Sari direct la conținut

Fostul manager al Spitalului Malaxa Florin Secureanu, condamnat definitiv la trei ani şi opt luni de închisoare / Pedeapsă redusă după ce unele fapte s-au prescris

HotNews.ro
Florin Secureanu, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Florin Secureanu, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Fostul manager al Spitalului Malaxa din București Florin Secureanu a fost condamnat definitiv luni de Curtea de Apel Bucureşti la trei ani şi opt luni de închisoare, într-un dosar în care este acuzat că a făcut plăţi nelegale către firme care au vândut spitalului produse fictive sau la suprapreţ. În primă instanță, el primise o condamnre la 5 ani şi 10 luni de închisoare.

În aprilie 2022, Tribunalul Bucureşti l-a condamnat pe Secureanu la 5 ani şi 10 luni de închisoare, el contestând decizia. Curtea de Apel București a decis luni încetarea procesului penal faţă de Florin Secureanu pentru infracțiunile de abuz în serviciu în legătură cu plăţile făcute către SC Medical Provider SRL şi pentru abuz în serviciu în legătură cu plăţile făcute către PFS Stan Sorin deoarece în ambele cazuri a intervenit prescripţia răspunderii penale.

Instanța a decis contopirea unor pedepse, urmând ca Secureanu să execute 3 ani și 8 luni de închisoare, decizia fiind definitivă.

Curtea de Apel Bucureşti a decis obligarea lui Florin Secureanu şi a lui Ionuţ Valentin Tănase, reprezentantul firmei care făcea afaceri cu spitalul condus de Secureanu, la plata în solidar către Spitalul Clinic Nicolae Malaxa a sumei de 140.378,22 de lei reprezentând prejudiciul.

Acuzațiile pe care DNA i le-a adus lui Secureanu în acest dosar

Fostul manager al Spitalului ”Nicolae Malaxa” din Capitală Florin Secureanu a fost trimis în judecată de către DNA în septembrie 2020.

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție l-au acuzat pe Florin Secureanu că şi-ar fi încălcat atribuţiile de serviciu prevăzute de legislaţia primară, în sensul că, în calitate de manager al Spitalului Clinic Nicolae Malaxa din Bucureşti şi ordonator de credite, ar fi dispus, în perioada 2009 – 2016, efectuarea unor plăţi în cuantum total de 648.193 lei din fondurile unităţii sanitare către mai multe societăţi comerciale, printre care şi cele administrate de Ionuţ Valentin Tănase.

Este vorba de firmele SC Medical Provider SRL, SC Mastergamer Interactiv SRL, SC La Ursul Polar Servimpex SRL şi SC Prof Plast SRL.

Banii respectivi ar fi fost achitaţi atât în contextul unor operaţiuni comerciale care nu s-au derulat în realitate privind achiziţia unor produse şi servicii destinate unităţii medicale, cât şi pentru bunuri achiziţionate la preţuri şi de şase ori mai mari faţă de cele de achiziţie.

Florin Secureanu a mai fost trimis în judecată de DNA, în mai 2017, pentru săvârşirea infracţiunilor de delapidare – cinci fapte, dintre care una cu consecinţe deosebit de grave – şi luare de mită.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro