Energie, Deșeuri, Apă și Smart City la GREEN ENERGY EXPO & ROMENVIROTEC, în perioada 9-11 aprilie, la Romexpo

Inovația și sustenabilitatea ajung la București în cea mai mare expoziție din țară dedicată tehnologiilor și soluțiilor verzi, în perioada 9-11 aprilie, în complexul expozițional Romexpo. Este punctul de întâlnire pentru cei care modelelază viitorul sustenabil al comunităților din România – companii de tehnologie, dar și din domeniile adiacente, autorități, comunități locale, precum și profesioniști care integrează sustenabilitatea în domeniile lor.
GREEN ENERGY EXPO, ROMENVIROTEC și noul concept URBAN SMART EXPO creează împreună platforma cu cea mai mare complexitate dedicată tehnologiilor și soluțiilor smart din domeniul sustenabilității.
Expoziția se distinge prin prezența majoră a jucătorilor din domeniu (500 brand-uri, mii de soluții și tehnologii) și printr-o participare internațională fără precedent (40% expozanți internaționali, din 12 țări și cu prezența pavilioanelor naționale – China, Elveția, Israel).
De asemenea, un element unic este organizarea a zeci de evenimente și dezbateri, cu participarea celor mai importante organizații locale și internaționale, pe teme de interes în contextul local și european, pentru publicul larg sau pentru pentru administrația locală – de la accelerarea tranziției verzi (atragerea fondurilor, infrastructură sustenabilă, digitalizare, reglementări și provocări legislative) la investiții strategice pe energie, apă, deșeuri.
Nu în ultimul rând, este singulară abordarea 360 a vieții sustenabile – tehnologii inovatoare pentru producția de energie regenerabilă, colectarea inteligentă a deșeurilor, gestionarea apei potabile și uzate și pentru servicii publice digitalizate.
Abordare completă a sectoarelor – energie, deșeuri, apă și smart city
Aceasta este cea mai puternică platformă pentru tehnologiile sustenabile si inovatoare din România și pentru abordarea temelor actuale din domeniile producției de energie regenerabilă, colectării, sortării și reciclării inteligente a deșeurilor, managementului apei potabile și uzate, eficienței energetice și transformării smart a vieții urbane.
Organizațiile și asociațiile partenere pentru cele trei sectoare principale sunt: ARM, APPFE, FADI, FADI DA, ARSMD (ARMD), Asociația Română a Compostului (ARC), Federația Constructorilor, RPIA, ISWA, Solar Academy, Energia Inteligentă, Solar Plaza Summit, German RETech Partnership.
GREEN ENERGY EXPO
Zona va fi reprezentată de soluții pentru producerea de energie solară, energie geotermală, bioenergie sau pentru eficiență energetică. Va include în proporție majoritară tehnologie pentru producția de energie solară, iar aici vor putea fi găsite: module solare (PV), invertoare, baterii, sisteme de stocare a energiei, e-mobilitate, sisteme de montare și optimizare a energiei solare, soluții de eficientizare energetică, accesorii.
ROMENVIROTEC
Se va concentra pe soluțiile și temele din domeniul protecției mediului, respectiv colectării, sortării și reciclării deșeurilor – mașini pentru colectarea și transportul deșeurilor, insule ecologice pentru colectare cu accesare digitală, echipamente si soluții pentru sortarea, tratarea si reciclarea deseurilor, pentru curățarea străzilor, întreținerea și serviciile de deszăpezire, centre pentru reciclarea, condiționarea și utilizarea materiilor prime secundare, pentru gestionarea substanțelor periculoase etc.O noutate o reprezintă managementul apei – tehnici de analiză și de laborator, vane, sisteme de alimentare cu apă și canalizare, pompe și sisteme, conducte, țevi și canalizări, stații de tratare a apei și apelor uzate.
URBAN SMART EXPO
Va avea o zonă de demo, cu prototipuri din tehnologia viitorului pentru orașele inteligente: mobilitate urbană, infrastructură urbană, iluminat inteligent, conectivitate, smart living, securitate și siguranță, enabled technologies, guvernanță inteligentă, integrare și incluziune urbană, infrastructură digitală și conectivitate, servicii digitale pentru comunități.
Evenimente și conferințe-cheie
În cele 3 zile de expoziție, vor avea loc zeci de evenimente, pentru toate sectoarele, cu participarea tuturor asociațiilor importante de pe plan local și internațional și a 150 de speakeri.
Evenimentul principal va fi “Forumul Internațional de Mediu și Energie”, organizat de FADI și Infomediu Europa, pe toată durata târgului, cu prezența reprezentanților autorităților din ministerele Economiei, Mediului și Energiei.
9 aprilie va fi ziua dedicată conferințelor Energy Day, organizate împreună cu Energynomics, pe teme relevante pe agenda publică, precum: prețul energiei, mobilitatea electrică și soluții de stocare, energie verde pentru autoconsum, sustenabilitatea energetică a clădirilor etc.
Pe toată perioada expoziției, se va desfășura și Conferința internațională “Provocări și oportunități în sectorul apei și apei uzate din România”, cu multiple workshop-uri și mese rotunde organizate de Asociația Parteneriat Pentru Proiecte și Fonduri Europene (APPFE) și Federația Asociațiilor de Dezvoltare Intercomunitară din Domeniul Apei (FADIDA), în cadrul cărora vor fi prezentate proiecte și modele de succes, precum și oportunități de integrare a soluțiilor și tehnologiilor actuale în viitoarele proiecte de investiții publice și private.
Pentru prima dată în România, rețeaua numărul unu pe zona de waste management, ISWA (International Solid Waste Association), va fi prezentă cu un meeting point, pentru întâlniri ale profesioniștilor cu managementul rețelei.
Asociația Română de Salubritate și pentru Managementul Deșeurilor va organiza pe 10 aprilie o conferință internațională pe teme de actualitate din domeniu.
Partea cea mai activă din sectorul Urban Smart Expo este cea de evenimente, organizate împreună cu Asociația Română Smart City, iar dintre acestea, un moment important va fi pe 10 aprilie, prin organizarea Congresului Primarilor și Administrației Locale din România, precum și a Galei pentru Sustenabilitate în Administrația Locală, o oportunitate pentru schimbul de idei, parteneriate și recunoașterea celor care modelează viitorul sustenabil al comunităților din România.
Adresabilitate
Expoziția se adresează profesioniștilor din domeniile energiei regenerabile, producătorilor de energie (verde și convențională), investitorilor, băncilor și fondurilor de investiții, operatorilor de proiecte de energie regenerabilă, dezvoltatorilor imobiliari, arhitecților, urbaniștilor și experților care transformă orașe, constructorilor, specialiștilor din producție și retail, consultanților în energie, antreprenorilor și start-up-urilor care doresc să deschidă o afacere în domeniile energiei regenerabile, protecției mediului și managementului deșeurilor, companiilor de tehnologie, organizațiilor de mobilitate (furnizori de soluții pentru mobilitate urbană și operatori de transport).
De asemenea, este un eveniment dedicat specialiștilor în gestionarea deșeurilor, operatorilor de gestionare a deșeurilor, companiilor specializate în tratarea și distribuția apei potabile, specialiștilor în remedierea siturilor contaminate.
Sunt invitați și reprezentanți ai ONG-urilor din domeniu, mediului universitar (profesori și studenți), experți în politici publice, consultanți de business, precum și reprezentanți guvernamentali, ai ministerelor, autorități publice și locale – primari, angajați ai primăriilor, reprezentanți ai consiliilor județene, instituțiilor guvernamentale implicate în planificarea urbană, parlamentari. Expoziția este deschisă și utilizatorilor casnici care doresc să implementeze în propriile spații soluții green și smart.
Informații utile
Spațiul expozițional va putea fi vizitat gratuit pe 9-10 aprilie, între 10.00-17.00 și pe 11 aprilie în intervalul 10.00-16.00, în Pavilionul B2 și pe platformele exterioare.
Mai multe informații despre expoziție și agenda de evenimente, se găsesc accesând https://greenenergyexpo-romenvirotec.ro.
Articol susținut GREEN ENERGY EXPO – ROMENVIROTEC 2025