Sari direct la conținut

„Sunt un violator”. Dominique Pelicot s-a declarat vinovat în cazul care a bulversat Franța și își cere iertare

HotNews.ro
Gisele Pelicot vorbește cu presa în fața tribunalului din Avignon / FOTO: Lewis Joly / AP / Profimedia
Gisele Pelicot vorbește cu presa în fața tribunalului din Avignon / FOTO: Lewis Joly / AP / Profimedia

Francezul de 71 de ani Dominique Pelicot, acuzat că și-a drogat soția și a invitat zeci de bărbați să o violeze, și-a recunoscut, marți, faptele în fața instanței. El a cerut iertare în fața familiei sale, scrie presa franceză, citată de Reuters

Dominique Pelicot a recunoscut faptele penale de care este acuzat. El se confruntă cu acuzații de viol, viol în grup și încălcarea intimității prin înregistrarea și distribuirea de imagini cu conținut sexual. Alți 50 de bărbați sunt acuzați pentru viol sau viol în grup.   

El ar fi trebuit să depună mărturie săptămâna trecută, însă procesul a fost amânat din cauza unor probleme de sănătate ale acuzatului. 

După ce avocații lui Pelicot au anunțat că acesta are probleme cu prostata și o infecție urinară, medicii care i-au făcut investigații luni au decis că este apt pentru a participa la proces, scrie The Guardian

Pelicot a apărut în fața instanței sprijinindu-se într-un baston. 

„Vă cer iertare, chiar dacă nu pot fi iertat”

Aflat în sala de judecată, Pelicot și-a recunoscut faptele. „Recunosc toate acuzațiile. Sunt un violator, la fel ca toți ceilalți din această sală”.

El a cerut scuze familiei lui. „Le cer soției mele, copiilor mei, nepoților mei să îmi accepte scuzele. Regret ce am făcut. Vă cer iertare, chiar dacă nu pot fi iertat”, a spus acuzatul în fața instanței. 

Dominique Pelicot a povestit în sala de judecată că a avut o copilărie dificilă și că el însuși a fost victima unui viol. Conform presei franceze, acesta a plâns în timpul acestor declarații. 

Gisele Pélicot, care era prezentă în sala de judecată în timpul mărturiei sale, a spus că este „dificil” să audă din gura soțului ei aceste lucruri. 

Timp de mai bine de un deceniu, Gisele Pelicot a fost victima abuzurilor sexuale ale soțului ei și ale altor zeci de bărbați. Dominique Pelicot își droga soția, apoi chema bărbați să o violeze, în timp ce el filma. 

Mulți dintre cei acuzați sunt chiar vecinii victimei, din orașul Mazan, lângă Avignon. Câțiva dintre ei au negat faptele, spunând poliției că nu aveau nicio idee că Gisele Pelicot nu era de acord cu ce se întâmpla și l-au acuzat pe soțul ei că i-a păcălit. Peste 30 de bărbați care apar în înregistrări nu au fost încă identificați. 

Dacă bărbații vor fi găsiți vinovați, riscă până la 20 de ani de închisoare.  

„Datorită vouă am puterea de a lupta până la capăt”

Gisele Pelicot a renunțat la dreptul la anonimat, insistând ca procesul pentru viol să rămână public, astfel încât „acest lucru să nu se mai întâmple niciodată”, scrie Le Figaro.

Pentru mulți, femeia a devenit un simbol al luptei împotriva violenței sexuale în Franța. Sâmbătă și duminică, sute de oameni s-au adunat în orașe din întreaga țară pentru a-și exprima sprijinul pentru ea.

Ei au purtat pancarde cu imaginea ei, dar și cu mesaje precum „Je suis Gisele” (Eu sunt Gisele) sau „Shame changes sides” (Rușinea schimbă tabăra – pentru că nu victimele ar trebui să se simtă rușinate, ci abuzatorii).

Într-o declarație făcută luni dimineață în fața tribunalului, Gisele Pelicot a spus că vrea să mulțumească tuturor celor care i-au arătat sprijin și care au protestat în weekend. 

„Am fost profund emoționată de această mișcare. Datorită vouă am puterea de a lupta până la capăt. Dedic această luptă tuturor oamenilor care sunt victime ale violenței sexuale în întreaga lume. Tuturor acestor victime le spun astăzi: uitați-vă în jurul vostru, nu sunteți singure”, a spus ea. 

INTERVIURILE HotNews.ro