Sari direct la conținut

EXAVET – analize medicale și investigații imagistice veterinare la standarde Regina Maria. Alexandru Jurebie, manager național EXAVET: „Folosim un RMN cu tehnologie performantă, cu timp scurt de examinare, iar rezultatele vin foarte rapid”

Smile Media
EXAVET – analize medicale și investigații imagistice veterinare la standarde Regina Maria. Alexandru Jurebie, manager național EXAVET: „Folosim un RMN cu tehnologie performantă, cu timp scurt de examinare, iar rezultatele vin foarte rapid”
Un RMN se face în baza unei trimiteri de la medicul veterinar FOTO: Regina Maria

Regina Maria a lansat în 2023 EXAVET, primul laborator de analize și imagistică veterinară din cadrul rețelei, marcând astfel o intrare importantă pe piața serviciilor veterinare din România. Animalele de companie pot beneficia de un diagnostic corect, printr-o gamă extinsă de analize și investigații RMN (imagistică prin rezonanță magnetică), în cadrul primului laborator și centru de imagistică veterinară la standarde Regina Maria.

De la lansarea diviziei EXAVET, echipa a inițiat o serie de evenimente menite să le ofere medicilor veterinari informații despre ce înseamnă imagistica veterinară și când sunt recomandate aceste investigații. De asemenea, EXAVET vrea să introducă abonamente și asigurări de sănătate pentru animale.

Alexandru Jurebie, manager național EXAVET, ne-a vorbit într-un interviu despre activitatea acestui proiect care își propune să aducă standardele de calitate Regina Maria și în domeniul îngrijirii sănătății animalelor.

Alexandru Jurebie, Manager National EXAVET

Care sunt cele mai comune afecțiuni pentru care proprietarii își aduc animalele pentru investigații imagistice? Poate imagistica să joace un rol de prevenție?

Alexandru Jurebie, manager național EXAVET: În primul rând, cele mai frecvente afecțiuni sunt cele cerebrale, vertebro-medulare, musculo-scheletale. Prin obținerea unor imagini multiplanare detaliate, această metodă facilitează localizarea precisă a leziunilor, foarte utilă în planificarea intervențiilor chirurgicale, precum și în evaluarea pacienților politraumatizați, cu patologie tumorală diversă și patologie neurologică. Medicul specialist este cel care face recomandarea unui RMN și trimite pacienții către noi.

Poate avea efecte adverse un RMN pentru un animal?

Alexandru Jurebie, manager național EXAVET: Nu. Este o tehnică avansată care nu folosește radiații ionizante. Având în vedere tehnologia performantă, timpul scurt de examinare indiferent de vârstă, specie și talie, asigurăm siguranță și confortul pe toată durata procedurii.

La ce preț ajunge o astfel de investigație?

Alexandru Jurebie, manager național EXAVET: Prețurile pornesc de la 1.200 de lei cu anestezia inclusă și pot ajunge până la 2.000 de lei pentru o scanare completă.

Care sunt semnele care trebuie să îi îngrijoreze pe proprietarii de animale? În ce cazuri este recomandat un RMN sau un CT?

Alexandru Jurebie, manager național EXAVET: Tot timpul semnele clinice sunt în corelație cu patologia existentă. Putem discuta de crize de tip epileptiform, afecțiuni neurologice manifestate prin diverse grade de afectare locomotorie până la pierderea sensibilității pe membre. Un RMN se face în baza unei trimiteri de la medicul veterinar, doar el poate face o recomandare pentru investigații imagistice, acesta este un aspect important pentru proprietarii de animale.

Ce măsuri de precauție trebuie luate de către proprietari înainte și după realizarea unui RMN sau CT pentru animalele lor?

Alexandru Jurebie, manager național EXAVET: Înainte de realizarea unui RMN, având în vedere că animalul este anesteziat în timpul scanării, discutăm cu proprietarul și îi oferim protocolul specific fiecărui animal în funcție de specie, patologie.

Care e diferența între un RMN și un CT?

Alexandru Jurebie, manager național EXAVET: Sunt multe diferențe între cele doua metode. RMN-ul nu radiază și se pot efectua multiple scanări zilnice pentru același animal, în schimb, CT-ul folosește radiații ionizante. Contrastul și calitatea imaginii în cazul RMN-ului sunt superioare CT-ului.

Ce sfaturi ați oferi proprietarilor de animale pentru o experiență cât mai lipsită de stres pentru animalele lor în timpul investigațiilor?

Alexandru Jurebie, manager național EXAVET: Noi discutăm de fiecare dată cu proprietarii înainte de investigație. În momentul programării, le asigurăm liniștea, medicul anestezist vine în întâmpinarea proprietarilor, oferind informațiile specifice intervenției. Asta e calitatea departamentului de anestezie și îi asigurăm că au tot suportul nostru în momentul scanării.

Este foarte important și ca rezultatul să iasă rapid, pentru că în felul acesta, medicul veterinar va ști ce decizie să ia mai departe alături de proprietar, datorită faptul că dispunem de un aparat performant recunoscut pentru viteza mare de scanare și timpul redus de achiziție a imaginilor, precum și calitatea superioară a imaginilor captate.

Cum influențează tehnologia RMN de înaltă performanță de la EXAVET diagnosticul și tratamentul afecțiunilor complexe la animale și cum vedeți evoluția acestei tehnologii în următorii ani?

