Sari direct la conținut

Evadare ca-n filme, printr-un tunel secret, dintr-o închisoare din Rusia: Forțele de ordine îi „vânează” pe fugari

HotNews.ro
Evadare ca-n filme, printr-un tunel secret, dintr-o închisoare din Rusia: Forțele de ordine îi „vânează” pe fugari
Fotografie ilustrativă - Militari din cadrul Rosguardia (Garda Națională rusă) lângă închisoarea din Surovkino, aflată la 860 de kilometri sud-est de Moscova, Rusia, 23 august 2024. Sursa foto: Russian Rosguardia (National Guard) Telegram Channel / AP / Profimedia

Autoritățile ruse au anunțat sâmbătă declanșarea unei ample operațiuni de urmărire după ce șase deținuți au evadat din penitenciarul în care se aflau, printr-un tunel secret, iar doi dintre ei au fost prinși ulterior, informează AFP.

Au fost înființate posturi temporare de căutare, în timp ce forțele de ordine locale au fost alertate și efectuează razii în urmărirea celorlalți fugari.

„Îmi dau seama că veștile pot provoca îngrijorare, dar vă rog să nu intrați în panică”, le-a cerut rezidenților Igor Artamonov, guvernatorul regiunii Lipețk, din vestul Rusiei.

„Forțele de securitate își continuă eforturile pentru depistarea și reținerea infractorilor”, a adăugat el.

Gardienii închisorii au fost alertați de dispariția deținuților după ce au efectuat o inspecție de rutină.

„În colonia penitenciară cu regim general nr. 2, un tunel subteran a fost descoperit în timpul unei patrulări în interiorul incintei”, a transmis serviciul penitenciar al regiunii Lipețk.

„Imediat a început numărarea deținuților, ceea ce a dezvăluit absența a șase dintre ei”, a adăugat serviciul penitenciar.

Instituția nu a dezvăluit identitatea bărbaților evadați, dar a precizat, într-un comunicat, că deținuții sunt „din Asia Centrală”.

„În prezent, se iau măsuri pentru depistarea persoanelor evadate. Autorii vor fi aduși în fața justiției”, au mai transmis autoritățile penitenciare.

Doi dintre evadați au fost deja reținuți în regiunea vecină Tambov, a anunțat guvernatorul local.

Regiunea Lipețk se află la aproximativ 300 de kilometri sud de Moscova.

Rusia are una dintre cele mai mari populații de deținuți din lume, cu peste 400.000 de persoane aflate anul trecut în închisori, dar numărul acestora a scăzut pe măsură ce deținuții sunt trimiși să lupte în Ucraina.

Evadările sunt relativ rare în Rusia, iar cei care reușesc să fugă sunt adesea prinși rapid.

INTERVIURILE HotNews.ro