Sari direct la conținut

Extrema dreaptă germană obţine în premieră o victorie într-un land, în Turingia

HotNews.ro
Extrema dreaptă germană obţine în premieră o victorie într-un land, în Turingia
Miting electoral al AfD în Thuringia Foto: Hannes P Albert / AFP / Profimedia

Partidul Alternativa pentru Germaia (AfD), extremă dreapta, antimigraţie) este pe cale să obţină duminică o victorie în alegerile regionale din landul Turingia, potrivit unui exit poll, relatează BBC.

AfD este creditat cu 30.5% dintre voturile exprimate, potrivit unui exit poll realizat de radiodifuzorul public ARD, devansând cu şase puncte procentuale Uniunea Creştin Democrată (CDU) şi cu mult cele trei partide aflate la putere.

Dacă va fi confirmată, ar fi o premieră pentru extrema dreaptă să câștige alegerile într-un land după cel de-al Doilea Război Mondial.

Cel mai important candidat al AfD în Turingia, Björn Höcke, este o figură foarte controversată în Germania.

Partidul său a fost desemnat drept extremist și a fost amendat pentru că a folosit un slogan nazist, deși fostul profesor de istorie neagă că a făcut acest lucru cu bună știință.

Sondajele la ieșire din sondaj au plasat de asemenea extrema-dreapta AfD cu câștiguri electorale foarte bune și în Saxonia.

Voturile din cele două state germane sunt văzute ca barometre pentru alegerile federale de anul viitor.

În Saxonia, se estimează că AfD va câștiga 30% din voturi față de 31,5% ale CDU într-o cursă mult mai strânsă. BSW, condus de Sahra Wagenknecht, este de așteptat să câștige 12% din sprijin.

Rezultatele plasează AfD într-o poziție privilegiată pentru a participa la un guvern de stat pentru prima dată în istoria lor. Cu toate acestea, celelalte partide au spus că nu vor intra în coaliție cu partidul anti-imigrație.

Manifestanții au început să se adune în fața parlamentului de stat din capitala Turingiei, Erfurt, pentru a participa la protestele anti-AfD din această seară, scrie Deutsche Welle.

Poliția spune că se așteaptă la participare aproximativ 2.500 de persoane.

Unul dintre organizatori i-a spus corespondentului DW Matthew Moore că scopul întâlnirii este de a oferi un spațiu de reacție pentru oamenii „frustrați, supărați sau speriați”.

„Suntem conștienți că toată lumea vorbește despre AfD , dar vrem să arătăm că există o altă latură a Turingiei. Oameni care sunt majoritari, care nu vor să-și cedeze statul extremei drepte”, a spus ea.

Protestatarii au afișat un panou pe care scria „Nu naziștilor”, cu referire la ascensiunea extremei drepte în stat

Marianne Müller, rezidentă din Turingia, care a participat la adunare împreună cu nepotul ei Vincent, a descris direct ce crede că ar însemna pentru stat o victorie AfD.

„Ar fi un dezastru. Un semnal tulburător. Nu doar pentru Turingia, ci pentru Germania și Europa”, a spus ea pentru DW.

INTERVIURILE HotNews.ro