Sari direct la conținut

Florentina Olar, căpitanul Naționalei Feminine de Fotbal: „Am jucat gravidă, am alăptat printre antrenamente. Când pasiunea e mare, nimic nu te oprește să joci”

HotNews.ro
Florentina Olar, căpitanul Naționalei Feminine de Fotbal: „Am jucat gravidă, am alăptat printre antrenamente. Când pasiunea e mare, nimic nu te oprește să joci”
Florentina Olar, alături de familia ei. FOTO: Adrian Glodeanu- Federația Română de Fotbal

Florentina Olar are 39 de ani, este căpitanul Naționalei Feminine de Fotbal și mama a doi băieți, de 6 ani, respectiv 9 luni. Locuiește în Danemarca unde joacă, atacant, pentru echipa daneză Fortuna Hjørring. La momentul realizării acestui interviu, se afla în România pentru un cantonament cu Echipa Națională de Fotbal și era pentru prima dată când se despărțea pentru o perioadă mai lungă de copiii ei (aproape trei săptămâni). Din tot ceea ce a experimentat în ultimii șase ani de când e mamă, depărtarea de copii i se pare cea mai grea, chiar dacă îi știe în siguranță în Danemarca, alături de tatăl lor și de o bunică. Am stat de vorbă cu Florentina despre provocările vieții de mamă atunci când ești jucătoare profesionistă de fotbal, despre pasiune și despre toxicitatea stereotipurilor care le țin pe fete departe de terenul de fotbal. 

Să fii jucătoare profesionistă de fotbal nu e deloc ceva comun în România. Și nici măcar să joci fotbal, ca fată, într-o echipă exclusiv de fete. Până la 13 ani, Florentina Olar, care a copilărit în Constanța, nici nu știa că există fotbal feminin. Juca în spatele blocului, pe plajă și în curtea școlii cu băieții. Fotbalul și spiritul de echipă au atras-o cel mai mult, după ce cochetase cu atletism, karate, gimnastică. Când în clasa ei, la ora de Religie, a intrat într-o zi un antrenor de la un club de fotbal din oraș întrebând cine este Florentina Olar, s-a speriat. Nu știa ce făcuse. Antrenorul căuta, de fapt, fete pasionate de fotbal, pentru echipa feminină din Constanța, iar băieții din școală îl trimiseseră la ea. Așa a început să joace fotbal în cadru organizat.

Singura fotbalistă printre fotbaliști

Florentina și Patrik, băiatul ei de 6 ani, mare iubitor de fotbal și susținător al mamei. FOTO: Adrian Glodeanu- Federația Română de Fotbal

Deși Naționala Feminină de Fotbal împlinește anul acesta 34 de ani de la înființare și în țară sunt peste 100.000 de fete şi femei înrolate în cluburi mixte și feminine (față de aproximativ 300- câte erau la începutul anilor ’90), mulți părinți încă nu știu că fotbalul poate fi o opțiune și pentru fiicele lor. Florentina Olar spune că mulți se tem de faptul că fetele nu se dezvoltă armonios făcând fotbal, însă acesta este doar un mit, completează ea. Și, deși unele fotbaliste se lovesc de stereotipuri de gen și misoginism, când pasiunea e mare, energia negativă se estompează. Florentina spune că, pe ea, toate replicile misogine nu au făcut decât să o amuze și să o ambiționeze și mai tare. Le-a auzit fie în tribune, fie în afara stadionului, dar niciodată de la fotbaliști sau antrenori. A fost singura fată din grupul de prietene care a jucat fotbal cu băieții în curtea școlii, singura fată de la specializarea Fotbal din cadrul Facultății de Educație Fizică și Sport și singura fată de la un curs de antrenori pe care l-a absolvit în Danemarca. S-a simțit peste tot apreciată și respectată.

Articolul poate fi citit în întregime pe www.totuldespremame.ro

INTERVIURILE HotNews.ro