Sari direct la conținut

FOTO Un artist va locui în timpul Jocurilor Olimpice într-o sticlă uriașă amplasată pe canalul Saint-Denis din Paris

HotNews.ro
FOTO Un artist va locui în timpul Jocurilor Olimpice într-o sticlă uriașă amplasată pe canalul Saint-Denis din Paris
Artistul francez Abraham Poincheval este cunoscut pentru proiectele sale extravagante, FOTO: Ludovic MARIN / AFP / Profimedia

La porţile Stade de France, loc emblematic pentru Jocurile Olimpice de la Paris, artistul Abraham Poincheval a intrat, joi, într-o sticlă uriaşă instalată pe canalul Saint-Denis, în care va trăi timp de zece zile, relatează agenția AFP, citată de News.ro.

„Voi auzi zgomotul, momentele de bucurie, dar şi momentele de dezamăgire”, a declarat pentru AFP artistul francez în vârstă de 52 de ani, arătând spre arena monumentală, decorată în întregime cu bannere mari în culorile Jocurilor Olimpice.

În barca sa atipică de şase pe doi metri, artistul îşi propune să pună în discuţie atât intimitatea, cât şi utilizarea spaţiului public. Într-o perioadă în care „mulţi oameni îşi expun viaţa pe reţelele sociale”, Abraham Poincheval se întreabă „cum ne organizăm viaţa ştiind că suntem urmăriţi în fiecare moment”.

Acest Robinson Crusoe şi-a început izolarea cu mâncare şi băutură, el urmând să își încheie reprezentaţia pe 3 august. Locuinţa sa de scurtă durată este dotată cu o toaletă, o mică turbină eoliană şi panouri solare pentru a-i asigura un minim de electricitate pentru iluminat şi ventilaţie.

O locuitoare din apropiere de Saint-Denis a spus că „iubeşte” opera artistului şi această sticlă uriaşă aşezată pe un mic covor de verdeaţă. „Nu eşti într-o mănăstire, nu eşti între patru pereţi şi totuşi eşti singur, dar în mijlocul tuturor”, a declarat femeia pentru AFP.

Un trecător şi-a întrerupt brusc plimbarea cu bicicleta de-a lungul canalului, intrigat de instalaţie. Localnicul în vârstă de 40 de ani a râs când a auzit că un artist va locui acolo timp de zece zile. „Prima întrebare pe care mi-o pun este unde sunt toaletele?”, a declarat acesta pentru agenția franceză de presă.

Reprezentația de la Jocurile Olimpice nu este prima excentricitate a artistului francez

Abraham Poincheval s-a strecurat pe gâtul sticlei, înainte de a-şi depozita cele câteva bagaje în habitaclu, în aplauzele unui public restrâns.

Artistul francez Abraham Poincheval, FOTO: Ludovic Marin / AFP / Profimedia

După ce dopul uriaş a fost pus la loc, primarul socialist al oraşului Saint-Denis, Mathieu Hanotin, a inaugurat sistemul rudimentar de comunicare ataşat operei: ţevile care leagă malul râului de sticlă permit trecătorilor să discute cu artistul.

Artistul francez Abraham Poincheval, FOTO: Ludovic Marin / AFP / Profimedia Images

Aceasta nu este prima experienţă de izolare a lui Abraham Poincheval. În 2015, a petrecut două săptămâni într-un urs împăiat; în 2016, a petrecut o săptămână pe o platformă la 20 de metri deasupra solului în faţa Gare de Lyon din Paris. Iar în 2017, s-a închis timp de o săptămână într-un bloc de piatră la Palais de Tokyo din Paris.

Tot în 2017 el a clocit timp de 3 săptămâni mai multe ouă.

Acest spectacol, intitulat „La Bouteille” (Sticla), face parte din itinerariul artistic conceput de autoritatea locală Plaine Commune de-a lungul Canalului Saint-Denis, cu ocazia Jocurilor Olimpice, care încep vineri şi se încheie la 11 august.

INTERVIURILE HotNews.ro