Estimările creșterilor de preț pe litoralul Bulgariei. Care va fi impactul adoptării euro de către țara vecină

Hotelierii din Bulgaria estimează o creştere moderată a preţurilor în vacanţa de vară, între 10% şi 15% comparativ cu anul trecut, în urma majorării inflaţiei şi a costurilor ridicate, informează Novinite. În pofida acestor evoluţii, industria turismului este încrezătoare că viitoarea tranziţie la euro în 2026 nu va provoca creşteri bruşte ale preţurilor pentru vizitatori, se arată într-o analiză a postului de televiziune Nova TV, transmite Agerpres.
Chiar dacă în această vară leva este încă moneda oficială a Bulgariei, companiile din turism au început deja pregătirile pentru adoptarea euro. Multe tranzacţii cu partenerii străini se realizează de ceva timp în euro, iar consumatorii din Bulgaria sunt obişnuiţi cu moneda unică din timpul călătoriilor lor în Europa. „Bulgarii care călătoresc în Europa folosesc euro, astfel încât schimbarea monedei nu-i va afecta în mod negativ pe turişti”, a afirmat Pavlin Kosev, preşedintele Asociaţiei Restaurantelor şi Hotelurilor din Varna.
În staţiunea Nisipurile de Aur, hotelierii se aşteaptă la o tranziţie lină, preţurile fiind pur şi simplu convertite în euro la o rată fixă de schimb. „Preţurile nu se modifică, doar vor fi denominate în euro, ceea ce va simplifica situaţia pentru vizitatorii străini şi va reduce riscul fraudei valutare”, a apreciat Stanislav Stoianov, vicepreşedintele Uniunii hotelierilor din Nisipurile de Aur.
În privinţa sezonului din 2025, preţurile ar urma să înceapă de la 70 leva pe noapte la hoteluri de două sau trei stele, ajungând până la 1.000 leva pe noapte la pachetele de lux all-inclusive la hotelurile de cinci stele. În medie, preţurile la o cameră dublă pe coastele de nord şi de sud ale Mării Negre ar urma să scadă între 150 şi 300 leva, în funcţie de locaţie şi de categoria hotelului.
De asemenea, agenţiile de turism nu se aşteaptă la creşteri majore de preţuri după adoptarea euro. „Contractele cu partenerii sunt semnate în avans şi deja preţul este stabilit în euro. Orice creşteri vor fi controlate de condiţiile de pe piaţă”, a afirmat Evelina Puleva, tour-operator.
În acest sezon de vară, o modificare importantă va fi extinderea activităţii salvamarilor până în 15 septembrie, iar programul lor va fi între orele 9:00 şi 18:30.
Pentru turiştii care caută vacanţe cu buget redus, hotelierii recomandă evitarea perioadei aglomerate din iulie şi august, recomandând lunile iunie, septembrie şi chiar octombrie, când preţurile pot fi cu până la 50% mai scăzute.