Sari direct la conținut

Fonduri UE: Comisia Europeana analizeaza posibile "deficiente semnificative" la programele Romaniei de Mediu si Competitvitate​

HotNews.ro
CE analizeaza suspiciuni la POS M si POS CCE, Foto: Skyscrapercity.com
CE analizeaza suspiciuni la POS M si POS CCE, Foto: Skyscrapercity.com

Comisia Europeana analizeaza posibile „deficiente semnificative” la Programul Operational Sectorial (POS) Mediu si la unele axe prioritare din Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice (POS CCE), prin care Romania absoarbe fonduri structurale si de coeziune in perioada de programare 2007-2013.

„Dovezi care sugereaza deficiente semnificative au fost identificate la mai multe axe prioritare ale POS CCE si POS Mediu si sunt, in prezent, in curs de evaluare. Serviciile Comisiei vor informa statul membru, in timp util, cu privire la rezultatele evaluarii si la etapele urmatoare”, a declarat, marti, pentru HotNews, Sophie Dupin de Saint-Cyr, purtatoare de cuvant a Comisiei Europene, pentru Politica regionala.

Reamintim ca pe axa 3 – Tehnologia Informatiei si Comunicatii – din POS CCE Comisia Europeana a intrerupt, in decembrie 2014, platile de fonduri europene catre Romania, in urma unui audit care a gasit suspiciuni de nereguli la licitatii publice efectuate in unele proiecte, pe fondul capacitatii reduse de control a Autoritatii de Management POS CCE si a Organismului Intermediar pentru axa 3.

Ministerul Fondurilor Europene a facut verificari si a transmis, in 24 februarie 2015, un raspuns la Comisia Europeana, insa este tot in procedura de intrerupere de peste 3 luni. 18 milioane de euro asteapta sa fie rambursati Romaniei pe aceast axa, pana acum.

O suma mult mai mare – aproape 460 de milioane de euro – a fost blocata de la rambursare in Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), supus si el, din nou, procedurii de intrerpere a platilor de catre CE.

In urma cu doua saptamani, ministerul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a recunoscut ca ar putea sa mai apara astfel de intrerupri pe relatia Bruxelles-Bucuresti.

„Am spus ca in 2015 este posibil sa apara astfel de situatii nu doar pe POS DRU ci si pe alte programe operationale. Fiind un an de final (pentru exercitiul financiar 2007-2013) lucrurile incep sa fie reverificate si poti sa constati anumite situatii nu tocmai corecte. Si asta inseamna ca va trebui sa reverifici absolut tot si sa trimiti Comisia Europeana situatia la zi”, a explicat Eugen Teodorovici, la RFI Romania, citat de Mediafax.

In procedura de intrerupere, Comisia Europeana sisteaza temporar rambursarea cheltuielilor efectuate de Romania in proiectele europene. In paralel, Guvernul este nevoit sa asigure mai departe platile interne catre beneficiarii care deruleaza proiecte europene in Romania, din imprumuturi temporare de la Trezoreria Statului, pentru ca proiectele sa nu se blocheze.

Ulterior, daca autoritatile romane (Ministerul Fondurilor Europene, autoritatile de management competente) reusesc sa remedieze deficientele si clarifice suspiciunile, Comisia ridica intreruperea si rambursarile de bani europeni catre Romania, inclusiv pentru cheltuielile acumulate si nedecontate.

In caz contrar, Comisia poate trece la faza urmatoare – procedura de suspendare a programelor operationale sau axelor cu probleme.

Este important, insa, ca autoritatile romane sa remedieze cat mai repede toate problemele aparute in programele operationale din perioada de programare 2007-2013, in conditiile in care doar pana la finalul anului 2015 Romania mai poate trage banii europeni din acest exercitiu financiar multianual.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro