Sari direct la conținut

​EXCLUSIV Cum vrea Teodorovici sa evite "riscul de intarziere" a atragerii fondurilor europene 2014-2020: Suspenda concediile angajatilor din minister pana la finalul anului 2014. Motivul care lipseste din documentul intern

HotNews.ro
Suspendare Concedii MFE(1), Foto: Hotnews
Suspendare Concedii MFE(1), Foto: Hotnews

Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a dispus vineri suspendarea concediului de odihna pana la sfarsitul anului 2014 pentru subalternii sai care mai aveau sa-si ia astfel de zile libere. Teodorovici incearca astfel sa evite intarzierea atragerii fondurilor europene din perioada de programare 2014-2020, in conditiile in care Comisia Europeana nu a aprobat inca cea mai mare parte a programelor operationale prin care Romania vrea sa traga banii comunitari din noul cadru financiar. Contactat de HotNews.ro, ministrul Teodorovici isi explica decizia prin necesitatea ca la final de an sa transmita la Comisia Europeana cat mai multe cereri de bani europeni, dar se refera la cheltuielile facute in perioada de programare 2007-2013.

„(…)Pentru evitarea riscului de intarziere a atragerii fondurilor alocate pentru perioada 2014-2020 si implicit de neadoptare a Programelor Operationale de catre Comisia Europeana, conducerea ministerului dispune suspendarea efectuarii concediilor de odihna, pana la finele anului 2014„, a dispus Teodorovici, prin documentul obtinut de HotNews.ro.

„In mod exceptional, pentru cazuri temeinic motivate”, Teodorovici le va aproba cererile de concediu angajatilor Ministerului Fondurilor Europene, fie ei sefi sau personal de executie.

Ministrul ii ameninta cu sanctiuni pe subalternii sai, daca incalca decizia.

In sustinerea legalitatii deciziei sale, Eugen Teodorovici invoca articolul 40, lit. c) din Codul Muncii: „Angajatorul are dreptul sa dea dispozitii cu caracter obligatoriu pentru salariat, sub rezerva legalitatii lor”.

Potrivit Directiei Generale pentru Politica Regionala (DG REGIO) a Comisiei Europene, Romania a depus la aceasta institutie 4 programe operationale pentru atragerea fondurilor europene 2014-2020, insa nu au fost inca aprobate, conform situatiei de la 5 decembrie 2014.

Romania nu este, totusi, singura in aceasta situatie, alte 19 state UE figurand pe lista DG REGIO fara niciun program operational aprobat pana pe 5 decembrie.

In 7 noiembrie, ministrul fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, i-a solicitat comisarului european pentru politica regionala, colega sa de partid (PSD) Corina Cretu, ca executivul comunitar sa aprobe Romaniei toate programele operationale, mai putin cel de infrastructura mare, pana la sfarsitul lunii noiembrie.

„Romania a trimis Comisiei Europene toate Programele Operationale pentru urmatorul cadru financiar si, a fost rugamintea noastra catre doamna Comisar, sa fie agreate pana la sfarsitul acestei luni, mai putin cel de infrastructura” a declarat Teodorovici in conferinta comuna cu Comisarul european Corina Cretu. Acesta a mai spus ca primele linii de finantare vor fi lansate pana la sfarsitul anului.

De asemenea, in 3 noiembrie, la o alta intalnire Teodorovici-Cretu, la Bruxelles, ministrul a declarat ca insista sa lanseze primele apeluri de proiecte inca din luna noiembrie a anului 2014 pentru fondurile europene din perioada de programare 2014-2020.

Separat de aceste programe, Comisia a aprobat totusi un singur program operational pentru Romania – cel pentru acordarea de ajutoare persoanelor defavorizate.

  • Tedodorovici isi asuma documentul: „Interesul national!”

Eugen Teodorovici

Eugen Teodorovici

Foto: Guvernul Romaniei

Contactat de HotNews.ro, prin intermediul Biroului de presa al Ministerului Fondurilor Europene, Teodorovici si-a asumat masura luata, dar a explicat-o invocand si necesitatea ca, pe final de an, Romania sa ceara de la Comisia Europeana decontarea cheltuielilor facute in proiectele europene.

In decizia sa, el invoca doar atragerea fondurilor europene 2014-2020 si noile programe operationale, insa explicatiile transmise HotNews.ro se refera la fondurile europene din perioada de programare 2007-2013.

„De ce in luna decembrie? Pentru ca, istoric, catre final de an, Romania transmite Comisiei Europene cele mai mari aplicatii de plata, pentru rambursarea fondurilor utilizate. Asadar, volumul de munca este mai mare, si trebuie sa ne asumam aceasta responsabilitate„, a explicat Teodorovici.

„Scopul deciziei a fost, fara echivoc, evitarea pierderii de bani. Cu atat mai mult cu cat, in momentul de fata, colegii mei si cu mine lucram atat pentru a atrage fondurile alocate pentru perioada 2007-2013, cat si pentru adoptarea, cat mai rapida, a Programelor Operationale si lansarea noilor cereri de proiecte pentru perioada 2014 – 2020”, a mai afirmat el.

In context, Teodorovici precizeaza ca „masura respecta, insa, intru totul drepturile angajatului”.

Eugen Tedorovici (PSD) preia si o expresia care l-a facut celebru pe colegul sau din guvern, vicepremierul Gabriel Oprea (UNPR), care invoca „interesul national” atunci cand partidul sau decide sa sustina o guvernare sau alta.

„Decizia ca pana la finele anului 2014 sa fie suspendate concediile de odihna are la baza interesul national! Fondurile Europene sunt, in mod absolut, o prioritate nationala!„, spune si Eugen Teodorovici, in adresa transmisa HotNews.ro.

Pentru perioada 2007-2013, pana la data de 30 noiembrie 2014 Romania a ajuns la o rata de absorbtie a fondurilor structurale si de coeziune, ca bani ceruti de la Bruxelles, de 44,68% din suma alocata.

Astfel, nici la 11 luni dupa termenul asumat initial, ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, nu a reusit sa atinga o rata de 50%, cat isi fixase ca obiectiv pentru anul 2013.

In noiembrie 2014, cand au avut loc alegerile prezidentiale, tara a reusit o absorbtie de fonduri structurale si de coeziune de numai 1,1% din suma alocata.

Romania mai poate absorbi bani europeni in perioada de programare 2007-2013 pana la sfarsitul anului 2015.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro