Sari direct la conținut

FOTO Cum a ajuns IPS Teodosie să participe la ședința unui partid apropiat cu AUR

HotNews.ro
Arhiepiscopul Teodosie, Foto: Agerpres
Arhiepiscopul Teodosie, Foto: Agerpres

Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, a luat parte la o ședință a Biroului politic al Partidului Republican, formațiune care a anunțat că va participa la alegerile din 2024 alături de AUR. Arhiepiscopia ține să răspundă „unor presupuneri false” și susține că IPS Teodosie a ajuns să vorbescă pe scenă la evenimentul politic după ce „a primit telefonic rugămintea de a poposi, câteva minute” acolo.

Ședința Partidului Republican din România – Birou politic național a avut loc sâmbătă, la un hotel din Olimp, unde formațiunea a anunțat că se va alia cu AUR pentru alegerile de anul viitor. „Dacă guvernul va merge pană la capăt (n.r. – cu măsurile fiscale), vom susține prin toate pârghiile moțiunea de cenzură pe care au spus cei de la AUR că o vor depune iar noi vom strânge semnături pentru demiterea guvernului”, spun reprezentanții partidului, în mesajul postat pe Facebook în care au anunțat temele discutate la ședința de la Olimp.

„Rugăciunea de binecuvântare rostită de IPS Teodosie”

Printre cei care au vorbit la evenimentul politic s-a numărat și IPS Teodosie, care „a rostit „rugăciunea de binecuvântare”, mai spune Partidul Republican, postând și fotografii de la ședința partidului.

„IPS Teodosie a primit telefonic rugămintea de a poposi, câteva minute, la reuniunea unei formațiuni politice”

Arhiepiscopia Tomisului a reacționat printr-un comunicat de presă față de „falsele presupuneri referitoare la asocierea Înaltpreasfințitului Părinte Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, cu una sau mai multe formațiuni politice înregistrate legal în România”, explicând cum ar fi ajuns IPS Teodosie la o ședință a unui partid:

  • „Pe data de 2 septembrie 2023, aflându-se în drum spre o mănăstire din Arhiepiscopia Tomisului, Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie a primit telefonic rugămintea de a poposi, câteva minute, la reuniunea unei formațiuni politice, pentru a oferi un cuvânt de învățătură (strict religios-moral). Rugăciunea și cuvântul de învățătură sunt obligație misionară a ierarhului, motiv pentru care nici o solicitare a unei organizații legale, mari sau mici, fie politice, fie apolitice, nu a fost refuzată vreodată de către Arhiepiscopul Tomisului.
  • Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie nu a făcut și nu face politică partinică, respectând întru totul legile statului și prevederile bisericești în vigoare.
  • Prezența Înaltpreasfințitului la întrunirile organizate de către formațiuni sau persoane politice aparținând întregului spectru de reprezentare, dând curs invitației prealabile a acestora, se rezumă la transmiterea îndemnului general de a fi factori de pace, de moralitate și de progres social, în respect față de valorile religioase, istorice și culturale ale poporului român”.

Potrivit Arhiepiscopiei, acceptarea unor astfel de invitații „reprezintă prilejul de a iniția și de a exercita o misiune creștină pe care nu numai Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, ci orice fiu al Bisericii este obligat să o înțeleagă și să o îndeplinească”: „Stând blocați în propriul lor turn de fildeș, creștinii nu vor putea niciodată să aibă parte de o societate care să îi respecte”.

Partidul Republican din România a avut primul congres în luna iunie, când liderul formațiunii, Marian Cucşa, le-a spus celor prezenţi că „soluţia pentru a pune capăt crizelor în care se află România de ani buni este unitatea”: „Înseamnă că uniţi, noi, republicani, AUR, Alianţa Naţional Ţărănistă, sindicate, patronate, profesori, medici, avocaţi, elevi, studenţi, cu toţii putem să scăpăm ţara de acest rău şi să aducem, aşa cum zicea un preot la un eveniment din Arad, minim următorii 10 ani de strălucire, de soare şi de bucurie asupra românilor”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro