Eugen Nicolaescu: Vrem ca educatia sanitara sa fie disciplina obligatorie in scoala
- Redactia Hotnews
Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii, a declarat vineri la Forumul european al obezitatii ca a demarat discutii cu reprezentantii Ministerului Educatiei Nationale privind introducerea in programa scolara obligatorie a educatiei sanitare. „Vrem sa fie o disciplina obligatorie, astfel incat sa ne atingem obiectivul. Cu cat lasam lucrurile mai voluntare, cu atat rezultatele vor fi mai mici sau mai indepartate”, a declarat Nicolaescu, citat de Agerpres.
„Deja am deschis discutiile cu MEN in ceea ce s-ar numi introducerea educatiei sanitare in scoli. Cand spunem introducerea educatiei sanitare in scoli noi spunem mai mult decat s-au repezit unii politicieni sa spuna: stiti ca si acum putem sa facem. Sigur ca putem sa facem, dar putem sa facem optional. Vrem sa fie o disciplina obligatorie, astfel incat sa ne atingem obiectivul. Cu cat lasam lucrurile mai voluntare cu atat rezultatele vor fi mai mici sau mai indepartate. Cu cat le reglementam mai bine cu atat putem sa le urmarim, sa intervenim, sa corectam si sa ne asteptam la rezultate corecte, pozitive„, a declarat Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii, citat de Agerpres.
Nicolaescu a precizat ca o alta masura care urmareste imbunatatirea starii de sanatate a populatiei o reprezinta cresterea numarului de ore de sport in invatamant. „Deja este o decizie politica luata in sensul de a se majora numarul de ore de educatie fizica de la primul an de studiu pana la ultimul an din mediul universitar”, a afirmat ministrul Sanatatii.
Amintim ca la inceputul anului Remus Pricopie, ministrul Educatiei Nationale, a declarat ca „in afara orelor de educatie fizica si sport va trebui sa (…) intarim dimensiunea educatiei pentru sanatate si, o alta componenta, educatia pentru risc”. „Eu cred ca este important sa ne preocupe cata matematica stie un elev sau cata literatura cunoaste un elev, dar mult mai important sau as spune pe primul loc este nivelul de sanatate al acelui elev”, a precizat Pricopie.
Ministrul Educatiei Nationale a declarat in februarie ca „daca reusim sa securizam aceste trei componente – dezvoltarea armonioasa, alimentatia sanatoasa si constientizarea riscurilor care apar odata cu inaintarea in varsta a copiilor, apoi putem sa ne uitam si la testele PISA si sa vedem cum stam cu matematica si romana”.