Sari direct la conținut

Eugen Teodorovici: Cine vrea sa dea bacsis baiatului care aduce pizza merge la unitate pentru bon fiscal. / Finantele, ANAF, Concurenta si ANPC vor actiona daca preturile alimentelor cresc

HotNews.ro
Eugen Teodorovici: Cine vrea sa dea bacsis baiatului care aduce pizza merge la unitate pentru bon fiscal. / Finantele, ANAF, Concurenta si ANPC vor actiona daca preturile alimentelor cresc

Persoanele care livreaza pizza la domiciliu sau la birou pot primi un bacsis, dar numai daca este lasat la firma unde acestea lucreaza, cumparatorul avand obligatia sa se deplaseze la acea locatie pentru a le fi eliberat bonul fiscal, afirma ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, potrivit Mediafax. El a raspuns astfel intrebat de presa cum este fiscalizat bacisul dat celor care livreaza pizza. „Daca eu vreau sa dau bacsis baiatului care imi aduce pizza, cum rezolv, domnule ministru ?”, l-a intrebat un jurnalist pe ministru, acesta explicandu-i ca, daca este multimit de „gustul si serviciile prestate”, ii poate da bacsis.

Intrebat insa in continuare cum poate fi dat acestuia bacsis fara sa primeasca bon fiscal, ministrul a raspuns: „Daca doriti sa lasati un bacsis, mergeti la unitatea respectiva, iar acolo, pe casa, bate bonul fiscal, bacsisul respectiv, si asta este. Sau cu taxiul, vreti sa ma intrebati si de taxiuri, daca mergeti cu taxi?”.

Guvernul a decis recent sa legifereze bacsisul, care sa fie astfel evidentiat pe un bon fiscal separat si va fi taxat cu 16%.

La momentul deciziei, ministrul Finantelor explica faptul ca, pentru calatoria cu taxi, aparatul de marcat va trebui modificat astfel incat acesta sa emita, in afara bonului fiscal emis conform distantei parcurse si tarifului perceput pe kilometru, si un bon fiscal pentru bacsisul dat de client taximetristului.

Jurnalistii l-au intrebat si atunci daca fiscalizarea bacsisului va fi aplicata si in cazul celor care livreaza pizza la domiciliu sau altor servicii de curierat la domiciliu, fara sa fie prezentate insa detalii.

  • Teodorovici: Finantele, ANAF, Concurenta si ANPC vor actiona daca preturile alimentelor cresc

Guvernul are obligatia si preocuparea ca scaderea TVA la alimente sa nu fie diluata de masuri anticoncurentiale de crestere a preturilor, iar eventuale situatii de acest gen trebuie sesizate la Finante, ANAF, Consiliul Concurentei si ANPC, a declarat ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici.

El a raspuns astfel intrebat de presa, dupa discutia avuta cu deputatii PSD pe tema Codului Fiscal, daca Executivul este preocupat de cresterea artificiala a preturilor produselor alimentare, anterior reducerii TVA la alimente.

„Categoric, ca si Guvern, ne dorim foarte mult ca aceasta masura benefica pentru piata sa se reflecte intr-adevar la consumatori si sa nu fie, ca sa spun asa, prin astfel de masuri anticoncurentiale, sa fie diluata. Aceasta este obligatia noastra si preocuparea noastra ca si Guvern”, a spus Teodorovici.

El a precizat ca Ministrul Agriculturii monitorizeaza foarte atent piata si a aratat ca trebuie sesizate autoritatile competente in cazul in care se sesizeaza cresteri de preturi nejustificate, inclusiv Consiliul Cncurentei si Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului (ANPC).

„Acolo unde aceasta situatie se intampla, ea trebuie sesizata. Si noi (Ministerul Finantelor-n.r.), chiar si ANAF, chiar si Consiliul Concurentei, Agentia pentru Protectia Consumatorului, vom actiona fiecare pe zona de care raspunde”, a mai aratat ministrul.

Guvernul a decis recent ca taxa pe valoarea adaugata sa scada la 9% pentru produse alimentare si bauturi non-alcoolice, incepand cu 1 iunie.

Presa a relatat insa ca mari lanturi de magazine ar fi majorat preturile la diferite alimente cu pana la 30%, inainte de reducerea TVA, iar premierul Victor Ponta a reactionat spunand ca Guvernul nu poate ingheta preturile la marfurile din magazine, dar poate introduce masuri constitutionale si europene, precum taxe speciale foarte mari, in cazul in care comerciantii nu scad preturile la raft dupa diminuarea TVA.

El a cerut ca Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor si Consiliul Concurentei sa verifice atent situatia preturilor din magazine.

La randul sau, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a fost, joi, intr-un hipermarket din Capitala, pentru a verifica preturile, spunand ca a venit in magazin pentru a transmite mesajul ca pretul final trebuie sa scada odata cu reducerea TVA.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro