Sari direct la conținut

Fostul șef al CSM Bogdan Mateescu, numit inspector la Inspecția Judiciară

HotNews.ro
Bogdan Mateescu, Foto: Inquam Photos / George Călin
Bogdan Mateescu, Foto: Inquam Photos / George Călin


Fostul președinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) Bogdan Mateescu, care în urmă cu un an a fost la un pas de a fi numit ministru al Justiției, va lucra la Inspecția Judiciară, unde va fi inspector.

Bogdan Mateescu a câștigat, prin concurs, postul de inspector judiciar la Direcția de inspecție pentru judecători din Inspecția Judiciară.

Alături de el au concurat alți 9 magistrați. Din cei zece concurenți, nouă au fost admiși. Punctajul minim a fost de 70 de puncte, iar Bogdan Mateescu a obținut 100 de puncte – 30 de puncte la interviu și 70 la proba srisă.

Cine este Bogdan Mateescu

Judecătorul Bogdan Mateescu, în vârstă de 43 de ani, este președinte al Tribunalului Vâlcea, funcție pe care o ocupă din ianuarie 2023.

În ianuarie 2021, Mateescu a devenit președinte al Consiliului Superior al Magistraturii, funcție în care trebuia să rămână timp de un an. El și-a prelungit însă mandatul peste limita legală și a rămas interimar la conducerea CSM până în mai 2022, după ce Secţia pentru judecători a Consiliului a respins candidaturile depuse de judecătoarele Andrea Chiș și Gabriela Baltag, care între timp s-au pensionat.

Conform CV-ului său, între 2000 și 2004, Mateescu a urmat Facultatea de Drept „Simion Bărnuţiu” de la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu. În perioada 2005-2007, a urmat Institutul Naţional al Magistraturii și a promovat examenul de capacitate în 2008. În 2013, a obţinut gradul profesional de tribunal ca urmare a examenului de promovare pe loc organizat de CSM.

În perioada septembrie 2004-decembrie 2004 a fost consilier juridic la SC Sind România SRL, sucursalele Călimăneşti, Olăneşti, Govora şi Voineasa. A fost auditor de justiţie în perioada 2005-2007, în cadrul Institutului Naţional al Magistraturii, judecător stagiar la Judecătoria Sector 4 Bucureşti, în perioada 2007-ianuarie 2009, iar din ianuarie 2009 și până în 2017 a fost judecător la Judecătoria Râmnicu Vâlcea. El a condus Judecătoria Râmnicu Vâlcea în perioada 2013-2017. Din 2017, a devenit membru al Consiliului Superior al Magistraturii.

În iunie 2023, el a fost la un pas de a fi numit ministru al Justiției în Guvernul PSD-PNL. Liderul PNL, Nicolae Ciucă, spunea atunci că Bogdan Mateescu „este în analiză” pentru conducerea Ministerului Justiției.

În iulie 2023, Antena 3 a difuzat conținutul unor înregistrări în care televiziunea spunea că ar apărea primarul Mihai Mateescu de la Băile Govora, care amenința o funcționară din subordine, iar fiul edilului, Bogdan Mateescu, ar fi încercat să obțină tăcerea femeii oferindu-i un transfer pe un post mai bine remunerat.

Primarul Mihai Mateescu a fost acuzat că s-a împroprietărit cu un teren de 240 de metri pătrați în parcul orășenesc și care este „lipit” de un alt teren pe care îl avea în proprietate primarul. Procurorii susțineau că terenul a fost retrocedat și dezmembrat ilegal, prin documente care ar fi purtat semnătura primarului Mateescu.

Inițial, plângerea pe numele primarului din Govora a fost făcută la DNA Pitești. DNA Pitești a trimis dosarul la Parchetul de pe lângă Judecătoria Râmnicu Vâlcea, în virtutea competenței teritoriale. Procurorul general Alex Florența a dispus în mai 2023 mutarea la Parchetul General a dosarului, deoarece judecătorul Bogdan Mateescu, fiul primarului, este chiar președintele Tribunalului Vâlcea. Parchetul General a clasat dosarul în 15 martie 2024, potrivit unui răspuns al instituției pentru G4Media.

INTERVIURILE HotNews.ro