Sari direct la conținut

Europenii, neputincioși în fața dorinței Washingtonului de a răsturna regimul de la Teheran

Hassan Rohani, Foto: Agerpres/AP
Hassan Rohani, Foto: Agerpres/AP

Pe europeni îi încearcă un sentiment de neputință în fața dorinței lui Donald Trump de a răsturna guvernul din Iran, deoarece nu au nici o influență asupra președintelui SUA și nu sunt considerați parteneri de încredere la Teheran, din cauza incapacității lor de a compensa consecințele sancțiunilor SUA asupra economiei iraniene, scrie AFP.

Uniunea Europeană a descris ultimatumul președintelui iranian ca fiind o metodă de negociere proastă, dar Hassan „Rohani este într-o situație foarte dificilă din motive economice”, a spus unul dintre reprezentanții săi de la Bruxelles.

Acesta a fost dezamăgit de lipsa de reacție a europenilor față de refuzul guvernului Trump de a reînnoi scutirile acordate anumitor țări pentru achiziționarea de țiței iranian.

Exporturile iraniene au scăzut de la 1,5 milioane de barili / zi la 700.000, ceea ce este „insuficient pentru a permite țării să mențină o economie viabilă”, potrivit surselor europene.

Dar Europa a cumpărat puțin petrol iranian: nouă miliarde de dolari în 2017, potrivit datelor Comisiei Europene. Cu toate acestea, energia a reprezentat cea mai mare parte a importurilor europene de 10 miliarde de euro. Iranul a cumpărat din partea Uniunii Europene mărfuri în valoare de 10 miliarde de dolari.

„Uniunea Europeană nu s-a angajat să compenseze efectele economice ale deciziilor SUA”, spun reprezentanții Iranului la Bruxelles. „Pentru veniturile din petrol, Teheranul trebuie să se adreseze Chinei și Indiei, cei doi cumpărători principali”, explică ei.

Europenii au adoptat legislația necesară pentru a pune în aplicare Instex, un mecanism creat de Franța, Germania și Regatul Unit pentru a promova comerțul cu Iranul fără a utiliza dolarul și de a eluda astfel sancțiunile SUA.

Iranul regretă însă că nu a fost autorizată încă nicio tranzacție. „Iranul trebuie să finalizeze implementarea entității sale similare”, replică europenii.

O întâlnire de la Bruxelles marți „a făcut progrese”, dar mecanismul nu este încă operațional deoarece „iranienii nu și-au făcut treaba”, a declarat iritat un oficial european.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro