FOTO Cu ce nave participa Romania la exercitiile navale comune cu SUA si Bulgaria in Marea Neagra
Romania participa miercuri la o serie de exercitii navale comune cu SUA si Bulgaria in largul Marii Negre. Fortele navale ale SUA participa cu distrugatorul purtator de rachete USS Truxtun, in timp ce Bulgarii au trimis fregata Drazki. Romania participa cu trei nave de razboi, din care cea mai importanta este fregata Regina Maria, intrata in servicul fortelor romanesti in anul 2005.
Fortele N vale Romane participa la exercitiile navale comune cu SUA si Bulgaria in Marea neagra cu o fregata si doua corvete, dupa cum a aflat HotNews.ro.
Fregata Regina Maria
Principala nava cu care participa Romania este fregata Regina Maria (de tip 22), cumparata in 2003, ce inainte a purtat numele de HMS London in cadrul Fortelor Regale Britanice. In timpul razboiului din Golf din 1992, HMS London a fost nava comandant a Fortelor Regale Britanice. Fregata a fost construita in 1983 si a fost lansata la apa in 1984.
Regina Maria a fost armata si revitalizata si a intrat in serviciul Fortelor Navale Romane in anul 2005.
Nava are o lungime de 148 de metri si o latime de 14,8 metri. Deplasamentul vasului este de 4.900 de tone, iar nava este achipata cu 4 turbine Rolls royce si 4 generatoare Diesel a cate 1 MW.
Viteza maxima a fregatei Regina Maria este de 30 de noduri (55,6 km/h), iar cea de croaziera de 18 noduri (33,3 km/h).
Autonomia navei este de 4.500 mile marine, adica peste 8.300 km, iar numarul echipajului poate ajunge pana la 205.
In ceea ce priveste armamentul, Fregata Regina Maria are un tun super rapid de tip Oto Melara de 76 mm, precum si mai multe instalatii pentru lansarea torpilelor.
Nava dispune de sisteme de lupta electronica, 9 sisteme radar si instalatii de bruiaj pasiv.
In plus, Fregata gazduieste si un elicopter de tip IAR 330 Puma Naval.
Printre principalele misiuni ale navei se numara participarea la operatiuni comune sau colective, nava de comanda a unei grupari navale, supravegherea situatiei navale si controlul traficului maritim in marea teritoriala, protectia cailor de transport si de comunicatii maritime etc.
IAR 330 Puma Naval
Corvetele fortelor navale romane
Pe langa Fregata Regina Maria, Romania mai participa la exercitiile navale comune cu SUA si Bulgaria cu inca doua corvete.
Corvetele sunt nave de lupta mai mici, manevrabile si usor armate, a caror destinatie principala o reprezinta lupta antisubmarin. In acest scop, au la bord ca armament de baza torpile si bombe antisubmarin de diferite tipuri, insa pot fi armate si cu tunuri sau rachete anti aeriene.
Divizionul de Corvete al Fortelor Navale Romane, are loc de dislocare permanent portul Mangalia, si este compus din patru corvete: Amiral Petre Barbuneanu (260); Viceamiral Eugeniu Rosca (263); Contraamiral Eustatiu Sebastian (264); Contraamiral Horia Macellariu (265).
Corvetele romanesti au un deplasament de peste 1.300 de tone, au o lungime de 92,3 metri si o latime de 11,4 metri. Ele dispun de 4 motoare principale a cate 3.285 Cai Putere si au o viteza maxima de 23,41 noduri. (Sursa)
Armament: Tunuri: 1 USSR 3 in (76mm/60) / Torpile: 4-21 in (533mm)(2) tuburi / Grenade reactive: 2 x RBU 6000
Corveta Viceamiral Eugeniu Rosca
Corveta Contraamiral Eustatiu Sebastian:
Despre distrugatorul american USS Truxtun, puteti citi mai multe aici.