Sari direct la conținut

FOTO „Nu vom pleca!” Protestul pro-Palestina al studenților din București continuă / Unii dintre ei au dormit azi-noapte lângă Facultatea de Psihologie

Protestatarii pro-Palestina din București au instalat corturi , Foto: Inquam Photos / Saul Pop
Protestatarii pro-Palestina din București au instalat corturi , Foto: Inquam Photos / Saul Pop

​În jur de 40 de tineri continuă să protesteze pro-Palestina lângă Facultatea de Psihologie a Universității din București (UB). Aproximativ 20 dintre aceștia au dormit luni noapte în corturi, la locul acțiunii, continuând astfel protestul pro-Palestina început luni, după ora 13:00.

Update, ora 18:00: La această oră în zona protestului sunt în jur de 40 de protestatari. Majoritatea citesc, se joacă cu mingea și vorbesc între ei. Atmosfera este pașnică.

Programul de astăzi, publicat pe contul de instagram dedicat protestului, a constat în:

  • ora 15:30 – curs de istorie și etică
  • ora 18:00 – workshop primul ajutor
  • ora 19:30 – întâlnirea comunității.

FOTO: David Leonard Bularca / HotNews

Marți dimineață, în jurul orei 9:00, aproximativ zece corturi erau instalate în curtea facultății, iar patru protestatari au spus pentru HotNews.ro că în jur de 15 studenți au rămas peste noapte să doarmă lângă Facultatea de Psihologie.

Punctul în care au fost mai mulți protestatari a fost atins luni seară, când s-au strâns peste 50 de persoane, conform mesajelor trimise de organizatori pe grupul de Telegram.

„Unii dintre cei care au dormit aici au plecat deja, pentru că au muncă sau alte lucruri de făcut”, a spusâ pentru HotNews.ro un participant.

„Și noi o să mai plecăm. Vom mai face cu schimbul”, a fost răspunsul primit din partea celor cu care am discutat atunci când i-am întrebat cât timp vor rămâne la protest.

FOTO: David Leonard Bularca / HotNews

Pe grupul de Telegram unde participanții la protest sunt anunțați despre detalii organizatorice, luni seara, în jurul orei 21:00, protestatarii au primit un mesaj prin care erau informați că la ora 22:30 ar fi trebuit să urmeze o discuție cu rectorul și reprezentanții poliției.

„La ora 22:30, rectorul universității și poliția vor veni în tabără pentru a negocia cu noi! Ajută-ne să ne arătăm hotărârea și puterea! Suntem o mișcare pașnică. Nu vom pleca”, se arăta în mesaj.

Cu toate acestea, la ora anunțată nu a mai avut loc nicio discuție, conform participanților la protest cu care HotNews.ro a stat de vorbă.

În prima zi a protestului, totul s-a desfășurat pașnic. Protestatarii au socializat, au citit și s-au jucat diferite jocuri.

FOTO: Inquam Photos / Saul Pop

Ce revendicări au studenții

Cei care protestează zilele acestea cer, printre altele, universităților să ia o poziție cu privire la dezastrul umanitar din Fâșia Gaza.

„Refuzăm să le permitem universităților noastre să colaboreze cu universități, centre de cercetare, întreprinderi sau alte instituții israeliene, colaborări care le fac complicitare în genocidul actual”, conform organizatorilor protestului.

FOTO: Inquam Photos / Saul Pop

Studenții spun că își doresc ca „universitățile noastre să fie alături de poporul palestinian împotriva oprimării, prin:

  • stabilirea de parteneriate cu universitățile palestiniene; implementare de burse și fellowshipuri pentru studenți și academici palestinieni pentru a putea studia și lucra
  • traducerea cercetărilor academice palestiniene; predarea și scrierea despre Palestina
  • transparență totală din partea universităților în ceea ce privește legăturile cu programe, proiecte, inițiative și instituții israeliene
  • Tăierea oricărei astfel de legături; de la parteneriate, la acorduri, proiecte și orice formă de colaborare. Mai mult, cerem să nu se mai formeze orice alte realii de acest fel în viitor”, conform organizatorilor care au publicat acest mesaj pe un cont de Instagram, denumit buchareststudents.forpalestine.

Citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro