Sari direct la conținut

Fenomen seismic rar: orașul New York, zguduit de un cutremur de 4,8 grade

HotNews.ro
New York, Foto: Lost Horizon Images / ImageSource / Profimedia
New York, Foto: Lost Horizon Images / ImageSource / Profimedia

Un cutremur cu magnitudinea de 4,8 s-a produs vineri în apropiere de orașul New York, a anunțat Institutul geologic american (USGS), eveniment ce a luat prin surprindere locuitorii dintr-o zonă care rareori se confruntă cu o activitate seismică notabilă.

Cutremurul a fost unul de suprafață, având loc la o adâncime de numai 4,7 kilometri. Potrivit USGS, epicentrul acestuia a fost în apropiere de Whitehouse Station, în statul New Jersey (stat învecinat cu New York, pe celălalt mal al râului Hudson).

De altfel, cutremurul, care s-a produs în jurul orei locale 10.20, a fost resimțit în întreaga regiune (coasta de est a SUA), inclusiv în New York City, New Jersey, nordul statului Pennsylvania și vestul statului Connecticut, potrivit jurnaliștilor de la Reuters și mesajelor difuzate pe rețelele sociale.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Poliție din New York a declarat că nu au fost raportate victime sau pagube materiale.

Agenţia federală pentru aviaţie (FAA) a transmis că, din cauza seismului, companiile aeriene ar trebui să se aștepte la întârzieri la zborurile către aeroporturile din zona New York.

Dar acest seism scurt – ultimul serios înregistrat în zonă datând din 1884 – a fost resimțit în Manhattan și Brooklyn, provocând o mobilizare generală a mass-mediei americane, dar și o avalanșă de mesaje și fotografii – adesea pline de umor – pe rețelele sociale, relatează AFP.

„Am supraviețuit”

Newyorkezii au postat, de exemplu, fotografii cu scaune de grădină răsturnate și mesajul ironic: „Vom reconstrui”. Alții au propus tricouri inscripționate cu sloganul „Am supraviețuit cutremurului din NYC”.

De asemenea, căutând să liniștească – și să amuze – contul de X al emblematicului zgârie-nori Empire State Building s-a grăbit să anunțe: „SUNT BINE”.

Dar autoritățile au îndemnat la prudență.

„Nu sunt probleme la infrastructurile inspectate”, a anunțat într-o postare pe X primarul Eric Adams, dar a îndemnat newyorkezii „să rămână în alertă și să urmeze măsurile de precauție obișnuite, chiar dacă probabilitatea unor replici este redusă”.

De asemenea, purtătorul său de cuvânt, Fabien Levy, și guvernatoarea statului New York, Kathy Hochul, au reamintit tuturor că „în cazul unei replici, (persoana ar trebui) să se culce la pământ, să-și protejeze capul și gâtul, sub o piesă de mobilier, lângă un perete interior sau un toc de ușă”.

Reuniune ONU întreruptă

La sediul Naţiunilor Unite, în centrul Manhattanului, camerele care filmau reuniunea Consiliului de Securitate privind criza umanitară din Fâșia Gaza au început să vibreze.

Reprezentanta ONG-ului Salvați Copiii, Janti Soeripto, și-a întrerupt discursul în care denunța foametea și decesele din Gaza. „Este un cutremur?”, a întrebat ea.

Reuniunea a fost întreruptă apoi a doua oară când telefoanele tuturor participanților au început să sune ca urmare a alertelor automate de urgență trimise de municipalitate.

„Rare, dar nu ieșite din comun”

Iniţial, USGS a anunțat o magnitudine a seismului de 4,8, pe care a revizuit-o la 4,7, apoi a ridicat-o din nou la 4,8. La fel, adâncimea iniţială indicată a fost de 1 kilometru, apoi a fost revizuită la 4,7 kilometri.

  • Cutremurile sunt rare, dar nu ieșite din comun de-a lungul coastei Atlanticului, o regiune pe care geologii o numesc „margine pasiv-agresivă” pentru a descrie această zonă în care se întâlnesc placa Atlantică și cea a Americii de Nord, explică USGS într-o postare X.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro