Europa cu două viteze a devenit o realitate
Europa cu doua viteze a devenit o realitate. Pe de o parte avem nucleul dur reprezentat deocamdata de statele din Zona Euro care vor merge catre unificarea fiscala. In cealalta parte raman statele care nu au aderat la EUR, care-si pot defini singure politicile fiscale, dar vor fi atent monitorizate de la Bruxelles. Oricum, target-ul oricarei tari din Uniune este cel de intrare in sfera Euro, motiv pentru care politicile economice din zona a doua vor fi supervizate.
Cu toate ca lucrurile par cat se poate de logice, nu este foarte clar cum vor fi acoperite diferentele dintre aderentii la moneda unica. O uniune fiscala nu va face altceva decat sa adanceasca dezechilibrele, lucru care nu a fost clarificat de catre oficiali. Se pare ca vor ramane cateva supape care vor permite compensarea sau, mai bine spus, recuperarea din mers. Cu toate ca informatiile sunt inca destul de vagi, raspunsul din partea pietelor cred ca va fi unul pozitiv prin prisma faptului ca s-a dat un semnal clar ca Europa nu poate sa se dezintegreze. Pe de alta parte, trebuie sa fim constienti de faptul ca nu am avut de-a face decat cu niste declaratii, iar aplicarea lor (in sensul modificarii Tratatului) va fi destul de problematica.
Pentru noi vestile cred ca sunt bune deoarece o stabilizare a zonei ne este benefica. Ceea ce ma ingrijoreaza este o declaratie a lui Barroso care a amintit in treacat ca sunt tari din afara zonei euro care au anuntat ca sunt interesate sa adopte regulile fiscale ale nucleului dur. Sincer, sper ca Romania sa nu fie una dintre tarile respective, cu toate ca am o banuiala sumbra ca bravada irationala de care am dat dovada in ultima perioada ar putea sa ne impinga cu capul in zid.
Citeste restul materialului si comenteaza pe Trenduri economice.