Fata in fata cu justitia: Condamnat dupa 15 ani. A vrut la inchisoare, ca sa invete limba engleza. Talharie cu simtire. Cazul Florin Gavrila
Dupa 15 ani de la fapta, un roman a fost condamnat in Germania la un an si zece luni inchisoare cu suspendare, dupa cum a declarat tribunalul din Schwedt, citat de Netzeitung.de.
In ianuarie 1994, romanul care facea parte dintr-o banda, a luat parte la atacul asupra filialei postei din Greiffenberg (Brandenburg). In timpul talhariei, un politist german care locuia in vecinatate a incercat sa intervina, dar a fost batut si imobilizat.
Fiul politistului a incercat sa-i vina tatalui in ajutor, insa a fost impuscat mortal de unul dintre romani, cu arma de serviciu a politistului. Criminalul a fost condamnat in 1999 la inchisoare pe viata de Tribunalul din Frankfurt am Oder, ceilalti complici au primit pedepse mai mici.
Ultimul dintre ei, romanul de 34 de ani care a primit recenta sentinta, fusese dat in urmarire prin Interpol si prins in Romania in luna noiembrie, anul trecut. Din decembrie 2008, el a stat pana la proces in arest preventiv, in Germania. Sentinta blanda, data de tribunalul german, a fost motivata de judecator prin faptul ca acest ultim membru al bandei nu are alte antecedente, nu a avut nimic de-a face cu impuscaturile mortale si are sanse bune de resocializare in Romania.
- A vrut la inchisoare ca sa invete engleza
Un roman, om al strazii in Anglia, ar fi violat o femeie, pentru ca sa aiba macar „ce manca, unde dormi si sa poata invata limba engleza“, scrie cotidianul britanic Sun. Tanara de 21 de ani a fost atacata pe un peron din Yorkshire, unde a fost lovita si aruncata la pamant. Apoi i s-au furat portmoneul, telefonul mobil si bratarile de la mana.
Atacatorul si-ar fi recunoscut fapta, dupa cum transmite Deutsche Presse Agentur, citand presa britanica. In Romania, barbatul ar mai fi facut de doua ori inchisoare, pentru talharie. In Anglia, el ar fi trait pe strada, neavand domiciliu stabil. In arestul preventiv, el ar fi declarat ca ar vrea sa fie trimis la aceeasi inchisoare din Marea Britanie, ca si fratele sau. Sentinta tribunalului este anuntata pentru luna aprilie.
- Talharie cu simtire
Din mai 2008, doi romani stau pe baca acuzatilor Tribunalului din Wiesbaden, relateaza Wiesbadener Tagblatt. In 23 ianuarie s-a pronuntat sentinta in cazul atacului lor asupra locuintei unui farmacist din Taunusstein (Wiesbaden). Unul dintre inculpati a fost achitat, pentru Ilie P. s-au cerut de catre procuratura 7 ani de inchisoare.
Banda a patruns in casa farmacistului cu intentia de jaf. Fapta a avut loc in 10 noiembrie 2005, cercetarile au fost extinse intre timp si in Romania. Hotii l-ar fi legat si maltratat pe farmacist, ca sa le spuna unde sunt banii si sa le dea codul la seiful din casa. Apoi au plecat, dupa declaratiile reclamantului si ale familiei sale, cu o prada de 6.000 de euro si o colectie de monede in valoare de 10.000 de euro.
Avocatul apararii a pledat pentru 1,6 ani in cazul lui Ilie P., argumentand ca, chiar daca clientul sau a fost dovedit ca a talharit, „a facut-o cu simtire“. Acesta s-ar fi ingrijit de farmacistul legat si agresat, iar astfel s-ar explica urmele sale fizice -confirmate prin testul DNA- pe pijamaua victimei si pe sfoara cu care a fost legata aceasta. In acest timp, complicele ar fi spart seiful, in camera alaturata.
- Riscurile curajului civil
Florin Gavrila locuieste in Frankfurt am Main si, dupa spusele lui, a fost citat ca martor intr-un proces de talharie asupra unei femei de 32 de ani. Rolul lui Florin n-ar fi fost doar de martor, el a incercat sa-l prinda pe raufacator, un cetatean somalez, si astfel „si-a incasat-o“, inclusiv cu lovituri de cutit. La procesul din 16 ianuarie de la Frankfurt, el ar fi fost si pe post de reclamant, pentru ca ranile din urma luptei de strada l-au facut sa sufere mult, de anul trecut.
Desi fizic e in parte vindecat, el se lupta acum cu frica de posibile represalii ale faptasului, care se pare ca are antecedente de talharie inarmata si viol. Gavrila se mai confrunta cu aparatul birocratic al asigurarilor de sanatate si cu meandrele serviciiilor germane de protectie a victimelor. Primaria din Frankfurt, dupa spusele sale, l-a ajutat insa mult si i-a dat „o diploma pentru curaj civil“.
Povestea sa, pe care ne-a spus-o si la telefon, a relatat-o la consulate, la avocati romani, la asociatia CROM din Frankfurt, a trimis-o in scris presei romane si germane. Pentru ziua procesului, el a convocat prin mail si fluturasi, public in sala de instanta si eventuali sustinatori.
Datorita interventiei sale din august 2008, care ar fi avut nebanuite urmari asupra sanatatii sale, Florin se afla si in mare impas financiar. Inainte, el ar fi lucrat ca autonom, inclusiv pentru complexul expozitional Messe Frankfurt. El spera intr-o rezolvare a situatiei sale personale, dar si „ca presa de aici sa actioneze prompt, la fel ca si atunci cind `bandele de romani au atacat din nou`, cum scriau acum citeva luni, de-ti este rusine sa mai spui ca esti Român, urmind sa te alegi cu ocara si dispret“.
„Astept sprijinul dumneavoastra si sper intr-o spalare a imaginii de ROMÂN aici in strainatate“ mai spune Florin Gavrila, in scrisoarea sa difuzata prin mail.