Sari direct la conținut

Fără aer condiționat pentru oficiali. Guvernul Ucrainei a luat decizia pe fondul intensificării bombardamentelor rusești asupra sistemului energetic

HotNews.ro
Clădiri rezidențiale în timpul unei pene parțiale de electricitate, în Kiev, pe 5 iunie 2024, în urma bombardamentelor rusești asupra infrastructurii energetice ucrainene., Foto: Anatolii STEPANOV / AFP / Profimedia
Clădiri rezidențiale în timpul unei pene parțiale de electricitate, în Kiev, pe 5 iunie 2024, în urma bombardamentelor rusești asupra infrastructurii energetice ucrainene., Foto: Anatolii STEPANOV / AFP / Profimedia

Guvernul ucrainean a ordonat vineri tuturor ministerelor și autorităților regionale să nu mai folosească aerul condiționat și să oprească iluminatul exterior, în contextul în care bombardamentele rusești cauzează pene de curent prelungite și limitarea furnizării de energie electrică în întreaga țară, informează Reuters.

Premierul Denis Șmîhal a declarat că reducerea consumului de energie și economisirea a cât mai multă electricitate este vitală în urma loviturilor rusești asupra sistemului energetic ucrainean.

„Din cauza atacurilor rusești, avem un deficit semnificativ în sistemul energetic. Pentru a îmbunătăți situația, restabilim și extindem producția și, simultan, reducem consumul”, a afirmat Șmîhal, în cadrul unei ședințe de guvern.

„Am aprobat un ordin de guvern pentru reducerea consumului de energie electrică de către toate autoritățile de stat. Ministerele, instituțiile centrale și administrațiile regionale ar trebui să înceteze utilizarea aparatelor de aer condiționat și iluminatul exterior al clădirilor și al zonelor din apropiere”, a precizat șeful guvernului de la Kiev.

Temperaturile din Ucraina se mențin la aproximativ 25 de grade Celsius și ar putea crește până la 35 de grade Celsius în iulie și august.

Șmîhal a precizat că Executivul a recomandat măsuri similare pentru instituțiile de aplicare a legii și autoritățile judiciare.

El a îndemnat companiile să urmeze exemplul și să limiteze pe cât posibil utilizarea aerului condiționat și a altor echipamente mari consumatoare de curent electric.

Întreruperi repetate de curent

În ultimele două luni, Rusia, care și-a început invazia pe scară largă a Ucrainei în februarie 2022, a intensificat atacurile asupra sistemului energetic ucrainean, scoțând din funcțiune cea mai mare parte a capacităților de generare a energiei termice și hidroelectrice. Șmîhal a declarat că Ucraina a pierdut aproximativ 9 GW de capacitate de generare a energiei din luna martie și până în prezent.

În urma celui mai recent atac efectuat în cursul acestei luni, al șaselea începând din martie, guvernul a impus întreruperi prelungite ale alimentării cu energie electrică în întreaga țară. Unii consumatori din Kiev au declarat că nu au avut electricitate timp de până la 12 ore pe zi.

Întreruperile programate de curent amintesc de prima iarnă a războiului, când bombardamentele rusești au vizat rețeaua de distribuție, ceea ce a dus la multe ore fără electricitate și, uneori, fără apă și încălzire în timpul lunilor de frig.

Forțele rusești se concentrează acum mai ales asupra generării de energie, proces care este mai dificil și necesită mai mult timp pentru a fi reluat.

Oficialii și industria efectuează reparații non-stop ale sistemului energetic pentru a se pregăti pentru lunile critice de frig, a precizat Șmîhal. Kievul încearcă, de asemenea, să implementeze reforme care să permită un sistem energetic mai puțin centralizat.

Urmărește cele mai recente evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro