Sari direct la conținut

​EXCLUSIV Proiectul integral al noii legi a Educatiei marca PSD, care schimba reforma in invatamant. Modificari majore, suprapuneri de examene, du-te vino cu clasa pregatitoare. Ce spune ministrul Sorin Cimpeanu

HotNews.ro
Fragment din proiectul noii legi a educatiei, Foto: Hotnews
Fragment din proiectul noii legi a educatiei, Foto: Hotnews

Noul proiect de lege a educatiei a fost transmis de comisia de invatamant a Senatului, condusa de Ecaterina Andronescu, catre sindicate, rectori, asociatii de elevi si parinti si este „un punct de plecare”, a declarat pentru HotNews.ro ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu. Acesta a precizat ca Ministerul Educatiei „nu a intervenit nici macar cu o virgula” in proiectul Parlamentului, dar ca urmeaza sa introduca modificari. Ministerul va face urmatoarele schimbari: clasa pregatitoare va ramane la scoala, in niciun caz nu va fi si Evaluare Nationala si Admitere la finalul clasei a VIII-a si „vom lua in considerare si posibilitatea unei evaluari la clasa a X-a”. De asemenea, ministrul a anuntat ca se gandeste la introducerea Bacalaureatului profesional, sustinut puternic de Ecaterina Andronescu.

  • Precizam, insa, ca niciunul dintre cei care au pus in dezbatere acest proiect de lege nu este de acord cu el: nici Ecaterina Andronescu, care si-a exprimat dezacordul cu propriul draft in mai multe puncte, nici ministrul Educatiei.
  • Plus: Ministerul Educatiei prelungeste termenul de depunere a ofertelor la licitatia pentru manualele de clasa a III-a si va lansa „foarte rapid” licitatia pentru manualele de clasa a IV-a

HotNews.ro a obtinut de la sindicatele din invatamant proiectul integral al legii educatiei facut de Parlament, in forma in care a fost trimisa de catre comisia pentru invatamant din Senat:

Proiectul Noii Legi a Educatiei – asa cum a fost transmis Sindicatelor de Comisia de Invatamant din Senat

Ecaterina Andronescu a sustinut pentru Adevarul ca nu ar trebui introduse doua examene dupa clasa a VIII-a, pentru ca “ar fi absolut nedidactic, nepedagogic sa le punem in sarcina absolventilor de liceu”. Asta desi proiectul de lege pe care l-a transmis spre dezbatere prevede si Evaluare Nationala, si examen de admitere la liceele unde numarul candidatilor e mai mare decat cel al locurilor.

Acelasi proiect prevede, printre altele, ca clasa pregatitoare redevine grupa pregatitoare de la gradinita. La disciplina Religie, draftul de lege nici macar nu este pus in acord cu decizia de anul trecut a Curtii Constitutionale. Astfel ca proiectul contine in continuare articolul declarat neconstitutional: “La solicitarea scrisa a elevului major, respectiv a parintilor sau a tutorelui legal instituit, pentru elevul minor, elevul poate sa nu frecventeze orele de religie”.

HotNews.ro l-a contactat pe ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, care a declarat urmatoarele despre acest proiect de lege:

Sorin Cimpeanu, ministrul Educatiei

Sorin Cimpeanu, ministrul Educatiei

Foto: Agerpres

Rep: Ce se intampla cu acest proiect de lege, este cel despre care ati spus in luna mai ca va fi pus in dezbatere publica in luna iunie?

Sorin Cimpeanu: Este proiect aflat pe agenda Parlamentului, este un proiect la care oamenii din Parlament au muncit, este rodul unor dezbateri purtate cu mai multi ani in urma si este un punct de plecare.

Rep: Deci este proiectul de lege despre care ati spus in luna mai ca va fi pus in dezbatere publica in luna iunie?

Sorin Cimpeanu: Da, de care am luat cunostinta odata cu ceilalti factori din educatie. Proiectul a fost transmis de comisia de invatamant a Senatului catre cele doua federatii sindicale din preuniversitar, catre Alma Mater din universitar, catre cele 3 asociatii reprezentative ale studentilor, catre Consiliul National al Rectorilor, catre Consiliul National al Elevilor si catre Asociatia Parintilor, saptamana trecuta, in cursul zilei de joi.

O sa fie postat si pe site-ul Ministerului Educatiei, dar nu am facut-o pana acum deoarece nu Ministerul Educatiei este initiatorul, el nu a intervenit nici macar cu o virgula. Urmeaza.

Rep: Veti publica proiectul de lege a educatiei si pe site-ul Ministerului?

Sorin Cimpeanu: Normal, desi nu e initiativa noastra. Dar daca gestionam procesul de dezbatere publica, este normal sa il afisam si noi. Ministerul Educatiei urmeaza sa intervina cu propria viziune coerenta, corelata cu solicitarile ce vor veni din sistem.

El va putea sa ramana pana la final, in procent de 40%, 50%, 60%-90%. Cert este ca sunt lucruri pe care actuala lege le contine si si-au dovedit viabilitatea: clasa pregatitoare sa ramana la scoala, examenul de admitere in liceu – pe care sub nicio forma nu o sa-l suprapunem peste Evaluarea Nationala. Daca in sistem vor fi solicitari majore de schimbare a modului de acces in liceu, o sa vedem, dar in niciun caz ambele variante, in niciun caz si Evaluare Nationala si Admitere, pentru ca Evaluarea Nationala este o forma de admitere. Vom lua in considerare si posibilitatea unei evaluari la clasa a X-a.

In ceea ce priveste manualele, la solicitarea editorilor, o sa prelungim termenul de depunere a ofertelor. Este o solicitare foarte punctuala, care genereaza riscuri de blocare a intregului de proces, ce ar conduce la o intarziere inacceptabila de livare a manualelor de clasa a III-a. O sa prelungim termenul de depunere, o sa retiparim manualele [existente – n.red.] de clasa a III-a, astfel incat elevii sa aiba in septembrie manuale. In paralel, o sa lansam licitatia pentru manualele de clasa a IV-a, foarte rapid.

  • Nota Redactiei: Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor a suspendat pe 19 mai 2015 licitatia pentru manualele de Limba franceza – clasa I, ca urmare a unei contestatii depuse de Uniunea Editorilor din Romania. Reprezentantii Uniunii au declarat pentru HotNews.ro ca motivele contestatiei sunt generale si nemultumirile se refera la toata licitatia pentru manualele de clasele I, a II-a si a III-a, dar ca UER nu a avut banii pentru a plati garantia de buna conduita pe intreg. Detalii aici

Vom vedea in ce masura evaluarile de la finalul claselor a II-a, a IV-a, a VI-a sunt relevante.

Rep: Veti introduce Bacalaureatul profesional?

Sorin Cimpeanu: Da, e un subiect foarte serios cel cu bacalaureatul diferentiat. Va trebui sa identificam caile prin care o noua lege ar putea sustine dezvoltarea invatamantului profesional. Consider ca este extrem de important sa gasim o motivatie pentru abordarea asa cum se cuvine a invatamantului profesional, ca sa nu mai fie perceput ca o ruta a esecului. Daca sunt oameni hotarati sa mearga catre o meserie, sunt convins de necesitatea invatamantului profesional.

Rep: Dar Bacalaureatul profesional nu reduce sansele dezvoltarii invatamantului profesional? Cine se va mai duce la scoala profesionala, daca stie ca la liceu poate sa obtina o diploma de BAC?

Sorin Cimpeanu: Daca avem un anumit nivel de constiinta care sa ne duca la ideea ca copilul meu merge catre meseria de tehnician veterinar, de exemplu, meserii cautate si care iti ofera un nivel de trai… Daca nu te-ai dus la scoala profesionala si totusi vrei sa finalizezi studiile, sa ai o diploma de bacalaureat, nu e mai simplu sa optezi pentru o forma de bacalaureat cu un nivel de dificultate al subiectelor mai scazut, care iti ofera mai multe sanse de a promova? Urmand ca pe viitor sa poti, in functie de optiunile tale de dezvoltare a carierei, sa poti accede si catre bacalaureatul stiintific, care iti ofera sansa studiilor la nivel de licenta, asumandu-ti insa si diferentele cu privire la diferentele de dificultate a subiectelor si modificarile curriculare aparute in intervalul dintre momentul in care ai terminat liceul si momentul in care sustii bacalaureatul.

