Sari direct la conținut

Florin Georgescu, BNR: Bancile romanesti cu capital grecesc sunt solide din punct de vedere financiar. BNR a luat masuri preventive de monitorizare a acestor banci

HotNews.ro

Bancile romanesti cu capital grecesc sunt solide din punct de vedere financiar, avand o capitalizare peste media sistemului bancar, a declarat joi Florin Georgescu, prim-viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR). El a mai aratat ca banca centrala a luat masuri preventive de monitorizare atenta a acestor banci, inclusiv prin solicitarea unor raportari saptamanale.

„Banca Nationala a Romaniei a luat masuri preventive de monitorizare atenta, prin raportari saptamanale, a bancilor respective in ceea ce priveste principalii parametri care reflecta situatia lor financiara, iar rezultatele acestor raportari si unele verificari, atunci cand a fost cazul la fata locului, au reliefat faptul ca ele sunt solide din punct de vedere financiar”, a spus Florin Georgescu, citat de Money.ro.

El a mai precizat ca situatia bancilor din Romania care au capital grecesc este foarte buna, avand o capitalizare peste medie.

„Datele bilantiere cele mai recente ne arata faptul ca aceste banci sunt bine capitalizate, au o rata a solvabilitatii de 15,7%, cu un punct procentual peste media sistemului, de 14,7% si toate se situeaza peste nivelul de 11%. Din punct de vedere financiar, ele sunt intr-o situatie foarte buna”, a declarat Georgescu.

Un raport recent al bancii japoneze Nomura analizat si redat partial pe un blog Financial Times arata ca situatia din Grecia va afecta cu siguranta Romania si Bulgaria, iar consecintele au inceput deja sa se faca simtite. Nomura face mai multe scenarii posibile in ceea ce priveste consecintele crizei din Grecia pentru Romania si Bulgaria.

Cel mai putin negativ scenariu ar fi reducerea severa a creditarii acordate de subsidiarele din Romania si Bulgaria ale bancilor elene, ca urmare a cerintelor tot mai mari de finantare din partea bancilor-mama. Acest scenariu „este anti-crestere” pentru cele doua tari si a inceput deja sa se dezvolte, sustine banca japoneza.

In continuare, bancile elene ar putea fi nevoite sa se consolideze, probabil intr-o combinatie de tipul „banca buna/banca rea”, pentru a grupa activele neperformante intr-un holding special. O astfel de consolidare ar cauza vanzari de active in Bulgaria si Romania.

„Cu un interes cel mai probabil limitat din afara granitelor, ar fi nevoie de banii guvernului sau ai investitorilor locali, ceea ce ar reprezenta iesire neta de capital. Daca o vanzare nu ar fi posibila, cea mai probabila urmare ar fi retragerea”, apreciaza analistii.

Astfel se ajunge la urmatorul scenariu, calificat drept „o urmare foarte proasta”, in care bancile elene ar fi nevoite sa retraga capital de la subsidiare pentru a-si consolida situatia financiara.

„Iesirea de capital cauzeaza probleme pentru balanta de plati, necesitand utilizarea rezervelor sau, in cazul Romaniei, accesarea fondurilor din acordul stand-by de precautie”.

Bancile elene ar putea opta pentru o alta solutie, respectiv retragerea sprijinului pentru subsidiare si intrarea acestora in default (incapacitate de plata), caz in care BERD si guvernele din Romania si Bulgaria ar fi nevoite sa intervina si sa nationalizeze companiile sau sa le consolideze in Romania pentru a absorbi operatiunile.

Cel mai pesimist scenariu anticipat de Nomura este intrarea in default a bancilor elene, care ar retrage sprijinul si capitalul de la subsidiarele locale si ar declansa o lichidare de urgenta a activelor din Europa de Est. Chiar si in cazul nationalizarii bancilor elene pentru evitarea falimentului, guvernul de la Atena nu va fi interesat sa sprijine subsidiarele din Romania si Bulgaria.

Subsidiarele institutiilor de credit elene Alpha Bank si EFG Eurobank Ergasias (Bancpost) se afla printre cele mai mari zece banci din Romania. In piata mai activeaza trei institutii de credit mai mici, respectiv Banca Romaneasca (National Bank of Greece), Piraeus, ATEbank si Emporiki (detinuta de Credit Agricole).

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro