometrioza?
Endometrioza poate trece neobservată mulți ani, atunci când nu dă simptome. Însă în multe situații, endometrioza afectează grav calitatea vieții din cauza durerii pelvine accentuate din timpul menstruației, a actului sexual, a urinării sau defecației. Pe lângă durere, endometrioza poate fi însoțită de balonare, greață, oboseală și anxietate. Endometrioza este o afecțiune care trebuie depistată și abordată medical cât mai repede, pentru că poate afecta și potențialul fertil.
De ce apare endometrioza?
Cauzele exacte ale apariției endometriozei nu se cunosc. Conform NHS, printre teoriile vehiculate în legătură cu apariția endometriozei sunt cele legate de moștenirea genetică (boala este de cele mai multe ori familială) și de tulburări ale sistemul imunitar. Anumite studii au arătat că endometrioza apare mai ales la femeile ale căror mame sau surori au endometrioză, la cele a căror primă menstruație a fost înainte de 11 ani, la femeile ale căror cicluri menstruale sunt mai scurte de 27 de zile și la cele care au sângerări menstruale abundente care durează mai mult de 7 zile.
Infertilitatea și un nivel de grăsime sub normal au fost de asemenea asociate cu endometrioza. Se estimează că 50 la sută dintre femeile care se confruntă cu infertilitatea au endometrioză.
Ce probleme pune medicilor endometrioza?
În ciuda faptului că este o boală frecventă, endometrioza încă ridică multe semne de întrebare. Specialiștii sunt de părere că este nevoie de încă multe studii pentru a înțelege pe deplin endometrioza. „În ciuda faptului că endometrioza afectează calitatea vieții femeilor, rămâne o afecțiune care nu este îndeajuns studiată. Mai avem încă multe de aflat și de învățat în ceea ce privește metodele de diagnostic și de tratament”, a declarat dr. Nichole Tyson, profesor de obstetrică și ginecologie la Stanford.
Principala problemă pe care o pune endometrioza este că poate afecta întregul organism. Dacă în urma unui ciclul normal care nu este întrerupt de o sarcină, țesutul endometrial care se dezvoltă se elimină în timpul menstruației, în cazul persoanelor cu endometrioză, porțiuni de țesut similar endometrului pot ajunge în abdomen sau în alte zone ale corpului.
Acest fenomen care însoțește fiecare menstruație provoacă durere, inflamație și țesut cicatricial, un complex de simptome asociate cu durerea menstruală. „Nivelul de durere poate fi însă mai grav decât al disconfortului menstrual obișnuit. Aceasta pentru că endometrioza este o boală progresivă, țesutului cicatricial acumulându-se, iar durerea agravându-se”, spune dr. Hugh Taylor, expert în ginecologie și infertilitate la Facultatea de Medicină a Universității Yale.
Cum se diagnostichează și tratează endometrioza?
Orice simptom din cele menționate trebuie semnalat medicului ginecolog, care va face o serie de teste printre care examinarea ecografică, investigația prin rezonanță magnetică și intervenția laparoscopică de vizualizare a țesutului suspect ca fiind endometriozic. Prin intermediul laparoscopiei, medicul va preleva o probă din țesutul suspect pentru a pune diagnosticul de precizie.
Deocamdată, nu există un tratament care să vindece endometrioza. Însă există metode prin care simptomele pot fi ameliorate, printre care se numără antiinflamatoarele pentru durere, medicamentele hormonale, contraceptivele, îndepărtarea chirurgicală a țesutului endometrial și chiar extirparea unor porțiuni din organele afectate (colon) sau chiar a uterului (histerectomia). La ora actuală, protocol de terapie aplicat de medicii experți în tratarea endometriozei țintește ameliorarea simptomelor și, în multe cazuri, reușește să păstreze potențialul fertil al pacientelor afectate de endometrioză,
Mituri și adevăruri legate de endometrioză
Având în vedere că endometrioza ridică multe semne de întrebare, se vehiculează încă multe mituri legate de această afecțiune. Deseori, aceste mituri țin femeile departe de medicul ginecolog, ceea ce poate afecta în timp calitatea vieții acestora, dar și potențialul fertil. Iată câteva dintre miturile demontate de medici!
1. Simptomele pelvine sunt doar consecințe ale menstruației abundente.
Multe femei cred că durerea pelvină puternică este cauzată doar de menstruație. Însă în cazul pacientelor cu endometrioză, durerea apare pe fondul inflamației și iritaței provocate de prezența țesutului similar celui endometrial în alte zone decât interiorul uterului. Demn de menționat este că țesutul endometriozic este sensibil la hormoni, fiind influențat de secreția acestora din timpul ciclului menstrual.
2. O sarcină poate limita și chiar elimina endometrioza.
Se pare că această recomandare pe care o primesc încă multe paciente cu endometrioză nu este susținută de dovezi științifice. În urma unei analize care a inclus 1892 de femei, 89,4 % au fost sfătuite să obțină o sarcină pentru a gestiona sau trata endometrioza. Însă studiul a pus în evidență impactul negativ pe care acest sfat l-a avut asupra multora dintre femeile participante la analiză.
3. Endometrioza afectează doar zona pelvină.
Și acesta este un mit: este adevărat că țesutul endometriozic afectează mai ales zona pelvină și se localizează mai ales la suprafața exterioară a uterului, ovarelor, vezicii urinare și trompelor uterine. Însă acest tip de țesut poate ajunge în orice zonă a corpului, la distanță de pelvis. Au existat situații când s-a constat prezența acestuia la nivel pulmonar sau la nivel cerebral.
4. Stadiul bolii este dat de gravitatea simptomelor.
Deși s-ar putea crede că pacientele care se confruntă cu dureri pelvine puternice, au endometrioză în stadiu avansat, medicii spun că există cazuri când implanturile endometriozice de amploare nu dau simptome.
5. Nivelul mare de estrogeni poate genera endometrioză.
Deși un nivel mare de hormoni estrogeni din corp nu duce la endometrioză, cercetările au arătat că anumite medicamente hormonale care blochează estrogenii pot duce la ameliorarea simptomelor.
6. Endometrioza se ameliorează odată cu intrarea la menopauză.
Este adevărat că țesuturile endometriozice sunt sensibile la hormonii estrogeni și scăderea secreției acestora odată cu înaintarea în vârstă și intrarea la menopauză poate ameliora simptomele. Însă femeile care iau terapie de substituție hormonală pot experimenta în continuare simptome de endometrioză. În plus, secreția de estrogeni nu se reduce brusc, ci scade treptat, ceea nu exclude prezența simptomelor chiar și după intrarea la menopauză.
7. Endometrioza afectează fertilitatea și împiedică sarcina.
Este adevărat că, în unele cazuri, femeile cu endometrioză întâmpină dificultăți în a obține o sarcină. Însă procentul celor care pot rămâne însărcinate, chiar dacă au endometrioză, este de 60-70 la sută. Specialiștii spun că și femeile cu endometrioză severă pot obține sarcini pe cale naturală.
8. Endometrioza apare doar la femei.
Și acesta este doar un mit, chiar dacă aceasta este o afecțiune specifică femeilor. În literatura medicală, au fost raportate 16 cazuri de bărbați la care a fost depistat țesut endometriozic la nivelul vezicii urinare, al peretelui abdominal și al zonei inghinale.
Sursa foto: Dreamstime.com