Sari direct la conținut

Festivalul Internațional de Film de la Locarno 2024. Filmul „Toxic”, al regizoarei Saule Bliuvaite, a câștigat Leopardul de Aur

HotNews.ro
Regizoarea Saule Bliuvaite a câștigat Leopardul de Aur 2024 / FOTO Nick Zonna/IPA / Sipa Press / Profimedia
Regizoarea Saule Bliuvaite a câștigat Leopardul de Aur 2024 cu filmul „Toxic” / FOTO Nick Zonna/IPA / Sipa Press / Profimedia

„Toxic” (Akiplėša), un film lituanian despre conexiunea formată dintre două adolescente care aspiră să ajungă modele pentru a evada din orașul lor natal deprimant, a câștigat marele premiu la cea de-a 77-a ediție a Festivalului de Film de la Locarno, care s-a încheiat sâmbătă seara, relatează AFP.

Primul film al regizoarei Saule Bliuvaite, în vârstă de 30 de ani, a câștigat Leopardul de Aur. Cea mai tânără regizoare din concurs a explicat că filmul ei vorbește despre tranziția complicată de la copilărie la maturitate.

„Sentimentul de a fi blocat între două lumi și de a căuta direcția este universal”, a spus Saule Bliuvaite.

Leopardul de Aur vine cu o recompensă de 75.000 de franci elvețieni (78.460 de euro) împărțită între regizor și producător.

Saule Bliuvaite se alătură astfel pe lista a câștigătorilor lui Roberto Rossellini, John Ford, Stanley Kubrick, Milos Forman, Mike Leigh și Jim Jarmusch.

Festivalul elvețian a acordat premii speciale lui Shah Rukh Khan, Jane Campion și Alfonso Cuaron.

Creat în 1946, este unul dintre cele mai vechi festivaluri din lume și este dedicat cinematografiei de autor.

INTERVIURILE HotNews.ro