Sari direct la conținut

Eugen Tomac (PMP), despre cererea PSD ca Autoritatea Electorala Permanenta sa vina cu legea votului prin corespondenta: Joc de pase institutional

HotNews.ro
Eugen Tomac, Foto: Hotnews
Eugen Tomac, Foto: Hotnews

Liderul PMP Eugen Tomac a comentat pe Facebook, ca urmare a discutiilor din Comisia de cod electoral asupra legii votului prin corespondenta de marti, ca solicitarea PSD ca Autoritatea Electorala Permanenta sa propuna un proiect pe aceasta tema e „un joc de pase institutional” si o „pierdere de timp”. Amintim ca Tomac este initiatorul unui proiect de lege privind votul prin corespondenta care a fost depus la Senat pe 4 mai, in aceeasi zi in care si PNL a depus un proiect de lege in acest sens (vezi documentul atasat).

Vezi aici parcursul legislativ al proiectului

Celelalte trei proiecte privind votul prin corespondenta aflate in parlament:

Redam postarea lui Tomac:

„Am prevenit de la bun inceput ca decizia PSD-ului de a cere Autoritatii Electorale Permanente elaborarea unui proiect de lege privind votul prin corespondenta este un ‘joc de pase institutional’, iar rezultatul va fi doar pierdere de timp. Ieri, din nefericire, mi s-a confirmat presupunerea.

In prima sedinta care a avut loc dupa schimbarea presedintelui Comisiei de Cod Electoral, presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a reprosat reprezentantilor Autoritatii Electorale Permanente ca au solicitat din nou amanarea dezbaterii, fiind incapabili sa elaboreze un proiect de lege draft pe „scheletul domnului Tomac”.

De ce initiativa legislativa propusa de mine este astazi singura optiune reala pe care o putem lua in considerare pentru a evita repetarea umilintei romanilor de peste hotare ?

In primul rand, proiectul de lege a fost elaborat de experti din cadrul Ministerului Afacerilor Externe si contine completari de la numeroase institutii cu competente in domeniu, astfel incat este avizat de Ministerul Justitiei, Ministerul Finantelor Publice, Serviciul de Telecomunicatii Speciale, Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal, inclusiv de Autoritatea Electorala Permanenta, astazi in mod insistent chestionata. Mai mult, pentru redactarea proiectului, a fost analizata legislatia multor state europene care practica acest tip de vot.

In al doilea rand, propunerea este complexa, defineste in mod clar votul prin corespondenta si explica in etape mecanismul de exercitare a acestui vot de catre alegatorii romani cu domiciliul sau resedinta in strainatate. Bineinteles, in cazul in care exista loc pentru a perfectiona cadrul legal propus, orice parlamentar are dreptul de a depune amendamente, solutia nefiind respingerea totala a proiectului pentru a prelungi blocajul in care ne aflam.

De astfel, in momentul depunerii propunerilor legislative, atat privind votul electronic, cat si votul prin corespodenta, am solicitat parlamentarilor, la nivel colectiv si individual, sa intervina pentru imbunatatirea propunerilor sau sa devina coinitiatori. Nu am primit nici macar un raspuns.

Motivul l-am aflat ulterior, cand Victor Ponta, in cadrul unei emisiuni televizate, a marturisit ca dreptul la vot al romanilor e strict batalie politica: „Domnul Tomac a avut un proiect. PNL a venit la PSD si a zis: respingem! Toata lumea a votat contra. A mai venit un proiect, tot asa a venit.” Contestabile sau nu declaratiile premierului Victor Ponta (in general), realitatea este aceasta: PSD si PNL au ingropat accesul romanilor de peste hotare la vot.

Nu in ultimul rand, subliniez ca timpul pe care il avem pentru gasirea unei solutii este redus, avand in vedere ca nu putem modifica legislatia cu cateva luni inainte de alegeri. Acesta este motivul pentru care USL profita de orice oportunitate de amanare, da avize negative la singurele propuneri legislative existente pe acest subiect, dar in spatiul public se ancoreaza in false dezbateri.”

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro