Sari direct la conținut

FOTO Rușii au descoperit o dronă maritimă necunoscută în apropierea bazei navale de la Sevastopol

HotNews.ro
FOTO Rușii au descoperit o dronă maritimă necunoscută în apropierea bazei navale de la Sevastopol

O dronă maritimă necunoscută a fost descoperită miercuri pe țărmul orașului Sevastopol din Crimeea, unde se află și baza navală a Flotei Mării Negre .

Mai multe fotografii cu ambarcațiunea necunoscută au început să fie distribuite miercuri pe canalele de Telegram rusești, ele fiind redistribuite de administratorii paginii Ukraine Weapons Tracker.

Analiștii de la Naval News speculează că forma curbată și exteriorul ranforsat sugerează că aceasta este înarmată cu un focos.

O teorie este că drona maritimă a fost proiectată să explodeze în momentul în care intră într-o altă navă, fiind o versiune mai modernă a unei bărci explozive. Acest lucru ar explica și senzorii din partea frontală a dronei.

Au dezvoltat ucrainenii o dronă maritimă kamikaze?

Bărcile explozive nu sunt o invenție nouă, fiind dezvoltate de italieni în al Doilea Război Mondial și folosite până în prezent, cel mai recent de către rebelii houthi din Yemen în Marea Roșie.

Apariția sa pe o plajă din Sevastopol sugerează că are o rază de acțiune suficient de mare pentru a fi utilă, deși analiștii de la Naval News speculează că ea ar putea fi lansată și dintr-un avion.

În plus, datorită dimensiunii sale reduse, apropiate de a unui caiac, ea ar avea o semnătură radar foarte greu de depistat. Toate elementele vizibile în fotografii sugerează de asemenea că ea a fost proiectată pentru viteze mari.

Ucrainenii nu au anunțat să fi dezvoltat o astfel de dronă maritimă însă este cunoscut că ei au mai multe arme de fabricație autohtonă pe care le-au folosit împotriva invadatorilor ruși. Cea mai cunoscută dintre acestea este racheta anti-navă Neptun, folosită pentru scufundarea Moskva, nava amiral a Flotei Mării Negre, în luna aprilie.

Într-un interviu acordat în luna iulie, generalul Serhii Krivonos, fostul comandant al forțelor speciale ucrainene, amintea că Ucraina are și lansatoare multiple de rachete de fabricație autohtonă, sistemele Vilkha și Vilkha-M putând lovi ținte aflate la o distanță de până la 120 de kilometri.

Generalul ucrainean acuza însă la momentul respectiv că investițiile în acestea au fost neglijate.

Urmărește ultimele evoluții din a 211-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro