FOTO Cum arată semnele lăsate de trăsnet pe corpul unui om? Ghid practic de supraviețuire pe timp de furtună
Salvamont Argeș a publicat miercuri mai multe imagini cu un bărbat care a supraviețuit după ce a fost lovit „parțial” de un trăsnet, care a căzut în apropiere de om. Totodată, salvamontiștii fac o serie de recomandări pentru cei care sunt prinși de furtună.
„Cam așa arată „desenul” făcut de descărcarea electrică de la un fulger primit „parțial”. Un om care ar fi murit dacă trăznetul lovea un metru-doi mai aproape! Și-a pierdut conștiența pentru 20-30 min din cauza electrocuției și a bubuiturii, dar și-a revenit încetul cu încetul, fiind capabil să coboare pe picioare”, scrie Salvamont Argeș pe pagina sa de Facebook, alături de mai multe fotografii cu un bărbat care a supraviețuit fenomenului meteo.
Ce trebuie să faci dacă ești prins de furtună pe munte
Salvamontiștii vin și cu o serie de recomandări, printre care prima ar fi „respectarea prognozelor meteo, mai ales în Făgăraș”.
Însă, în cazul în care oamenii sunt prinși pe munte de o furtună, salvamontiștii vin cu sfaturi practice.
Fiți pregătiți pentru schimbările bruște ale vremii și părăsiți urgent creasta principală sau muchiile, unde probabilitatea de lovire este mai mare. Iar dacă frontul vine chiar deasupra voastră, coborâți sub linia crestei/muchiei și așezați-vă pe vine (nu jos, în fund!!!) pentru a fi cât mai mici și pentru a fi relativ izolați de talpa bocancilor, dacă trăznește foarte aproape.
Nu fugiți, pentru că apare golul de potențial care atrage fulgerul!
Nu vă adăpostiți sub arbori sau stânci, pentru că acestea pot constitui „ținte” pentru fulger, iar descărcarea vă va electrocuta!”, spun salvamontiștii.