Sari direct la conținut

Firmele platesc 30 mil. euro anual pentru a suplini sistemul de invatamant slab

Business Magazin

Sistemul de invatamant lipsit de aplicabilitate in prezentul economic romanesc sau chiar international obliga firmele care activeaza pe piata locala sa scoata din buzunare sume semnificative pentru a suplini lacunele educationale.

Astfel, companiile aloca anual, in medie, 92 de euro per angajat pentru training, suma traducandu-se intr-un total anual de 30 mil. euro numai pentru trainingurile externalizate, fara a mai pune la socoteala cheltuielile de training in interiorul firmelor.

Pentru a-si asigura forta de munca adecvata, aproape 150 de companii au creat academii interne de pregatire pentru angajatii entry-level.

Chiar presedintele Traian Basescu a „tras de ureche” recent sistemul invatamantului local, printr-un amplu raport unde sunt subliniate lipsurile. O treime dintre companii aloca intre 150 si 200 de euro pentru dezvoltarea angajatilor, in timp ce 38% din firme au bugete sub 50 de euro anual.

Peste 50% dintre companiile participante au raportat un numar mai mic de 50 de zile de training efectuate in 2006, conform unui studiu realizat de firma de training Corporate Dynamics. Numarul de zile de training in 2006 este in usoara crestere fata de 2005.

„Sistemul de invatamant de la noi este extrem de teoretic, ii lipseste cu totul interactiunea cu viata reala, cu ceea ce se petrece in mod efectiv in mediul de business.

Nici o companie nu se asteapta ca o persoana care a terminat facultatea sa stie ce are de facut efectiv la locul de munca”, a declarat pentru Business Standard Viorel Panaite, Partner al firmei de training Human Invest, unul dintre primii cinci jucatori de pe piata locala de profil. Potrivit acestuia, cele mai multe dintre companii, insa, nu fac mare lucru pentru dezvoltarea propriilor angajati.

„Ii trimit cel mult la un curs de comunicare si ii lasa sa invete din greseli. Singura educatie care se face in aceste firme este [UTF-8?]a??on the [UTF-8?]joba??”, a mai spus Panaite.

In domeniul serviciilor financiare, trainingul costa diferentiat, in functie de nivelul de management pentru care este destinat. Pentru entry level, instruirea unui nou angajat costa intre 1.000 si 5.000 de euro pe an.

Analistii din piata spun ca cel mai bine pus la punct sistem de pregatire il are BRD-SocGen, care dispune de „unitati-fantoma”, in care se invata prin simularea de conditii identice cu cele din businessul real. „Avantajul acestui sistem de invatare este ca angajatii se confrunta cu exact aceleasi probleme cu care se intalnesc in banca, in situatiile reale”, spun oficialii BRD.

Societatea de administrare a investitiilor (SAI) Certinvest cheltuie 2.000 de euro pentru pregatirea unui incepator in fonduri mutuale, potrivit presedintelui Certinvest, Eugen Voicu. El estimeaza ca recuperarea investitiei dureaza patru-cinci ani.

Pentru formarea unui broker, pe de alta parte, sunt esentiale cursurile de agent de bursa, pe langa studiile de profil. Costurile se ridica la minimum 500 de euro pentru fiecare persoana, potrivit directorului general adjunct al Nova Invest, Rodica Mateian.

Companiile din industria de petrol si gaze cred ca proaspetii absolventi ai facultatilor de profil nu fac suficienta practica si tocmai de aceea trebuie trimisi la traininguri de specialitate. „De obicei, preferam sa angajam oameni experimentati, gata invatati”, a declarat directorul general al Romgaz, Alexa Iakob.

Petrom investeste semnificativ in fiecare an in specializarea angajatilor din diverse segmente de activitate. Directorul de comunicare al companiei, Dan Pazara, a declarat ca anul trecut Petrom a trimis circa 3.400 de angajati la traininguri. Grupul Rompetrol aloca in fiecare an pentru instruire 2% din bugetul de cheltuieli cu personalul.

In domeniul auto, Porsche Romania a investit 2,2 milioane de euro pentru a pregati specialisti intr-un centru din Bucuresti. Romcar, importatorul Ford in Romania, a investit anul trecut aproximativ 500.000 de euro in trainingul pentru personal. Trust Motors, importatorul Peugeot, a investit 400.000 de euro.

Producatorul de materiale de constructii Holcim se bazeaza pe centrul international al companiei pentru pregatirea [UTF-8?]angaja?ilor.a??Numai anul trecut am investit 500.000 de euro, urmand ca aceasta cifra sa creasca in [UTF-8?]2007a??, explica Luminita Oprea, director de comunicare la Holcim.

Compania din domeniul siderurgiei Arcelor Mittal Galati a investit pana in prezent 500.000 de euro intr-un centru de instruire pentru angajati. Programele centrului sunt realizate in colaborare cu Universitatea Dunarea de Jos”.

Reprezentantii Electrolux au in proiect infiintarea unei scoli in interiorul companiei pentru pregatirea muncitorilor calificati. „In ultimul trimestru al acestui an, speram sa punem in practica acest proiect. Am constatat ca ne lipsesc maistrii calificati, dupa ce s-au desfiintat scolile de maistri din Romania”, au declarat reprezentantii Electrolux.

„Economia a evoluat, mentalitatile s-au schimbat, cerintele sunt diferite, dar invatamantul a ramas greoi, rigid – multa teorie, putina practica si studii de caz. Se invata in continuare lucruri care nu au nicio utilitate practica, se merge pe sistemul individualist si nu al celui de echipa”, spune Mioara Gheorghe, Marketing Director la hotelul de cinci stele Crowne Plaza.

Aceasta parere este sustinuta si de Ion Antonescu, presedintele agentiei de turism Marshal Turism. „Inainte de revolutie, se spunea ca 90% dintre elevi si studenti invata. Astazi ne confruntam cu un fenomen contrar. Este prea multa teorie si nimic practic care sa o sustina”, spune acesta. El investeste circa 5% din profit in cursurile de specializare a angajatilor.

Casa de avocatura „Bostina si Asociatii”, una dintre cele mai mari firme de profil, investeste peste 100.000 de euro pe an in traininguri pentru angajatii sai, spune Ovidiu Constantinescu, manager de comunicare la Bostina si Asociatii .

„Tinerii absolventi de Drept par, de foarte multe ori, „dezorientati”, cu o diploma in buzunar, dar fara o idee precisa inspre ce zona a dreptului sa se indrepte”, a spus acesta.

Cele mai solicitate tipuri de training

Comunicare 83%

Vanzari 73,4%

Presentation skills 53,9%

Negociere 48,7%

Management general 46,9%

Customer care 45,4%

Marketing 42,4%

Sursa: Romanian HR Profile 2006, Corporate Dynamics International si Business-Edu

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro