Eurobarometru: Romanii recunosc ca nu fac mare lucru pentru combaterea schimbarilor climatice
Romanii recunosc ca iau putine masuri pentru combaterea schimbarilor climatice, potrivit unui sondaj Eurobarometru facut public luni de Comisia Europeana. Doar 23% dintre respondentii romani declara ca in uttimele 6 luni au facut ceva impotriva schimbarilor climatice, cel mai redus procent din UE.
Potrivit sondajului realizat in perioada noiembrie-decembrie 2013, la intrebarea „Ati luat personal vrea masura pentru a lupta impotriva schimbarilor climatice in ultimele 6 luni”, 23% dintre respindentii romani au raspuns pozitiv, 67% au declarat ca nu au luat vreo masura, iar 10% nu au stiut sa raspunda.
Comparativ cu sondajul similar din anul 2011, a scazut cu 4 puncte procentuale numarul raspunsurilor afirmative, in timp ce respondentii care au recunoscut ca nu au facut nimic personal impotriva schimbarilor climatice sunt cu 7 puncte procentuale mai multi in prezent.
La nivelul intregii UE, 50% dintre respondenti sustin cau au luat cel putin o masura impotriva schimbarilor climatice, iar 46% recunosc ca nu au facut nimic.
Respondentii din Suedia declara in cea mai mare proportie (80%) ca au luat cel putin o masura pentru combaterea schimbarilor climatice.
Vecinii bulgari se declara mai ecologisti decat romanii, 27% dintre respondentii de la sud de Dunare sustinand ca au luat personal masuri impotriva schimbarilor climatice in urlima jumatate de an. Un procent si mai mare dintre respondentii unguri se declara activi eco, 49%.
23% dintre respondentii romani declara cau au luat masuri impotriva schimbarilor climatice in ulimele 6 luni
Foto: Comisia Europeana
De-abia intrati in Uniunea Europeana in anul 2013, croatii par cuprinsi de o frenezie eco in comparatie cu romanii: 41% dintre respondentii din Croatia au raspuns afirmativ la intrebare.
Intrebati care este cea mai mare amenintare la adresa omenirii, 10% dintre respondentii din Romania au indicat schimbarile climatice. Media europeana este de 16%. Respondentii din Suedia au indicat schimbarile climatice in cea mai mare proportie din UE (39%). La polul opos sunt portughezii (6%).
Cel mai mult romanii par sa se teama de saracie, foamete si lipsa apei potabile, ca amenintare la adresa securitatii lumii, 42% dintre respondentii din Romania indicand aceasta amenintare.
La nivelul intregii UE, 35% dintre respondenti au declarat ca se tem de saracie, foamete si lipsa apei potabile, ca principal risc la adresa omenirii, aceasta amenintare fiind tot prima in topul perceptiei europenilor.