Sari direct la conținut

Eugen Sechila, apropiat al lui Călin Georgescu, trimis în judecată pentru construcția unei troițe cu simboluri legionare

Eugen Sechila, apropiat al lui Călin Georgescu, trimis în judecată pentru construcția unei troițe cu simboluri legionare
Eugen Sechila. Foto: Inquam Photos / George Călin

Procurorii Parchetului General au transmis, miercuri, că au trimis în judecată un bărbat pentru confecționarea, deținerea, vânzarea și răspândirea unor însemne fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe. Este vorba despre Eugen Sechila, care în 2021 a construit o troiță cu simboluri legionare, demontată ulterior, potrivit surselor HotNews. Informația a fost transmisă și de G4Media.

Potrivit comunicatului de presă transmis miercuri de Parchetul General, fapta pentru care este trimis în judecată Sechila a avut loc în iulie 2021, când acesta a construit într-o comună din județul Călărași o troiță cu simboluri ale mișcării legionare Garda de Fier, „o figură geometrică compusă din trei linii verticale intersectate cu trei linii orizontale”.

„Ulterior, în luna decembrie 2024, când s-a produs un scandal public din cauza faptului că troița conținea un simbol legionar, familia decedatului a înlăturat acea troiță”, au mai transmis procurorii. 

Dosarul a fost trimis spre soluționare Judecătoriei Oltenița, potrivit Parchetului.

Eugen Sechila a fost audiat la Parchet în urmă cu două săptămâni

Lider al mișcării neo-legionare din România și unul dintre cei mai importanți colaboratori ai lui Călin Georgescu, Eugen Sechila a fost oprit pe 26 februarie pe aeroport de către autorități și a fost dus la sediul Parchetului General și audiat.

El a fost ridicat cu mandat de pe Aeroportul Henri Coandă și dus la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ). Sechila a primit atunci control judiciar pentru 60 de zile.

Într-o intervenție la Realitatea Plus în seara în care soțul ei a fost audiat de procurori, Elena Puiu a declarat că este „un dosar fabricat” și a explicat că este despre construcția unei troițe în memoria lui Horațiu Pascal, conform G4Media.

„Este vorba de un dosar fabricat de ceva timp, din ce ne dăm noi seama, în baza legii 217/2015, și spune așa, nu o să vă citesc tot, că nu are sens: «La data de 3.07.2021, numitul Eugen Sechila a construit și amplasat pe raza comunei Radovan, județul Calarași, în vecinătatea primăriei o troiță din lemn, în memoria lui Horațiu Pascal, decedat la data de 14.07.2020. Troița menționată are încorporat în partea inferioară simbolul asociației mișcărilor legionare și fasciste care au activat în perioada interbelică»”, a citit Elena Sechila din documentele de la procurori.

Cine este Eugen Sechila

Alături de partenera sa, Elena Puiu, Eugen Sechila este conducătorul „Asociației Gogu Puiu și Haiducii Dobrogei”. Asociația a fost interzisă în școlile din România, după ce autoritățile au avut probe ale propagandei legionare pe care o practicau Sechila și Puiu printre elevi.

Pe pagina de Facebook a asociației lui Sechila au fost publicate mai multe texte care îl omagiau pe Corneliu Zelea Codreanu: „Înainte de Corneliu Codreanu, România era o Sahara populată. Cei aflați între cer și pământ, n-aveau niciun conținut, decât așteptarea. Cineva trebuia să vină”.

Sechila este un frecvent participant la acțiuni, mitinguri și manifestări ale proto-legionarismului românesc. Primește felicitări în calitate de „camarad”, sintagmă folosită frecvent de legionari în perioada interbelică.

Sechila se pozează și postează pe Facebook simboluri ale Mișcării Legionare și înarmat cu puști și pistoale. El este totodată un fost membru al Legiunii Străine.

Eugen Sechila a fost remarcat de către public, după ce a apărut în rol de sfătuitor al lui Călin Georgescu, înainte de emisiunea de la Marius Tucă. În emisiune, candidatul Georgescu a negat orice legătură cu Mișcarea Legionară, în condițiile în care era însoțit de Sechila, cel care poartă însemne legionare și organizează tabere paramilitare. 

Taberele paramilitare ale lui Sechila, promovate de Cristela, soția lui Călin Georgescu

Sechila a fost inițiatorului „taberelor de supraviețuire pentru tineri” (numite tabere de haiducie). Taberele lui Sechila au fost promovate, în 2022, chiar de către soția lui Călin Georgescu, Cristela, într-un dialog care poate fi văzut pe contul de YouTube al Cristelei Georgescu. 

„Taberele de supraviețuire”, cum le numește Cristela Georgescu în emisiune, au fost acțiuni de îndoctrinare și propagandă de extremă dreaptă, potrivit unor documentări realizate de cercetătoarea Adina Marincea în ultimii ani. 

După ce a publicat pe larg care sunt legăturile dintre Călin Georgescu și cripto-legionarii din România, printre care și cuplul Eugen Sechila – Elena Puiu, Marincea a fost amenințată. Numele cercetătoarei a fost scris cu vopsea pe clădiri din centrul Bucureștiului.

Ajută-ne să facem HotNews mai bun
Vrem să aflăm ce subiecte sunt importante pentru tine și cum putem îmbunătăți HotNews. Am pregătit un chestionar a cărui completare durează 5 minute şi care e anonim, dacă nu vrei să ne laşi adresa de mail. Nu e obligatoriu să răspunzi la fiecare întrebare, deși ne-am bucura. Orice contribuție ne ajută să luăm decizii mai bune.
Formular Feedback
INTERVIURILE HotNews.ro