Sari direct la conținut

Evoluțiile pe front: Ucrainenii au atacat, cu aproximativ 70 de drone, o importantă bază aeriană rusească / Rușii spun că înaintează în Harkov

HotNews.ro
Operatori ucraineni de drone, Foto: Genya SAVILOV / AFP / Profimedia
Operatori ucraineni de drone, Foto: Genya SAVILOV / AFP / Profimedia

Armata ucraineană a atacat în noaptea trecută, cu aproximativ 70 de drone, baza aeriană din oraşul rus Morozovsk, situat la 170 de kilometri de frontiera dintre Rusia şi Ucraina, a declarat sâmbătă Kirilo Budanov, şeful serviciului de informaţii al Ministerului ucrainean al Apărării.

Obiectivele atacului, potrivit presei ucrainene, care îl citează de Budanov, se află la aproximativ 270 de kilometri de actuala linie a frontului, unde trupele ucrainene se apără de invazia rusă, scrie Agerpres.

Baza aeriană de la Morozovsk este una dintre cele mai importante instalaţii militare ruseşti din regiune, potrivit presei ucrainene, care descrie infrastructura ca fiind sediul unui regiment de aviaţie rusesc echipat cu zeci de bombardiere Su-34, printre alte avioane de război.

Portalul de informaţii american specializat în probleme militare „The War Zone”, citat de presa ucraineană, a obţinut imagini din satelit ale atacului.

În acest atac, al doilea asupra bazei din Morozvosk în ultimele două luni, armata ucraineană a folosit dronele de fabricaţie ucraineană „Dragon” şi „Splash”, potrivit agenţiei de presă EFE.

Moscova anunță că trupele ruse şi-au îmbunătăţit poziţiile în zone din Doneţk şi Lugansk și își continuă înaintarea în regiunea Harkov

De cealaltă parte, Ministerul Apărării de la Moscova a comunicat că trupele sale fac progrese şi îşi îmbunătăţesc poziţiile în nord-estul şi estul Ucrainei, unde au respins în total 12 contraatacuri ucrainene în ultima zi.

Potrivit raportului militar, unităţile grupării de trupe Sever (Nord) şi-au continuat înaintarea „adânc în spatele liniilor inamice” şi au atacat poziţii ucrainene în oraşele Volceansk şi Ternova din regiunea Harkov.

În acest sector al frontului, se afirmă în raport, forţele ruse au respins şapte contraatacuri ale trupelor ucrainene şi ale Gărzii Naţionale şi au provocat până la 350 de victime, inclusiv morţi şi răniţi.

Comandamentul militar rus a mai subliniat că trupele grupului Zapad (Vest) şi-au îmbunătăţit poziţiile în mai multe localităţi din autoproclamatele republici populare Doneţk şi Lugansk, anexate de Moscova în septembrie 2022.

Ministerul rus al Apărării, ca de obicei, nu raportează pierderile din rândurile sale, despre care preşedintele rus Vladimir Putin a declarat anterior că ar fi de cinci ori mai mici decât cele ale Ucrainei, fără a preciza însă cifrele.

INTERVIURILE HotNews.ro