Fostul preşedinte georgian Mihail Saakaşvili, condamnat la încă patru ani şi jumătate de închisoare. Cât are de ispășit după gratii

Un tribunal din Georgia l-a condamnat luni la patru ani şi jumătate de închisoare pe fostul preşedinte georgian Mihail Saakaşvili, aflat în detenţie din 2021 şi deja condamnat săptămâna trecută la nouă ani de închisoare, a anunţat avocatul său, transmite AFP, citată de Agerpres.
Saakaşvili, 57 de ani, „a fost condamnat la patru ani şi şase luni de închisoare pentru că a trecut ilegal frontiera Georgiei”, la revenirea lui din exil în 2021, a declarat avocatul său Dito Sadziglişvili pentru AFP.
Date fiind condamnările sale precedente decise în Georgia, „Mihail Saakaşvili va trebui să ispăşească în total 12 ani şi jumătate de închisoare”, a precizat judecătorul Mihail Djindjolia.
Fostul preşedinte georgian şi ONG-uri pentru apărarea drepturilor omului consideră că toate aceste procese care îl vizează sunt motivate politic.
Mihail Saakaşvili, care a fost președinte al Georgiei între 2004 și 2013, mai fusese condamnat în 2018, în contumacie, la șase ani de închisoare pentru abuz de putere.
El a fost arestat în Georgia în 2021, la revenirea lui din exil, pentru a ispăşi această pedeapsă. Saakaşvili s-a aflat în exil în Ucraina, unde a obţinut cetăţenia ucraineană şi a ocupat chiar funcţii oficiale.
Săptămâna trecută, tribunalul municipal din Tbilisi l-a condamnat la nouă ani de închisoare, adăugând astfel trei ani de detenţie la pedeapsa sa iniţială.
Încarcerat în 2021, Mihail Saakaşvili a fost spitalizat la Tbilisi din 2022, după ce ţinuse o grevă a foamei timp de 50 de zile.
Parlamentul European a îndemnat la eliberarea lui imediată, în timp ce preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut ca Mihail Saakaşvili să fie transferat la Kiev.
Mihail Saakaşvili, care a studiat în SUA şi în Franţa, şi care vorbeşte curent cinci limbi, a ajuns la putere în 2003, în timpul așa-numitei „revoluții a trandafirilor”. În timpul mandatului, el a reorientat Georgia către Occident și a inițiat un program ambițios de reformă în sectorul public ce a dus la îmbunătățiri rapide în țara caucaziană.
În pofida detenţiei sale, el rămâne o figură marcantă a opoziţiei faţă de guvernul actual al partidului Visul Georgian, acuzat de derivă autoritară şi că vrea o apropiere a ţării sale de Rusia.