Marius Nistor, presedintele FSE „Spiru Haret”: Asta nu este un proiect de lege. Pe asa ceva nu se poate discuta

Marius Nistor

Marius Nistor

Foto: Agerpres

Contactat de HotNews.ro, Marius Nistor, presedintele Federatiei Sindicatelor din Educatie (FSE) „Spiru Haret”, a declarat ca are o parere „proasta” despre acest proiect. „Nici macar nu putem discuta de un proiect de lege. Este vorba despre una dintre variantele legii educatiei din 2011, unde au mai fost adaugate pe ici pe colo niste articole lipsite de relevanta. Asta nu este un proiect de lege, este o lege veche cu cosmetizari ieftine si care nu rezolva problemele cunoscute ale sistemului de educatie. Reactiile pe care le-am primit din teritoriu sunt negative„, a afirmat pentru Nistor.

Acesta a precizat ca „este incalificabil sa vorbesti despre un statut in care drepturile cadrelor didactice se limiteaza la 4 articole si obligatiile se intind pe zeci de articole. Sunt greseli de termeni, limbaj de lemn cat cuprinde, generalitati, este o lege imposibil de pus in aplicare. Avem nevoie de legi putin stufoase„.

Pe asa ceva nu se poate discuta„, a declarat pentru HotNews.ro liderul sindical, care a anuntat: „noi vom propune o schimbare radicala„. „Nu poti veni sa vorbesti de o lege care are viziune. Legile nu au viziuni. Este un limbaj incalificabil pentru cei care redacteaza astfel de texte, iar ca sa punem capac scrie pe prima pagina: ‘Prima prioritate‘. Asta e un pleonasm. Sau echitatea distribuirii fondurilor – adica echitatea distribuirii saraciei sau cat de subordonata va deveni scoala politicului?„, a continuat Marius Nistor.

Presedintele FSE „Spiru Haret” a spus ca sustine „un proiect care sa plece de la zero in momentul de fata, nu avem nevoie de legi in care este prea mult bla-bla. Din pacate, aceasta lege e plina de asa ceva„.

Informatii de background

Sorin Cimpeanu, ministrul Educatiei, a anuntat pe 7 mai 2015 ca „s-a stabilit, in urma cu cateva zile, la o intalnire comuna cu reprezentantii sindicatelor din invatamantul superior si din preuniversiar, necesitatea unei noi legi a educatiei”. „Termenul pe care l-am propus pentru finalizarea acestei noi legi a educatiei este finalul anului acesta”, a precizat atunci ministrul, care a explicat ca modificarile vor fi facute „prin initiative parlamentare”. Detalii aici

Trei zile mai tarziu, pe 10 mai, in cadrul unei conferinte pe care a sustinut-o la sediul PSD, ministrul Educatiei Sorin Cimpeanu a declarat ca noul proiect de Lege a Educatiei va fi lansat in dezbatere publica in luna iunie. Detalii aici

Inca dinainte de a prelua portofoliul Educatiei, la audierea din Parlament, Sorin Cimpeanu a afirmat ca „necesitatea unei noi legi a educatiei este o cerinta generalizata in sistem”. Detalii aici

Discutiile privind o noua lege a educatiei vin la doar 4 ani de la aplicarea actualei legi a educatiei (legea nr. 1/2011) si dupa ce aceasta a fost modificata de guvernul Ponta in nenumarate randuri. Amintim ca numai vara trecuta, printr-o singura Ordonanta de Urgenta, Executivul a adus 97 de modificari la Legea Educatiei Nationale. Citeste aici mai multe despre acea OUG

Una dintre primele referiri oficiale la o noua lege a educatiei este cuprinsa in acordul semnat, cu o saptamana inainte de primul tur al alegerilor prezidentiale 2014, de premierul Victor Ponta (atunci candidat al PSD la presedintie) cu sindicatele din educatie. In acordul prezentat in exclusivitate de HotNews.ro este prevazuta „adoptarea, in urma unui dialog social cu organizatiile reprezentative la nivel national, cu atributii in domeniul educatiei, a unei noi Legi a educatiei nationale, (…) care sa contina, ca titlu distinct, Statutul personalului din invatamant, in care sa fie reglementate drepturile si obligatiile salariatilor din invatamant”. Documentul a fost semnat si de Sorin Mihai Cimpeanu, la acea vreme presedinte al Consiliului National al Rectorilor – astazi ministru al Educatiei.

Citeste si:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro