Sari direct la conținut

Filmările cu abuzarea Giselei Pelicot au fost prezentate public, în instanță. O cerere făcută de avocații victimei

HotNews.ro
Gisele Pelicot / Foto: Coust Laurent/ABACA / Abaca Press / Profimedia
Gisele Pelicot / Foto: Coust Laurent/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Videoclipurile și imaginile cu abuzul sexual la care a fost supusă Gisele Pelicot timp de mai bine de zece ani au fost prezentate în sala de judecată, la cererea avocaților supraviețuitoarei, relatează AFP, citată de News.ro.

Pe 20 septembrie, după difuzarea primelor videoclipuri şi fotografii, judecătorul a decis să excludă presa şi publicul de la proiecţiile ulterioare, pe motiv că acestea sunt „indecente şi şocante”. Avocaţii lui Gisèle Pelicot au contestat această măsură, iar vineri dimineaţă au primit sprijinul procurorului general. 

Acest lucru nu a schimbat însă poziţia inculpaţilor, care au susţinut că au crezut că participă la un „joc de roluri” al cuplului din Franța. 

După o dezbatere de două ore, tribunalul din Vaucluse a decis să difuzeze imaginile în timpul procesului, devenit emblematic pentru lupta cu violența împotriva femeilor. Au fost prezentate nouă videoclipuri și câteva fotografii. Toate îi prezentau pe cei şapte inculpaţi, din cei 51 judecaţi, ale căror dosare au fost examinate în această săptămână.

Soțul victimei a filmat abuzurile

Difuzarea imaginilor a fost posibilă, pentru că soțul lui Gisele, Dominique Pelicot, a filmat abuzurile sexuale la care femeia era supusă fiind inconștientă. 

Avocații lui Gisele Pelicot au vrut ca imaginile să fie difuzate, pentru a pune inculpații față în față cu acțiunile lor. Cei mai mulţi dintre ei au susţinut că au crezut că iau parte la un joc de cuplu sau că nu şi-au dat seama că Gisèle Pelicot era inconştientă.

Timp de aproape o oră şi jumătate, aceste imagini au fost difuzate pe ecranele unei săli de judecată, dar și într-o sală alăturată, unde se aflau alți 60 de oameni, inclsuiv jurnaliști.

Dominique Pelicot privea în altă parte

În timpul difuzării imaginilor, Gisele s-a concentrat pe telefonul ei mobil, în timp ce fostul său soț își acoperea ochii cu mâinile sau privea în altă parte. 

Ceilalţi inculpaţi au adoptat atitudini diferite: unii au privit fără să clipească cum o abuzau pe Gisèle Pelicot, în timp ce alţii au preferat să privească în jos. 

Jean T., în vârstă de 52 de ani, a declarat că nu-şi aminteşte nimic din seara respectivă, deși imaginile au arătat cum a violat-o pe Gisele Pelicot. Redouane E. a insistat că a fost „terorizat” de Dominique Pelicot, să aibă un act sexual cu femeia.

„Este prea târziu”

„Pentru Gisèle Pelicot, este prea târziu, răul a fost făcut. Cele 200 de violuri pe care le-a suferit din partea a zeci de bărbaţi care au venit să o violeze în dormitorul ei în timp ce era inconştientă, brutalitatea procedurilor din această sală de judecată – ea va trebui să trăiască cu asta pentru tot restul vieţii sale”, a susţinut unul dintre avocații lui Gisele.

Celălalt avocat, Antoine Camus, a explicat că imaginile arată că „în realitate, a fost vorba de ura faţă de femei”: „Niciunul dintre ei nu a denunţat faptele, fiecare a contribuit în felul său la această banalizare a violului, această banalizare a răului”.

Francezul de 71 de ani, Dominique Pelicot, acuzat că și-a drogat soția și a invitat zeci de bărbați să o violeze, și-a recunoscut faptele în fața instanței

„Recunosc toate acuzațiile. Sunt un violator, la fel ca toți ceilalți din această sală”, a declarat Pelicot pe 17 septembrie.

Gisele Pelicot a renunțat la dreptul la anonimat, insistând ca procesul pentru viol să rămână public, astfel încât „acest lucru să nu se mai întâmple niciodată”, scrie Le Figaro. Pentru mulți, femeia a devenit un simbol al luptei împotriva violenței sexuale în Franța. 

INTERVIURILE HotNews.ro