Sari direct la conținut

Fonduri structurale: Cat a absorbit Romania

HotNews.ro
Marius Nica, Foto: Hotnews
Marius Nica, Foto: Hotnews

Romania a ajuns la o rata de absorbtie a fondurilor structurale si de coeziune de 56%, ca bani rambursati de Comisia Europeana, in perioada de programare 2007-2013, cu o luna si jumatate inainte de termenul pana la care tara mai poate lua acesti bani.

In bilantul prezentat miercuri de Ministerul Fondurilor Europene, la finalul mandatului de ministru al lui Marius Nica (aprilie-noiembrie 2015), principalii indicatori ai absorbiei fondurilor structurale si de coeziune sunt urmatorii:

  • Sume rambursate de Comisia Europeana (CE):  56 %, adica 10,75 miliarde de euro.
  • Sume solicitate CE spre rambursare: 59% , adica 11,33 miliarde de euro. Aceste sume includ si cifrele privind banii rambursati, insemnand ca Romania mai are de primit in momentul de fata 580 de milioane de euro de la Bruxelles, in urma cererilor de rambursare transmise deja de Bucuresti.
  • Sume aflate la nivelul autoritatilor de management / organismelor intermediare: 65 % , adica 12,48 miliarde de euro. Aceeasta suma include cifrele de mai sus, ceea ce inseamna ca in acest moment Romania mai trebuie sa ceara de la Comisia Europeana inca 1,15 miliarde de euro, pentru acoperirea cheltuieilor efectuate in proiectele europene.

In total, fondurile structurale si de coeziune alocate Romaniei in perioada de programare 2007-2013 se ridica la 19,21 miliarde de euro.

Banii sunt disponibili prin 7 programe operationale gestionate de autoritati de management de la nivelul unor ministere.

Cele 7 programe operationale sunt: Regional, Mediu, Transport, Dezvoltarea Resurselor Umane, Cresterea Competitivitatii Economice, Dezvoltarea Capacitatii Administrative, Asistenta Tehnica.

“La preluarea mandatului, Romania avea 3 programe operationale cu plati intrerupte total sau in cadrul a diferite axe: POSDRU, POSCCE si POS Mediu, in prezent acestea au fost ridicate”, spune Marius Nica, in prezentarea bilantului sau.

De asemenea, in sectorul Transport, Romania a discutat cu Comisia Europeana sa-i deconteze cheltuieli de peste 665,8 milioane de euro pentru asa-numitele proiecte retrospective – lucrari facute cu bani de la bugetul de stat sau din imprumuturi, dar care respecta anumite conditii ale proiectelor europene.

Proiectele au fost discutate la nivelul Comisiei Europene si pot fi aprobate pana la finalul anului 2015“, sustine Nica.

Un proiect strategic al tarii este celebrul laser de la Magurele – ELI (Extreme Light Infrastructure), realizat de Institutul de Fizica, prin Programul Operational Crestererea Competitivitatii Economice. “In acest moment, datorita unei monitorizari adecvate, exista premisele finalizarii fizice a proiectului, in conformitate cu documentele trimise CE” – spune Marius Nica.

Pe langa aceste fonduri structurale si de coeziune, Romania are la dispozitie si banii pentru agricultura si dezvoltare rurala – circa 16 miliarde de euro.

Cel mai recent bilant al fondurilor pentru agricultura, AICI.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro