Sari direct la conținut

EURO 2024: Pentru Ucraina, partida cu România reprezintă mai mult decât un meci de fotbal

HotNews.ro
Selecționerul Ucrainei, Serhi Rebrov, își urmărește echipa în timpul unui antrenament public în Wiesbaden, Germania, joi, 13 iunie 2024, înaintea meciului din grupa E împotriva României la Euro 2024. Foto: Michael Probst / AP / Profimedia
Selecționerul Ucrainei, Serhi Rebrov, își urmărește echipa în timpul unui antrenament public în Wiesbaden, Germania, joi, 13 iunie 2024, înaintea meciului din grupa E împotriva României la Euro 2024. Foto: Michael Probst / AP / Profimedia

Selecţionerul echipei Ucrainei, Serhi Rebrov, a declarat, duminică, într-o conferinţă de presă, că meciul cu România, de luni, care marchează debutul naţionalei sale la EURO 2024, este unul „încărcat de emoţii” şi mai mult decât un meci de fotbal, pentru o ţară aflată în război din 2022, transmite AFP.

„Ne e greu să fim aici când auzim veşti de acasă. În ţara noastră e război! Când ne trezim dimineaţa ne întrebăm ce se petrece cu familiile noastre, cu prieteni noştri”, a comentat, la rândul său, fundaşul central Ilia Zabarnîi (Bournemouth), scrie Agerpres.

„Soldaţii care apără ţara noastră sunt incredibili. Sunt alarme zi de zi, iar oamenii mor tot timpul”, a adăugat fostul jucător al lui Dinamo Kiev, pentru a sublinia contextul special al acestui prim meci de la EURO pentru Ucraina.

„Jucătorii şi cu mine am primit o mulţime de mesaje de la soldaţi, de la prieteni care luptă acum în Ucraina. Sunt sigur că ştiu că suntem foarte mândri de ei. Ei spun să arătăm ‘spiritul Ucrainei’. Acest turneu este de fapte despre spiritul ţării noastre”, a transmis Rebrov.

Joi, vedetele echipei Ucrainei, printre care atacantul Mihailo Mudrik (Chelsea) sau portarul Andri Lunin (Real Madrid), au publicat un clip video prin care au reamintit distrugerile din oraşele lor natale, ocupate total sau distruse de la începutul conflictului cu Rusia.

„Fotbalul nu este o prioritate într-o ţară în care mulţi oameni şi copii mor”

„Evident, va fi un meci încărcat de emoţii, ştim situaţia din teren. Este foarte important pentru noi că suntem prezenţi aici (la EURO). Vrem să fim percepuţi ca o naţiune europeană”, a explicat selecţionerul Rebrov.

„Fotbalul nu este o prioritate într-o ţară în care mulţi oameni şi copii mor. E important să jucăm pentru soldaţi, pentru oameni, pentru suporteri. Însă, războiul continuă şi avem nevoie de susţinere pentru a ne bate pentru libertatea Europei”, a mai spus fostul internaţional din anii 1990-2000.

Ucraina s-a calificat la EURO 2024 după victorii succesive, cu 2-1, în baraje cu Bosnia-Herţegovina şi Islanda, după ce s-a clasat pe locul al treilea în grupa sa preliminară, în urma Italiei, campioana en titre.

„Fiecare victorie a ţării noastre, pe teren şi în afara lui, este crucială pentru toţi ucrainenii şi în special pentru cei care o apără acum”, a subliniat preşedintele Federaţiei Ucrainene de Fotbal, Andrei Şevcenko, fostul câştigător al Balonului de Aur, citat de AFP.

România va înfrunta Ucraina, luni, de la ora 16:00, la Munchen, în primul meci din Grupa A a Campionatului European de fotbal – EURO 2024. Cele mai importante informații despre meciul cu Ucraina vor fi transmise în format LiveBLOG pe HotNews.ro.

INTERVIURILE HotNews.ro