Sari direct la conținut

VIDEO Antena 3: Înregistrare cu judecătorul Bogdan Mateescu, fost șef al CSM, care încearcă să obțină tăcerea unei funcționare care i-ar fi reclamat tatăl, primar în Băile Govora

HotNews.ro
Bogdan Mateescu, Foto: Inquam Photos / George Călin
Bogdan Mateescu, Foto: Inquam Photos / George Călin

Antena 3 a difuzat vineri seară conținutul unor înregistrări în care susține că primarul Mihai Mateescu de la Băile Govora amenință o funcționară din subordine iar fiul edilului, Bogdan Mateescu, judecător și fost președinte al CSM, încearcă să obțină tăcerea femeii oferindu-i un transfer pe un post mai bine remunerat.

Primarul Mihai Mateescu este acuzat că s-a împroprietărit cu un teren de 240 de metri pătrați în parcul orășenesc și care este „lipit” de un alt teren pe care îl avea în proprietate primarul. Procurorii susțin că terenul a fost retrocedat și dezmembrat ilegal.

Operațiunea de împroprietărire se realizează prin niște documente care poartă semnătura primarului Mateescu.

Inițial, plângerea pe numele primarului din Govora a fost făcută la DNA Pitești. DNA Pitești a trimis dosarul la Parchetul de pe lângă Judecătoria Râmnicu Vâlcea, în virtutea competenței teritoriale.

Procurorul general Alex Florența a dispus în luna mai mutarea la Parchetul General a dosarului, deoarece judecătorul Bogdan Mateescu, fiul primarului, este chiar președintele Tribunalului Vâlcea.

Primarul Mihai Mateescu a amenințat-o pe una dintre funcționarele din primărie, după cum reiese din trei fragmente de înregistrări al căror conținut a fost difuzat de Antena 3:

„Ce vreau să-ţi spun…unde e ideea…Nu am făcut nimic, m-a văzut tare supărat Bogdan ieri şi m-a întrebat: – Ai probleme? Şi i-am spus: N-am! Dar am strâns documentele şi o să vezi…stare civilă şi tot, ca să fac acţiune la Parchet împotriva ta şi a lui Cosmin. Ca să ştii! N-am făcut-o că mi se înmoaie mâna…”

Aceeași funcționară a fost abordată în data de 24 martie 2023 de judecătorul Bogdan Mateescu care îi propune să o ajute în carieră vorbindu-i de un post remunerat cu 6.000 de leipe lună:

Funcţionar: Bună! Mai stau de vorbă cu colegii, mai muncesc

Bogdan Mateescu: Vreau să vorbesc cu tine şi cu Raul pentru că am auzit că, nu ştiu, vrei să faci seizări.

Funcţionar: Ce mă, sesizări? Nuuu, discutăm.

Bogdan Mateescu: Eu te ajut dacă vrei să faci sesizări la Busuioc, la Curtea de Conturi.

Funcţionar: Nu.

Bogdan Mateescu: Nu? Deci sunt vrăjeli?

Funcţionar: Ce, tu te iei după lume? Lumea în Govora… tu nu ştii?

Bogdan Mateescu: Ce studii ai tu?

Funcţionar: Ce studii am? Economice.

Bogdan Mateescu: De ce nu vii la Vâlcea? 6000 de lei.

Judecătorul Bogdan Mateescu, fost șef al CSM, a fost vizat în trecut, alături de tatăl său, de un dosar penal al DNA soluționat cu clasare. În 2019, cazul a fost redeschis de judecători la solicitarea fostei Secții speciale, însă clasat din nou, un an mai târziu, de aceeasi Secție specială, potrivit G4media.ro.

Cine este Bogdan Mateescu / La un pas de a fi numit ministrul Justiției de Ciucă

Judecătorul Bogdan Mateescu, în vârstă de 42 de ani, este președinte al Tribunalului Vâlcea, funcție pe care o ocupă din ianuarie 2023.

În ianuarie 2021, el a devenit președinte al Consiliului Superior al Magistraturii, funcție în care trebuia să rămână timp de un an. El și-a prelungit însă mandatul peste limita legală și a rămas interimar la conducerea CSM până în mai 2022, după ce Secţia pentru judecători a Consiliului a respins candidaturile depuse de judecătoarele Andrea Chiș și Gabriela Baltag, care între timp s-au pensionat.

Conform CV-ului său, între 2000 și 2004, Mateescu a urmat Facultatea de Drept „Simion Bărnuţiu” de la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu. În perioada 2005-2007, a urmat Institutul Naţional al Magistraturii și a promovat examenul de capacitate în 2008. În 2013, a obţinut gradul profesional de tribunal ca urmare a examenului de promovare pe loc organizat de CSM.

În perioada septembrie 2004-decembrie 2004 a fost consilier juridic la SC Sind România SRL, sucursalele Călimăneşti, Olăneşti, Govora şi Voineasa. A fost auditor de justiţie în perioada 2005-2007, în cadrul Institutului Naţional al Magistraturii, judecător stagiar la Judecătoria Sector 4 Bucureşti, în perioada 2007-ianuarie 2009, iar din ianuarie 2009 și până în 2017 a fost judecător la Judecătoria Râmnicu Vâlcea. El a condus Judecătoria Râmnicu Vâlcea în perioada 2013-2017. Din 2017, a devenit membru al Consiliului Superior al Magistraturii.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro