Sari direct la conținut

Fermierii, asteptati sa depuna primele proiecte pentru finantare din noul PNDR. Cu ce noutati vine programul de fonduri europene pentru agricultura 2014-2020

HotNews.ro
Fonduri, Foto: hnporadna.hnonline.sk
Fonduri, Foto: hnporadna.hnonline.sk

Fermierii sunt asteptati, incepand de miercuri, sa depuna primele propuenri de proiecte pentru a primi finantari europene prin Programul National de Dezvoltare Rurala 2014-2020, a anuntat Ministerul Agriculturii. 3 masuri din PNDR a lansat, momentan, Ministerul Agriculturii, in conditiile in care Romania a obtinut doar un acord de principiu pentru doua dintre ele, intregul PNDR aflandu-se inca in analiza Comisiei Europene in vederea aprobarii. HotNews va prezinta cele mai importante aspecte ale noului PNDR.

Ministerul Agriculturii nu a mai asteptat aprobarea oficiala a Comisiei Europene pentru PNDR 2014-2020 al Romaniei si a lansat miercuri, 25 martie, pe raspunderea sa, trei submasuri de finantare ale programului: 4.1 ” Investitii in exploatatii agricole, 6.1″ Instalarea tinerilor fermieri si 19.1 “Sprijin pregatitor pentru LEADER. In total PNDR 2014-2020 are alocata o finantare europeana de 8,12 miliarde de euro la care se adauga o cofinantare de la bugetul de stat de 1,34 miliarde de euro. Rezulta astfel un potential de asistenta pentru investitii de aproape 9,5 miliarde de euro in perioada de programare 2014-2020, pe 20 de masuri de finantare (unele formate, la randul lor, din mai multe submasuri).

documente

PrezentarePNDR2014-2020

“Se simte nevoia de investitii in tara si de aceea am simtit nevoia, chiar daca nu avem aprobarea oficiala a PNDR, pe raspunderea noastra sa lansam aceste doua masuri, pentru a raspunde asteptarilor pe care le au fermierii”, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

El sustine ca se bazeaza pe un “acord de principiu” de la Comisia Europeana pentru doua dintre cele trei submasuri lansate miercuri. “Pentru celelelate doua masuri vom avea scrisoarea de conformitate la jumatatea lunii aprilie, asa cum s-a angajat comisarul european pentru Agricultura (Phil Hogan -n.r.), saptamana trecuta, cand a vizitat Romania”.

Potrivit lui Constantin, primele rambursari de bani europeni ar putea fi transmise de la Bruxelles in Romnaia din iunie-iulie, daca va fi aprobat PNDR oficial pana atunci.

  • Sumbasura 4.1 – Investitii in exploatatii agricole – bani pentru fermieri

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR), din subordinea Ministerului Agriculturii, cere propuneri de proiecte din partea potentialilor beneficiari, in perioada 25 martie 2015 – 30 octombrie 2015, privind investitii in exploatatii agricole.

Proiectele selectate vor fi finantate din fonduri UE prin submasura 4.1 “Investitii in exploatatii agricole” a PNDR.

La acest apel pentru proiecte, submasura pune la dispozitie fonduri totale de 205.776.952 euro, defalcate dupa cum urmeaza:

  • Sector Vegetal: 72.021.933 euro
  • Sector Zootehnic: 72.021.933 euro
  • Zona montana: 41.155.391 euro
  • Ferma de familie: 20.577.695 euro

La nivelul proiectelor, alocarile financiare pe aceasta submasura sunt diferentiate in functie de categoria de ferme.

In functie de capacitatea fermelor beneficiare si de natura investitiilor, finantarile maxime din bani europeni pot fi intre 100.000 de euro si 1,5 milioane de euro.

De exemplu, o ferma mica (15-22 hectare cultivate cu grau) ce face achizitii simple pate lua pana la 100.000 de euro finantare nerambursabila. In schimb, o ferma medie sau mare care poate sa ia si 1 milion de euro pentru investitiile care vizeaza constructii montaj in sectorul vegetal, iar in sectorul zootehnic finantarea poate urca la 1,5 milioane de euro. Tot 1,5 milioane de euro poate lua o ferma mare pentru constructia de sere legumicole, de exemplu.

Sumele acopera alocarile acordate de Comisia Europenea pentru jumtate din anul 2014 si intregul an 2015. Valoarea totala a submasurii este de 1,2 miliarde de euro pe intreaga perioada de programare 2014-2020.

Depunerea continua a proiectelor in cadrul sesiunii anuale se opreste inainte de termenul limita, atunci cand valoarea publica totala a proiectelor depuse avand un punctaj estimat (autoevaluare/ prescoring) mai mare sau egal decat pragul de calitate aferent lunii respective ajunge la nivelul alocarii sesiunii anuale.

Proiectele propuse vor fi selectate in functie de punctajul pe care il vor obtine la evaluarea facuta de AFIR. Pragul minim de selectie a proiectelor este de 30 de puncte pentru submasura 4.1 . Peste acest prag se vor aplica si praguri de calitate lunare: 85 puncte (in perioada 25.03 – 30.04.2015); 75 puncte (in perioada 01.05 – 29.05.2015); 65 puncte (in perioada 01.06 – 30.06.2015); 55 puncte (in perioada 01.07 – 31.07.2015); 45 puncte (in perioada 03.08 – 31.08.2015); 35 puncte (in perioada 01.09 – 30.09.2015).

“Plecam de la un prag de calitate de 85 de puncte aplicabil in prima luna. Cine depaseste in prima luna acest prag de calitate se califica automat si va primi finantare. In a doua luna, pragul de calitate scade cu 10 puncte – cine depaseste 75 de puncte, automat chiar daca a depus in prima luna sau in a doua, se califica pentru finantare si tot asa, pana vom epuiza sumele. Cred ca nu vom ajunge la 30 octombrie sau va trebui sa suplimentam sumele din bugetul anului 2016 sa venim cu el in anul 2015”, a explicat ministrul Constantin.

In calcularea punctajului, ministrul Agriculturii sustine ca mai bine cotate vor fi exploatatiile care integreaza productia cu procesarea alimentelor. Punctat va fi si nivelul de calificare in agricultura al fermierilor care solicita banii, tinerii vor avea de asemenea un plus, incurajata va fi si utilizarea soiurilor resepctiv raselor autohtone in productie.

Ponderea finantarii nerambursabile in totalul costurilor proiectelor va varia, de asemenea. De exemplu, firmele mici si medii conduse de tineri, care desfasoara proiecte integrate productie-procesare pot primi finantare nerambursabila de pana la 90% din costuri. Invariabil, cooperativele agricole vor beneficia de un procemt de 90% nerambursabil, Guvernul incercand astfel sa incurajeze comasarea terenurilor si a exploatatiilor prin asocierea fermierilor.

  • Submasura 6.1 – “Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri”

Perioada in care AFIR asteapta propuneri de proiecte pentru finantare este tot 25 martie-30 octombrie 2015. Fondurile disponibile pentru submasura 6.1 “Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri” sunt de 111.209.889 euro, din care pentru zona montana sunt alocati 33.362.967 euro, la acest apel.

In intreaga perioada de programare 2014-2020, aceasta submasura a PNDR are alocati 445 de milioane de euro, in crestere fata masura similiara de PNDR 2007-2013, care a avut o alocare de 329 milioane euro.

Guvernul sustine ca programul destinat tinerilor fermieri a ajutat 13.446 de persoane sa isi inceapa actiitatea agricola instalandu-se in mediul rural si desvaoltandu-si propriile ferme.

Punctual, un proiect poate obtine finantare complet nerambursabila de 50.000 de euro, daca vorbim despre ferme cuprinse de exemplu in zona de productie vegetala, intre 56 si 94 ha. Fermele mici nu pot lua mai mult de 40.000 de euro.

In acest sistem de plati, se va acorda un avans de 75% din finantare, urmand ca diferenta de 25% sa se acorde cand se va considera ca tinerii fermieri au indeplinit obiectivele din planul de afaceri.

Atat pentru submasura 4.1 cat si pentru 6.1, fiecare potential beneficiar isi va face singur evaluarea propriului proiect pentru a stabili cate puncte are, in functie de criteriile de selectie publicate in Ghidul Solicitantului, arata MADR.

In functie de autoevaluarea realizata, solicitantul va depune proiectul in luna in care se va incadra din punct de vedere al punctajului estimat (exemplu: daca un proiect a fost autoevaluat cu 75 de puncte, solicitantul il va putea depune inca din prima luna a sesiunii cand pragul de calitate este de 85 de puncte, dar va fi evaluat incepand cu a doua luna cand pragul de calitate va fi de 75 de puncte).

Daca se constata ca solicitantul si-a estimat punctajul cu mai mult de 20% fata de punctajul stabilit de AFIR, proiectul respectiv va fi mutat la finalul clasamentului si va fi finantat doar daca raman sume disponibile dupa selectarea celorlalte proiecte.

Un alt element de noutate, care se va aplica odata cu lansarea primelor masuri, il constituie emiterea de rapoarte de selectie lunare, fiind astfel scurtat timpul de analiza al proiectelor, precizeaza ministerul.

Termenul estimat pentru evaluarea proiectelor este de 37 de zile lucratoare de la sfarsitul lunii in care au fost depuse respectivele proiecte. Acest termen se poate majora cu 10 zile lucratoare daca sunt in evaluare proiecte pe doua sau mai multe sub-masuri.

IMPORTANT: Depunerea cererilor de finantare pentru submasura 4.1 si submasura 6.1 se va face conform precizarilor din Ghidul Solicitantului, in intervalul orar 09:00 – 14:00 si on-line pe www.afir.info .

Solicitantul de finantare trebuie sa indeplineasca cerintele de conformitate si eligibilitate mentionate in Ghidul Solicitantului aferent acestei masuri. Procedura de evaluare si selectie va fi afisata pe site-urile www.afir.info, www.madr.ro si va fi disponibila la sediile AFIR.

TERMENUL LIMITA DE DEPUNERE PENTRU SESIUNEA DE CERERI DE PROIECTE AFERENTA SM4.1 SI SM6.1 ESTE 30 OCTOMBRIE 2015, ORA 12:00.

Rezultatele pentru cererile de finantare depuse in cadrul acestei sesiuni vor fi anuntate dupa aprobarea Raportului de Selectie de catre directorul general al Autoritatii de Management pentru PNDR.

AFIR spune ca va notifica in scris si prin intermediul paginii de internet pe toti solicitantii privind rezultatul evaluarilor cererilor de finantare depuse de catre acestia la sediile AFIR.

Informatii detaliate privind accesarea si derularea masurilor din cadrul PNDR sunt cuprinse in GHIDUL SOLICITANTULUI -distribuit GRATUIT. Solicitantii sunt asteptati la Oficiile Judetene (OJFIR), precum si la Centrele Regionale (CRFIR) ale AFIR din tara.

Relatii se pot cere la telefon 031-860.11.00 sau la adresa: Bucuresti, Str. Gradina cu Cai, nr. 3A, sector 5, prin pe mail: relatii.publice@afir.info, www.afir.info .

  • Submasura 19.1 “Sprijin pregatitor pentru elaborarea strategiilor de dezvoltare locala”

Cea de-a treia submasura PNDR 2014-2020 lansata miercuri este destinata grupurilor de actiune locala. Submasura 19.1 “Sprijin pregatitor pentru elaborarea strategiilor de dezvoltare locala” LEADER are o alocare de fonduri UE de 2,4 milioane de euro.

AFIR a deschis cererea de propuneri de proiecte pentru perioada 25 martie 2015 – 08 mai 2015.

Depunerea cererilor de finantare pentru submasura 19.1 se va face conform precizarilor din Ghidul Solicitantului, in intervalul orar 09:00 ￯ 14:00 la sediile Oficiilor Judetene ale AFIR.

Grupurile de Actiune Locala sunt parteneriate privat￯publice active, constituite din reprezentanti ai sectorului public, sectorului privat si societatii civile, desemnati dintr-un teritoriu rural omogen, care vor trebui sa indeplineasca o serie de cerinte privind componenta, teritoriul acoperit si care vor implementa o strategie integrata pentru dezvoltarea teritoriului.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro