Sari direct la conținut

Familiile afectate de inundațiile din Galați vor primi încă 15.000 lei ajutor de urgență pentru achiziția de bunuri / Ciolacu vrea monitorizarea prețurilor

HotNews.ro
Familiile afectate de inundațiile din Galați vor primi încă 15.000 lei ajutor de urgență pentru achiziția de bunuri / Ciolacu vrea monitorizarea prețurilor
Ședința de guvern Foto: Inquam Photos / George Călin

Guvernul a aprobat miercuri un proiect de hotărâre prin care se vor aloca ajutoare suplimentare persoanelor afectate de inudațiile puternice din județul Galați, care au avut loc la mijlocul lunii septembrie.

UPDATE (13:23) Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin: În timpul ședinței de guvern, premierul Marcel Ciolacu a cerut Consiliului Concurenței monitorizarea faptului ca anunțul acestor ajutoare nu va tenta speculativ agenții economici care ar putea să crească artificial prețurile.

Potrivit acestuia, cei 15.000 de lei pot fi folosiți pentru cumpăraraea materialelor de construcții, obiecte sanitare, mașină de spalat rufe, aragaz sau mașină de gătit, frigidere sau combină frigorifică, televizor și mobilier de strictă necesitate, lemne pentru încălzit sau altfel de combustibil tot pentru încălzirea locuinței.

„Mecanismul de distribuție este similar cu cel precedent, beneficiarul va primi acesti bani prin mandat poștal. Odată cu primirea ajutorului, beneficiarii vor încheia o convenție cu agențiile pt plăți și inspecții sociale din județele afectate prin care se obligă să cheltuiască suma acordată până la data de 31 decembrie 2024. Ei trebuie să aducă facturile, chitanțele și dovada plăților pentru cheltuirea acestor bani. Dacă achiziția de bunuri depășește pragul de 15.000 de lei, atunci suma va fi considerată aportul propriu al beneficiarului”, a declarat Mihai Constantin.

Ajutorul suplimentar de 15.000 de lei a fost anunțat la ănceputul ședinței de Guvern de premierul Ciolacu.

„Concret, le acordăm câte 15.000 de lei, cu care își pot înlocui bunurile distruse. Banii pot fi folosiți și la achiziția de combustibil pentru încălzirea locuinței. Estimăm că 6.000 de familii sau persoane singure vor beneficia de acest ajutor de urgență”, a declarat premierul Marcel Ciolacu, la începutul ședinței Guvernului.

La rândul său, Marcel Boloș, ministrul finanțelor, a anunțat că în ședința de Guvern se vor aloca suplimentar 35 milioane lei din Fondul de rezervă bugetară.

Până acum, oamenii din zonele afectate de inundații au primit deja câte 10.000 de lei, alocați de Guvern săptămâna trecută, susține premierul.

Pentru ce pot fi folosite ajutoarele de urgență

Boloș a precizat că banii vor putea fi folosiți pentru achiziționarea unor bunuri de bază în gospodărie, precum mașină de spălat, aragaz sau frigider. De asemenea, suma va putea fi utilizată pentru a cumpăra combustibil pentru încălzire sau gătit.

Beneficiarii acestui ajutor vor încheia un acord cu agențiile locale de plăți, pentru ca ulterior să prezinte documente doveditoare pentru cumpărături, iar sumele neutilizate sau nejustificate vor fi returnate, a afirmat ministrul finanțelor.

Pe ordinea de zi a ședinței Guvernului se află și plata către autoritățile locale din Galați a peste 62 de milioane de lei. Banii sunt necesari pentru reparațiile drumurilor județene, podurilor și podețelor distruse sau grav afectate de inundații.

INTERVIURILE HotNews.ro