Sari direct la conținut

„Există riscul unui incident”. Avertismentul Italiei privind o zonă strategică a NATO din cauza flotei ruse

HotNews.ro
Submarinul Tula din Flota de Nord a Rusiei, Foto: EyePress News / Shutterstock Editorial / Profimedia Images
Submarinul Tula din Flota de Nord a Rusiei, Foto: EyePress News / Shutterstock Editorial / Profimedia Images

Marina rusă şi-a sporit semnificativ prezenţa în Marea Mediterană, o zonă strategică pentru Europa și NATO, de la începutul războiului din Ucraina şi are „o atitudine agresivă”, astfel că există „riscul unui incident”, a avertizat joi şeful marinei italiene, potrivit AFP. În ultimele săptămâni, Federația Rusă a crescut semnificativ numărul navelor rusești prezente în apele celei mai întinse mări din lume.

„Efectele imediate asupra securităţii noastre în legătură cu războiul din Ucraina au fost identificate şi sunt vizibile prin creşterea impresionantă a prezenţei flotei ruse în Marea Mediterana şi în Marea Neagră”, a afirmat şeful Statului Major al marinei italiene, amiralul Enrico Credendino, citat de agenţiile de presă AGI şi ANSA.

„Un asemenea nivel” al prezenţei navelor ruse „nu a mai fost observat nici măcar în timpul Războiului Rece”, a subliniat el în Comisia de Apărare a Camerei Deputaţilor.

„Numărul crescut al navelor ruse nu este o ameninţare directă la adresa teritoriului naţional, dar amplifică tensiunea, iar ruşii au o atitudine agresivă. Există riscul unui posibil incident, iar dacă s-ar întâmpla asta, nu ştim cum s-ar putea încheia”, a adăugat ofiţerul.

Potrivit amiralului italian, flota rusă a trecut „de la o navă mică de sprijin care era prezentă în (portul sirian) Tartus” la „14 nave şi trei submarine care erau prezente în Mediterana până acum câteva săptămâni”.

„Mediterana este o zonă de turbulenţe, cu o competiţie continuă între statele riverane pentru acces la resurse economice şi activităţi ilegale, de la contrabandă la trafic de persoane. Prin urmare, ea trebuie monitorizată constant”, a concluzionat amiralul Credendino.

Mediterana este o zonă strategică pentru Europa şi NATO. 54% din aprovizionarea energetică a Uniunii Europene şi 30% din comerţul mondial trec prin această zonă. (Sursă Agerpres)

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro