Fonduri europene la zi: Cat am reusit sa profitam de Uniunea Europeana, pana acum
Romania a reusit sa ramana cu un plus 22,85 miliarde de euro din toate categoriile de fonduri europene, dupa ce si-a platit contributia la bugetul european, din anul 2007 pana in prezent. Cel mai dificil s-au dovedit de atras fondurile structurale si de coeziune, rata de absorbtie aici fiind de 61,5% in perioada de programare 2007-2013. In noul ciclu financiar 2014-2020 absorbtia efectiva mai asteapta inca acreditarea cadrului institutional romanesc. HotNews.ro prezinta situatia la zi a fondurilor structurale si de coeziune pentru Romania, in contextul demisiei ministrului Fondurilor Europene, Aura Raducu, care a avut un mandat de 6 luni.
Potrivit celei mai recente situatii a aborbtiei fondurilor europene, pana la 31 martie 2016, Romania a inacasat de la Comisia Europeana 11,733 miliarde de euro din cele 19,2 miliarde de euro – fonduri structurale si de coeziune care i-au fost alocate in perioada de programare 2007-2013. Rata de absorbtie efectiva ajunge la 61,57%, potrivit datelor centralizate de Ministerul Fondurilor Europene.
Acestor bani li se adauga 2,1 miliarde de euro, inacasati ca avansuri de la Comisia Europeana, dar din acestia se vor retrage sume proportionale cu nerealizarea absorbtiei efective, dupa ce se trage linie, in anul 2017.
In anul 2016, Romania a reusit sa inacaseze aproape 750 de milioane de euro de la Comisia Europeana, in baza cheltuielilor efectuate pe perioada de programare 2007-2013. Aceasta este practic suma incasata in scurtul mandat de minitru al Aurei Raducu, pe vechea perioada de programare. Avansul asfel realizat este de 3,5 puncte procentuale.
In perioada de programare 2007-2013, Romania a cerut de la Bruxelles 12,54 miliarde de euro, adica 65,8% din suma alocata ca fonduri structurale si de coeziune. Prin urmare, la data de 31 martie 2016, tara mai astepta de la Comisia Europeana circa 800 de milioane de euro – cheltuieli efectuate in proiectele europene romanesti si achitate deja de statul roman diferitilor beneficiari publici si privati care au derulat acele proiecte.
(Clic pentru a deschide) Situatia fondurilor structurale si de coeziune 2007-2013
Revenind la banii efectiv incasati de Romania in perioada de programare 2007-2013, siuatia pe programe operatonale este urmatoarea, conform bilantului de la 31 martie 2016:
- Programul Operational Regional a inregistrat o rata de absorbtie de 64,75%, adica peste 2,56 miliarde de euro, fara avansuri. POR este gestionat de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice. Principalii beneficiari care au derulat proiecte europene sunt autoritatile locale, proiectele urmarind, in special, repararea de drumuri de interes local, renovarea scolilor, reabilitarea termica a blocurilor etc.
- In Programul Operational Sectorial (POS) Transport, Romania a reusit o rata de absorbtie efectiva de 62,65%, adica peste 2,68 miliarde de euro. POS Transport este gestionat de Autoritatea de Management de la Ministerul Fondurilor Europene, din ianuarie 2015. Pana atunci, insa, autoritatea de management era in subordinea Ministerului Transporturilor. Principalii beneficiari care au derulat proiecte europene cu acesti bani sunt Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADNR), Caile Ferate (CFR), Metrorex – toate aflate in subordinea Ministerului Transporturilor.
- Programul Operational Cresterea Competitivitatii Economice (POSCCE) are o rata de absorbtie de 59,07%, adica aproape 1,5 miliarde de euro. Practic, in acest program nu s-au mai facut progrese in anul 2016. Autoritatea de Management POSCCE este la Ministerul Fondurilor Europene din anul 2014, dar pana atunci s-a aflat la Ministerul Economiei. Principalii beneficiari care au derulat proiecte europene in program sunt universitatile, institutele de cercetare, firme private (mai ales in domeniul IT&C).
- In Programul Operational Sectorial Mediu, tara a obtinut o rata de absorbtie de 66,76%, adica peste 2,94 miliarde de euro. POS Mediu este gestionat de Autoritatea de Management de la Ministerul Fondurilor Europene, din ianuarie 2015. Pana atunci, insa, autoritatea de management s-a aflat la Ministerul Mediului. Principalii beneficiari care au derulat proiecte aici au fost companii de utilitati publice detinute de autoritati locale, Agentia Nationala pentru Protectia Mediului etc. Lucrarile au vizat in special infrastructuri de apa si canalizare, gropi de gunoi, amenajari de prevenire a inundatiilor.
- Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) avut cea mai mica rata de absorbtie – doar 49,68 %, adica 1,72 miliarde de euro. Reamintim ca in martie 2016, Comisia Europeana a blocat, prin procedura de intrerupere, plata a 167,9 milioane de euro catre Romania, reprezentand cheltuieli efectuate in proiecte europene derulate POSDRU. Autoritatea de Management POSDRU este la Ministerul Fondurilor Europene din anul 2014, dar pana atunci s-a aflat la Ministerul Muncii. Principalii beneficiari care au derulat proiecte au fost organizatiile non-guvernametale, autoritatile locale, autoritati centrale (precum Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca – ANOFM) etc. Proiectele au finantat in special programe de formare profesionala, consiliere profesionala, ocuparea fortei de munca, combaterea discriminarii romilor etc.
- La Programul Operational Dezvoltarea Capacitatii Administrative, rata de absorbtie efectiva a fost de 82%, adica 170 de milioane de euro. Acest program mic a stagnat in anul 2016, insa este explicabil avand in vedere rata mare de aborbtie (cu tot cu avanurile de la CE, rata ajunge la 95% in acest program). PODCA este gestionat de Autoritatea de Management de la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, insa si Ministerul de Interne a avut aceasta autoritate in subordine atunci cand acesta cuprindea si portofoliul administratiei publice. Institutiile publice au fost aici beneficiarii.
- In fine, Programul Operational Asistenta Tehnica a avut o rata de absortie de 80,7%, adica 137,5 milioane de euro. POAT se afla sub managementul direct al Ministerului Fondurilor Europene de la infiintarea acestuia, in primavara anului 2011, ca Minister al Afacerilor Europene. Din acest program s-au finantat activitati pentru cresterea gradului de absorbtie a fondurilor europene in celelalte programe: sporurile salariale pentru functionarii MFE, deplasari, seminarii, chiria sediului Ministerului Fondurilor Europene etc.
Aceste sume nu cuprind insa si fondurile europene alocate tarii pentru agricultura si dezvoltare a satelor, bani gestionati de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.
In perioada de programare 2007-2013, la Programul National de Dezvoare Rurala, Romania a reusit o rata de aborbtie de 88,36%, adica 7,15 miliarde de euro atrasi de la Bruxelles, conform datelor din ianuarie 2016.
Acestora li se adauga banii atrasi prin Programul Operational Pescuit – aproxiativ 150 de milioane de euro de la Bruxelles, adica aproape 84%, conform datelor de la 15 aprilie 2016.
In plus, ca plati directe la hectar (fara sa necesite proiecte europene), Romania a mai incasat din Fondul European de garanare Agricola (FEGA) 7,3 miliarde de euro din perioada de programare 2007-2013.
In total, pentru perioada de programare 2007-2013, Romania a incasat 33,44 miliarde de euro de la Comisia Europeana, insumand si fonduri de preaderare (PHARE, SAPRD, ISPA), fondurile de post-aderare deja mentionate mai sus, precum si „maruntis” din alte fonduri de post-aderare.
Cu ce s-a ales Romania de la UE. Situatia noilor fonduri europene
Noul cadru financiar multianual 2014-2020 a inceput greu in Romania dar si in celelalte state membre UE. Comisia Europeana, Parlamentul European si Statele Membre au definitivat greoi cadrul legislativ privind banii europeni 2014-2020, primul an fiind practic pierdut de toata lumea.
Situatia a afectat cu atat mai mult tarile sarace, si in special Romania, care depind de fondurile europene in mai mare masura si carora le lispesc si experienta si capacitatea administrativa de a recupera intarzierile.
Conform datelor de la Miniterul Finantelor Publice, in noua perioada de programare 2014-2020, Romania a primit de la Comisia Europeaa 2,14 miliarde de euro, cea mai mare parte din bani reprezentand avansurile pe care le acorda executivul comunitar, fara proiecte.
Din acesti bani, 1,35 miliarde de euro au intrat pe artea de fonduri structurale si de coeziune, care intra in responsabilitatea Ministerului Fondurilor Europene. Restul sunt banii pentru agricultura, dezvoltarea satelor si alte alocari.
(Clic pentru a deschide).Fluxurile de bani europeni si soldul 2007-31 martie 2016
Pe fondurile structurale si de coeziune, care intra in responsabilitatea Ministerului Fondurilor Europene, Romania nu a cerut niciun ban de la Bruxelles, in perioada 2014-2020, pentru decontarea cheltuielilor efectuate in proiectele noi. Nici nu avea cum sa o faca, pentru ca inca nu au fost acreditate autoritatile de management pentru noile programe operationale.
Ca sa definitivam aritmetica fondurilor europene, in perioada 2007 – 31 martie 2016, Romania a primit de la Comisia Europeana in total aproape 35,6 miliarde de euro (in toate programele posibile).
In schimb, tara a contribuit la bugetul UE cu 12,74 miliarde de euro.
Asadar, rezulta un sold pozitiv de 22,85 miliarde de euro – „profitul” Romaniei scos din relatia cu UE.
6 luni grele
Aura Raducu
Foto: Hotnews
Tehnocrata Aura Raducu a prins un mandat scurt, dar dificil la coordonarea absorbtiei fondurilor europene.
Oficial, guvernul Ciolos a fost investit pe 17 noiembrie 2015, dupa demisia executivului Ponta. Asa se face ca Raducu a prins exact perioada dificila de incheiere a socotelilor pentru cadrul financiar 2007-2013 si de demarare a noului ciclu, 2014-2020.
Reamintim ca, in perioada de programare 2007-2013, beneficiarii de fonduri europene au putut angaja cheltuieli eligibile din banii UE pana la data de 31 decembrie 2015. Numai in decembrie 2015, MFE le-a achitat 1,1 miliarde de euro beneficiarilor care au efectuat cheltuieli in proiecte europene POSDRU 2007-2013.
Guvernul isi recupereaza banii de la Comisia Europeana, in urma aplicatiilor de plata intermediara. Pana la data de 30 iunie 2016 Ministerul Fondurilor Europene trebue sa transmita la Comisia Europeana si la Autoritatea de audit ultimele aplicatii de plata intermediara.
Pana la 31 martie 2017, Romania trebuie sa transmita la Comisie aplicatia de plata a soldului final si declaratia finala de cheltuieli. Acela este practic termenul pana la care tara mai poate primi fonduri UE in baza cheltuielilor efectuate corect in perioada de programare 2007-2013.
Pana atunci, situatia absorbtiei efective de fonuri UE (bani incasati) se mai poate modifica, insa nu trebuie uitat de eventualele corectii financiare finale pe care Comisia le poate aplica Romaniei si care pot reduce din rata finala de absorbtie.
In cadrul financiar 2014-2020, pe fondurile structurale si de coeziune care intra in sarcina Ministerului Fondurilor Europene, in anul 2015, Romania a lansat apeluri de proiecte doar in doua axe prioritare, in programul Operational Competitivitate (POC). Acestea au fost deschise in mandatul lui Marius Nica la MFE: 446 milioane de euro pentru cercetare si dezvoltare si 50 de milioane de euro pentru proiecte de tehnologia informatiei si comunicatii (IT&C).
In mandatul Aurei Raducu, primele ghiduri ale solicitantului s-au lasat in martie 2016. Potrivit ministrului demisionar, 8 miliarde de euro vor fi pusi la dispozitie beneficiarilor prin apelurile care se deschid prin ghidurile solicitantului lansate.
Astfel, din cate spune Raducu, s-au lasat sau sunt in contractare linii de finantare de:
- 3,5 miliarde pentru proiecte fazate transport
- 0.5 miliarde – proiecte competitivitate – in contractare
- 3 miliarde – apa si apa uzata
- 0,65 – mediu, biodiversitate, deseuri
- 0,350 – dezvoltare locala – zone marginalizate. Aici este vorba despre Programul Operational Capital Uman (POCU), pentru care s-au lasat ghidurile privind 2 apeluri de proiecte, dintr-un total de 60 care trebuie lansate in POCU 2014-2020. cele doua apeluri vor fi deschise in perioada 16 mai – 1 august 2016.
Pentru luna mai 2016, Raducu isi exprima speranta ca vor fi incheiate contracte de aproximativ 800 milioane euro pentru perioada de programare 2014-2020.
Pentru a se contracta insa lucrari publice in proiecte europene, autoritatile au nevoie de noul pachet de legi privind achizitiile publice, ce treneaza inca in Camera Deputatilor, care este for decizional.
De asemenea, reaminim ca noul sistem electronic prin care beneficiarii depun proiectele europene, MySMIS 2014, a fost operationalizat in 28 martie 2016. Aplicatia online a fost ralizata de MFE si Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS), intr-o colaborare initiata de fostul ministru al Fondurilor Europene Eugen Teodorovici.
Aurei Raducu i s-au adus reprosuri – mai ales din partea unor politicieni PSD, dar si a mediului de afaceri – privind intarzierea deschiderii liniilor de finantare 2014-2020. Ea a insistat ca noii bani europeni sa fie gestionati doar prin noul sistem online MySMIS 2014. De asemenea, Raducu a tinut sa modifice o serie intreaga de ghiduri ale solicitantilor din Programul Capital Uman, orientandu-le spre antreprenoriat.
In partea cealalta, Ministerul Agriculturii a lansat deja 12 linii de finantare in noul program National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014-2020.