Experții ONU îndeamnă Israelul să îl elibereze pe fostul șef al World Vision din Gaza / „A fost torturat și bătut violent”
- Redactia Hotnews
Condamnarea și încarcerarea fostului șef al unei importante agenții umanitare americane din Gaza încalcă dreptul internațional, au declarat miercuri experții ONU, cerând Israelului să îl elibereze, potrivit AFP.
Cei patru experți independenți în domeniul drepturilor omului au constatat că procesul care a dus la condamnarea lui Mohammad al-Halabi anul trecut a fost „profund viciat” și au declarat că sentința de lungă durată la închisoare a fost „o încălcare flagrantă a dreptului la un proces echitabil”.
Halabi a fost condamnat la 12 ani de închisoare în august 2022, după ce a fost găsit vinovat de transportarea a milioane de dolari și tone de oțel către gruparea islamistă Hamas, care controlează enclava palestiniană.
Arestat în iunie 2016 și inculpat în luna august a aceluiași an, el a negat orice abatere, iar un audit comandat de World Vision nu a găsit nicio dovadă că ar fi deturnat fonduri caritabile.
Experții ONU, inclusiv raportorii speciali pentru situația drepturilor omului în teritoriile palestiniene și pentru protecția drepturilor omului în combaterea terorismului, au remarcat ”lipsa dovezilor împotriva sa”.
Ei au criticat, de asemenea, „utilizarea extensivă a probelor secrete, audierile cu ușile închise, comunicarea restricționată cu avocatul său, restricțiile severe impuse avocatului în pregătirea apărării sale și eșecul de a-l judeca într-un termen rezonabil”.
Experții, numiți de Consiliul ONU pentru Drepturile Omului, dar care nu vorbesc în numele Națiunilor Unite, au condamnat, de asemenea, tratamentul la care a fost supus Halabi în timpul celor șase ani de detenție preventivă, inclusiv izolarea și mărturisirile forțate.
Acesta ar fi suferit, de asemenea, rele tratamente care ar putea echivala cu tortura, au spus ei, menționând că și-a pierdut auzul la o ureche ca urmare a bătăilor violente primite.
„Prin condamnarea și încarcerarea domnului Halabi, Israelul nu a reușit să își atingă presupusul obiectiv de descurajare a tuturor actelor de terorism”, au subliniat experții.
„În schimb, prin acest act, Israelul încalcă dreptul internațional și înrăutățește mediul coercitiv pentru palestinienii aflați sub ocupație, folosind legislația „antiteroristă” pentru a-i reduce la tăcere, penaliza și pedepsi pe palestinienii care se angajează în activități legitime de apărare a drepturilor omului și umanitare”, spun aceștia.
Experții au adăugat că audierile în apel ale lui Halabi au fost amânate de mai multe ori și că autoritățile israeliene au refuzat să ofere acces la dosarele necesare pentru pregătirea procedurii de apel.
Aceștia au denunțat „nerespectarea flagrantă de către Israel a dreptului la un proces echitabil, care garantează în mod explicit că inculpații sunt judecați și audiați fără întârzieri nejustificate, în toate etapele procedurilor penale”.