Sari direct la conținut

FOTO Rusul întemnițat pentru un desen făcut de fiica lui a fost eliberat din închisoare

HotNews.ro
FOTO Rusul întemnițat pentru un desen făcut de fiica lui a fost eliberat din închisoare
Aleksei Moskaliov în timpul procesului Foto: AP / AP / Profimedia

Un tată de familie, separat de fiica sa pentru un desen ce denunţa ofensiva rusă împotriva Ucrainei şi condamnat la un an şi zece luni de detenţie pentru „discreditarea” armatei ruse, a fost eliberat marţi după ce şi-a ispăşit pedeapsa, a anunţat avocatul său, informează AFP, preluată de Agerpres.

Cazul, simbol al reprimării vocilor care critică invazia rusă, a şocat societatea rusă, puternic ataşată cadrului familial. „Aleksei” (Moskaliov) este în libertate. El se simte mai mult sau mai puţin bine, a putut în sfârşit să-şi vadă fiica”, a anunţat avocatul său Vladimir Bilienko.

ONG-ul specializat OVD-Info, declarat „agent al străinătăţii” de autorităţile ruse, a publicat o înregistrare video cu revederea dintre Aleksei Moskaliov şi fiica lui de 14 ani Maria, în lacrimi, la ieşirea din penitenciarul numărul 6 din Novomoskovsk, în regiunea Tula, la sud de Moscova. „Se întorc la ei, la Efremov, şi vor locui din nou împreună”, a precizat avocatul.

Aleksei Moskaliov, întâmpinat de fiica sa la ieșirea din închisoare Foto: WillWest News / Profimedia

Aleksei Moskaliov, 56 de ani, atrăsese atenţia autorităţilor atunci când fiica sa, Maria, la acea dată în vârstă de 13 ani, făcuse un desen în clasă în care arăta cum rachete ruse se îndreaptă spre o femeie şi un copil lângă un drapel albastru-galben ucrainean.

Directoarea instituţiei şcolare a contactat apoi poliţia, care a descoperit pe reţelele sociale mesaje ale tatălui care critica ofensiva forţelor ruse. După aceasta, tatăl a fost separat imediat de fiica lui, plasată într-un cămin pentru minori.

Aleksei Moskaliov, care o creştea singur pe fiica sa Maria în oraşul Efremov, la sud de Moscova, a fost apoi urmărit în justiţie şi condamnat în martie 2023 la doi ani de închisoare pentru că a „discreditat” armata rusă.

Cu câteva ore înainte de condamnarea sa, Moskaliov a încălcat arestul la domiciliu şi a fugit în Belarus – ţară vecină aliată a Moscovei -, unde a fost arestat rapid şi extrădat în Rusia.

Tribunalul regional din Tula a redus apoi în apel pedeapsa sa cu două luni. În total, Aleksei a stat în detenţie un an şi şapte luni, pentru că o zi de arest provizoriu este numărată, conform legislaţiei ruse, ca o zi şi jumătate într-o colonie cu regim obişnuit unde el şi-a ispăşit pedeapsa.

Peste 1.000 de persoane au fost urmărite în justiţie în Rusia după februarie 2022, pentru criticarea ofensivei ruse în Ucraina, potrivit OVD-Info. Alte câteva sute au fost intimidate sau forţate la exil pentru opinia lor, un mijloc pentru autorităţile ruse de a limita contestarea.

INTERVIURILE HotNews.ro