Sari direct la conținut

FOTO. Dunărea a atins scările Parlamentului din Budapesta și a inundat localități din apropiere. „Meciul nu s-a terminat”, avertizează Viktor Orban

HotNews.ro
FOTO. Dunărea a atins scările Parlamentului din Budapesta și a inundat localități din apropiere. „Meciul nu s-a terminat”, avertizează Viktor Orban
Parlamentul maghiar, cu Dunărea la baza scărilor. FOTO: Denes Erdos / AP / Profimedia

Nivelul fluviului s-a apropiat de un maxim al ultimilor zece ani în Ungaria, în acest weekend, a asediat Budapesta și chiar a inundat localități de lângă capitala Ungariei, scriu AFP și site-ul maghiar Hungary Today.

Apele Dunării au ajuns sâmbătă pe treptele Parlamentului maghiar de la Budapesta, înainte de a începe să scadă, la o săptămână după ce furtuna Boris a provocat inundații soldate cu mai mulți morți în țările din Europa Centrală și de Est.

Autoritățile maghiare, susținute de voluntari, lucraseră în ultimele zile pentru a construi diguri de protecție, în capitală și în alte zone amenințate de apele fluviului.

Un cartier inundat în Szentendre, lângă Budapesta. FOTO: Darko Bandic / AP / Profimedia

Premierul Viktor Orban a anunțat luni că Ungaria are 1-0 în confruntarea cu Dunărea, dar a avertizat că meciul nu s-a terminat încă. Orban a spus că cetățenii mai au în față zile dificile și că speră ca digurile ridicate să reziste.

Luni, purtătoarea de cuvânt a Direcției Generale de Gospodărire a Apelor, Gabriella Siklós, a declarat că nivelul maxim al inundațiilor a fost cu 50 de centimetri mai mic decât în 2013, dar că întreaga secțiune maghiară rămâne sub monitorizare atentă.

Dunărea, pe treptele parlamentului maghiar, în Budapesta. FOTO: Attila KISBENEDEK / AFP / Profimedia

Ea a spus că nivelul apelor scade foarte încet. O viitură de nivel mediu părăsește Ungaria în 8-9 zile, dar cea actuală este deja în a unsprezecea zi, a adăugat ea.

„Ultima dată când apa a fost atât de mare, aveam doar 10 sau 11 ani”, a declarat pentru AFP Beata Hargitai, o studentă în vârstă de 22 de ani, în centrul Budapestei, în apropierea zonei inundate.

Nivelul Dunării la Budapesta s-a apropiat de un record in 2013. FOTO: Vanesa Pandzic / imago stock&people / Profimedia

„Să te deplasezi prin capitală este un pic mai complicat, dar ușor de gestionat. Sunt mulțumită să văd că lucrurile par să meargă destul de bine, într-un mod ordonat”, a adăugat ea.

La nord de capitală, apele Dunării au inundat partea inferioară a caselor din apropierea Dunării. Locuitorii se deplasau cu bărci în orașul Szentendre, aflat lângă Budapesta.

O capelă înconjurată de apele Dunării lângă Lorev, la 70 de kilometri sud de Budapesta. FOTO: AFP / AFP / Profimedia

„Părțile inferioare ale satului nostru sunt sub apă”, a declarat pentru AFP Vilmos Nemet, un bucătar care locuiește în satul învecinat Tahitotfalu, la aproximativ 25 de kilometri nord de capitală.

Vedere aeriană a unei zone rezidențiale inundate în districtul Szentendre. FOTO: Gergely Janossy / AP / Profimedia

Până în prezent, 24 de persoane au murit în Austria, Republica Cehă, Polonia și România din cauza furtunii Boris, inundațiile distrugând, de asemenea, case, terenuri agricole, drumuri, poduri și căi ferate.

Joi, la Wroclaw (Polonia), președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro din Fondul de coeziune al UE pentru țările afectate de inundații.

INTERVIURILE HotNews.ro