Sari direct la conținut

Europarlamentarii de la Dreapta Unită îi cer Ursulei von der Leyen să trimisă o misiune în România pentru a face o anchetă independentă asupra alegerilor

HotNews.ro
Lansare Alianța Dreapta Unită - USR. PMP, Forța Dreptei, Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea
Lansare Alianța Dreapta Unită - USR. PMP, Forța Dreptei, Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea

Europarlamentarii alianței Dreapta Unită au trimis o scrisoare către președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în care semnalează frauda de la alegerile din România, potrivit unui comunicat de presă al USR. În scrisoare, semnatarii arată că în ziua alegerilor au fost găsite buletine preștampilate pentru coaliția de guvernare PSD-PNL în București, dar și în alte orașe din țară și cer demararea unei anchetei independente.

„Procesul electoral este pătat de acuzații de corupție electorală pe scară largă. Rezultatul voturilor, în special în capitala București, este îndoielnic. Exită numeroase suspeciuni de fraudă în două sectoare în care sunt primari care reprezintă opoziția democratică din România. Democrația este sub amenințare și cetățenii sunt jefuiți de puterea lor de vot”, se menționează în scrisoarea semnată de Dan Barna, Vlad Voiculescu, Vlad Botoș și Eugen Tomac.

Dreapta Unită cere oficialilor de la Bruxelles să trimită o misiune în România pentru a face o anchetă independentă asupra procesului electoral.

„Comisia Europeană trebuie să aibă o poziție clară pentru apărarea democrației și a cetățenilor europeni și să ceară autorităților române să ia în serios toate suspiciunile de fraudă și să găsească o soluție legală și corectă”, se arată în scrisoarea USR.

Scrisoarea a fost trimisă și către vicepreședinta pentru Demografie și Democrație, Dubravka Šuica, și către comisarul pentru Justiție, Didier Reynders.

USR sesizează și OSCE și Colegiul aleșilor locali din UE

Deputatul USR Iulian Bulai, lider de grup ALDE în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), a sesizat Oficiul pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) și Congresul Autorităţilor Locale şi Regionale al Consiliului Europei cu privire la modul cum au fost organizate alegerile din 9 iunie și la suspiciunile de fraudă din mai multe secții de votare.

„Statul de drept și democrația solidă înseamnă proceduri clare și procese electorale desfășurate impecabil, nu experimente, nu improvizații. Așa-zisa organizare a acestor alegeri nu avea cum să iasă bine, în lipsa digitalizării și a unei logistici adecvate. Zeci de mii de reprezentați și observatori din secțiile de votare au fost nevoiți să facă un efort peste puteri. A fost un proces care a excedat capacitatea umană. Și vedem acum sutele de contestații, pe probe evidente de fraudă, care nu sunt luate în calcul, de un aparat care lucrează antidemocratic”, declară deputatul USR Iulin Bulai.

USR a solicitat, în mod repetat, admiterea renumărării voturilor în secțiile cu suspiciuni grave de fraudă și înscrisuri greșite în procesele-verbale.

Citește și:

INTERVIURILE HotNews.ro