Alexandru Jurebie, manager național EXAVET: Tehnologia este în plina evoluție și ne dorim să ținem pasul cu cerințele colegilor veterinari pentru a oferi servicii de cea mai înaltă calitate. Momentan, suntem în procesul de educare și de învățare a medicilor veterinari pentru ca aceștia să înțeleagă importanța departamentului de imagistică în activitatea lor de zi cu zi și în anumite aplicații de rutină și avansate pe zona de neurologie, neurochirurgie, ORL, cardiologie, ortopedie și așa mai departe.

Cum se pot educa atât medicii veterinari, cât și proprietarii de animale, despre importanța și beneficiile investigațiilor imagistice avansate?

Alexandru Jurebie, manager național EXAVET: Activitatea EXAVET a început anul trecut în martie iar departamentul de imagistică a fost deschis în mai 2023.

De atunci și până acum am pornit o serie de evenimente, de webinarii pentru colegii veterinari pentru a aduce informații utile și de actualitate în practica medicală de zi cu zi, mai exact, când anume și de ce se face un RMN, dar și în cazul căror patologii se recomandă o astfel de investigație.

Care sunt principalele avantaje ale tehnologiei RMN utilizate la EXAVET în comparație cu alte echipamente de pe piață?

Alexandru Jurebie, manager național EXAVET: Fluxurile de lucru inteligente și automate pentru coerența imaginii și încrederea în diagonistic, calitatea excepțională a imaginii, obținerea acestora mai repede, scanări complete, metode de lucru pesonalizate, toate acestea sunt doar câteva dintre detaliile care oferă un plus valoare departamentului de imagistică EXAVET. Detaliile care fac diferența sunt timpul scurt de examinare, faptul că rezultatele vin foarte rapid și că este o investigație în care animalul nu are de suferit, dar din punct de vedere al tehnologiei nu diferă, e aceeași tehnologie pe care o folosim și la oameni, fiind un RMN 1.5 Tesla, care dispune de același sistem pe care îl folosim și în Regina Maria.


Cum vedeți evoluția pieței de servicii veterinare în România și ce loc ocupă EXAVET în această piață?

Alexandru Jurebie, director EXAVET: În momentul de față, EXAVET, așa cum îl numim noi, “Partenerul Medicilor de Familie Extinsă”, a luat naștere din dorința de a aduce aceleași standarde înalte de calitate pe care le avem la Regina Maria și în medicina veterinară.

Acesta este obiectivul nostru principal, de a veni în sprijinul medicului veterinar cu o gamă extinsă de servicii de laborator și imagistică pentru a oferi un diagnostic rapid și sigur.

Piața veterinară în viitor pot spune că arată ca un serial de Netflix și este primul episod. E interesant din punct de vedere al faptului că vin jucători importanți care vor aduce sub aceeași entitate mai multe clinici deja existente. Din acest motiv, piața va avea o creștere și o dezvoltare foarte rapidă în următorii 3 ani.

În acest context, ne dorim sa devenim din buni în mai buni, avem în plan proiecte noi – dorim să lansăm abonamentele pentru animale și la aceste abonamente vom atașa și o asigurare. De asta spun că piața veterinară arată ca un serial de Netflix, pentru că vor fi multe schimbări într-un timp foarte scurt  și din punct de vedere statistic, dacă ne uităm pe rapoartele de evaluare a veniturilor, piața veterinară din România e în creștere până în 2026.

Ce planuri de viitor are EXAVET în privința extinderii pe piața de servicii veterinare?

Alexandru Jurebie, manager național EXAVET: Suntem într-o continuă extindere din punct de vedere al partenerilor, intenționăm să introducem noi specializări în cadrul laboratorului nostru.

Vom continua să investim în tehnologii de imagistică de ultimă generație pentru a oferi un diagnostic rapid și sigur. Vom iniția, de asemenea, proiecte de cercetare în colaborare cu universitățile și instituțiile de specialitate pentru a avansa  cunoștintele în domeniul veterinar.

Nu în ultimul rând, vom organiza cursuri și workshop-uri pentru medicii veterinari, oferind posibilitatea perfecționării cu cele mai noi practici și tehnologii.

Aceste direcții subliniază angajamentul echipei Exavet de a crește și a se adapta la nevoile în continuă schimbare ale pieței veterinare, oferind servicii de calitate și suport partenerilor noștri.

Domeniul sănătății animalelor, în creștere

Conform statisticilor publicate de Euromonitor, la nivelul anului 2022, îngrijirea sănătății animalelor este un domeniu în creștere rapidă. Un studiu realizat în 2021 arată că deținerea de animale de companie se află pe un trend ascendent, România având cel mai mare procent de gospodării cu pisici (48%) și câini (45%) dintre țările Uniunii Europene.

În România există peste 8.800 de medici veterinari, activând în aproximativ 5.500 de cabinete și clinici veterinare, spitale universitare și ferme zootehnice.

EXAVET își dorește să sprijine medicii veterinari cu o gamă extinsă de analize și aparatură ultraperformantă, care reduc eroarea umană și ajută la stabilirea unui diagnostic rapid și sigur.

Laboratorul EXAVET deservește medicii veterinari din întreaga țară, fiind un colaborator strategic pentru medicii și cabinetele veterinare din întreagă țară.

Departamentele laboratorului EXAVET – microbiologie, parazitologie, micologie, hematologie, biochimie-imunologie-endocrinologie, serologie, morfopatologie – sunt dotate cu aparatură de ultimă generație, oferind acuratețe și rapiditate în procesarea probelor.

Capacitatea de procesare și analiză a probelor din noul laborator poate ajunge la 2.500 de teste pe zi și la peste 650.000 anual, rezultatele analizelor fiind disponibile în aceeași zi, lucru extrem de important când vine vorba despre tratamentul corespunzător al animalului.

Articol susținut de Regina Maria