Sari direct la conținut

Forbes: Carlos Slim, cel mai bogat om din lume – 53,5 mld. dolari. Romania are, in premiera, trei nume in topul miliardarilor – Patriciu, Ioan Nicolae si Tiriac

HotNews.ro

Mexicanul Carlos Slim a devenit cel mai bogat om din lume, cu o avere estimata la 53,5 miliarde dolari, in crestere cu 18,5 miliarde dolari fata de anul trecut, potrivit topului Forbes. In premiera, trei romani se plaseaza in topul miliardarilor lumii: Dinu Patriciu (2,2 miliarde dolari), Ioan Nicolae (1,1 miliarde dolari) si Ion Tiriac (1 miliard).

Pentru prima oara din 1994, locul 1 nu mai este ocupat de un american, precizeaza BBC News, in editia electronica.

Top 10

  1. Carlos Slim Helu
  2. William Gates III
  3. Warren Buffett
  4. Mukesh Ambani
  5. Lakshmi Mittal
  6. Lawrence Ellison
  7. Bernard Arnault
  8. Eike Batista
  9. Amancio Ortega
  10. Karl Albrecht 

Gigantul mexican al telecomunicatiilor, in varsta de 70 de ani, a reusit astfel sa-l depaseasca pe fondatorul Microsoft Bill Gates (53 miliarde dolari), care se plaseaza pe locul doi, inaintea altui american – Warren Buffett (43 miliarde dolari).

Un purtator de cuvant al lui Carlos Slim a refuzat sa confirme estimarile Forbes, afirmand ca „nu isi pierde timpul” cu astfel de calcule, dar a salutat rezultatul.

„Suntem multumiti ca a fost considerat cel mai bun om de afaceri al lumii”, a afirmat Arturo Elias. „Inseamna ca exista incredere in randul investitorilor”.

Matthew Miller, senior editor la Forbes, precizeaza insa ca Gates si Buffett s-ar fi clasat lejer pe primele doua locuri, daca nu ar fi donat foarte multi bani pentru operele de caritate.

„Ar fi fost de departe cei mai bogati oameni din lume daca nu ar fi existat aceste opere de caritate impresionabile. Averea lui Buffett ar fi fost de cel putin 55 miliarde iar cea a lui Gates ar fi depasit 80 de miliarde”, explica el.

Castigatorul anului pare a fi brazilianul Eike Batista, care a reusit sa intre in Top 10 pentru prima oara. Averea sa a crescut cu 19,5 miliarde dolari, la 27 miliarde.

In 2010, numarul total al miliardarilor a crescut, in ciuda recesiunii mondiale, de la 793 la 1.011, precizeaza Forbes.

In total, 97 de oameni au devenit miliardari in 2009, dintre care 62 sunt din Asia. Cei mai multi au reusit sa-si construiasca singuri averea, intr-o gama de afaceri vasta, care merge de la fonduri de investitii, ingrasaminte, procesarea carnii de pui si pana la medicina tibetana.

Averea neta a miliardarilor a crescut pana la 3.600 miliarde, de la 2.400 miliarde in 2009, dar se afla inca sub nivelul inregistrat in 2008 – 4.400 miliarde, potrivit Reuters.

„Economia globala isi revine si acest lucru se reflecta ion lista bogatilor din acest an”, explica Steve Forbes, director executiv al Forbes. „Pietele financiare au inregistrat o revenire si mai impresionanta, de la minimele atinse anul trecut, in special pe piatele emergente. Asia este lider in relansare”, a adaugat el.

Numarul miliardarilor din regiunea Asia-Pacific a crescut cu 80%, pana la 234, iar averea lor aproape s-a dublat, pana la 729 miliarde dolari.

India are doi miliardari in Top 5 – Mukesh Ambani (industria petrochimica, petrol si gaze, avere de 29 miliarde) si magnatul otelului Lakshmi Mittal, cu o avere estimata la 28,7 miliarde.

New Yorkul are cei mai multi miliardari – 60, urmat de Moscova – 50 si Londra – 32.

164 de oameni de afaceri au reusit sa revina in top in 2010, inclusiv fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, care este si cel mai tanar miliardar, cu o avere de 4 miliarde la varsta de 25 de ani.

Pe locul doi se afla japonezul Yoshikazu Tanaka, 33 de ani, care a acumulat 1,4 miliarde cu reteaua de socializare Gree. Cel mai batran este Walter Haefner, din Elvetia, 99 de ani, cu o avere de 3,3 miliarde.

Locul sase este ocupat de directorul executiv si fondatorul Oracle Corp, Larry Ellison, cu 28 miliarde dolari. Pe locul 7 apare si primul european, Bernard Arnault, director executiv la grupul LVMH, cu o avere de 27,5 miliarde.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro