Sari direct la conținut

Explicațiile președintelui AEP privind situația de la Sectorul 1. Greblă: „Am văzut că se renumără, este foarte bine”

HotNews.ro
Toni Greblă, Foto: Inquam Photos / George Călin
Toni Greblă, Foto: Inquam Photos / George Călin

Președintele Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă, a afirmat, într-o intervenție la Digi24, că problemele legate de validarea rezultatelor de la Sectorul 1 pot fi explicate prin oboseala membrilor birourilor secțiilor de votare, precizând că eventualele erori pot fi descoperite întrucât sistemul centralizat de numărare nu permite validarea proceselor verbale dacă acestea nu concordă complet între ele.

„Procesele-verbale cu erori nu pot fi încărcate în sistem pentru că acesta refuză înregistrarea lor dacă există inadvertențe”, a declarat Toni Greblă. „De încărcat în sistem intră întotdeauna corectate. Aproximativ 25% din secții apar cu greșeli mai mici sau mai mari”, a adăugat șeful AEP.

Greblă: „Este foarte bine că se renumără”

El a pus erorile și discrepanțele dintre procesele-verbale pe seama oboselii membrii birourilor secțiilor de votare, precum și a stresului „accentuat” din timpul numărării care se face în secțiile de votare. Greblă susține că s-ar impune revizuirea legislației electorale care permite prezența în timpul numărătorii a candidaților, a observatorilor și a presei. „În înghesuiala de acolo nu ai luciditatea necesară să completezi întotdeauna corect”, a apreciat președintele AEP.

Acesta susține că impasul de la birourile electorale județene și de sector poate fi depășit, atunci când nu se descoperă cauza erorii, prin renumărarea voturilor, decizie care aparține biroului electorale județean sau de sector.

„Am văzut că se renumără și este foarte bine pentru a fi sigur de unde a apărut greșeala”, a spus Greblă precizând că renumărarea permisă prin hotărâre a biroului electoral de sector permite înscrierea rezultatelor din secții în sistem.

Toni Greblă a exclus posibilitatea ca și în această noapte procesul de numărare să fie suspendat, el afirmând că nu mai sunt condițiile de luni seara, când oboseala și căldura foarte mare punea în pericol chiar sănătatea reprezentanților secțiilor veniți cu sacii de voturi pentru validare. „Biroul Electoral al Sectorului 1 are 76 de secții din 166 de verificat, ceea ce înseamnă că ar termina în două zile ceea ce este inacceoptabil. Ar trebuie să facă cu toții un efort să finalizeze”, a spus Greblă.

În ce privește plângerea penală anunțată de Clotilde Armand împotriva sa, șeful Autorității susține că nu ar avea temei. „Atribuțiile AEP se opresc în momentul în care operațiunea din secția de votare s-a încheiat. Apoi este în competența primarilor de sector să asigure condiții bune de lucru pentru membrii birourilor electorale. Se știa din vreme că va fi caniculă, dar nu a luat nici o măsură pentru a asigura condiții normale de lucru”, a comentat Toni Greblă.

Nemulțumirile lui Clotilde Armand

Clotilde Armand reclamă că alegerile la Sectorul 1 au fost „profund viciate” și cere din nou numărătoarea voturilor. Ea a vrut să depună plângere penală la ICCJ împotriva lui Toni Greblă, președintele Autorității Electorale Permantente, însă nu a putut pentru că se încheiase programul cu publicul.

„Am venit aici ca să trag un semnal de alarmă şi ca să depun o plângere împotriva domnului preşedintelui AEP Toni Greblă, pentru abuz în serviciu, pentru modul defectuos în care au fost organizate alegerile şi pentru instigare la fals în acte oficiale. Toni Greblă a patronat un adevărat haos electoral. Ce se întâmplă e o pată neagră asupra democraţiei din România”, a spus Clotilde Armand la ICCJ, cu ocazia încercării de a depune plângerea.

Ulterior acestor declarații, Clotilde Armand a publicat pe Facebook o imagine cu două procese-verbale cu date diferite, deși proveneau de a aceeași secție, nr.31. Armand susține că voturile ei au fost transferate inițial unui alt candidat, eroarea fiind apoi corectată.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro