FOTO/VIDEO A început Maratonul Vaccinării în București: Cabinete de vaccinare deschise non-stop, până luni, la Sala Palatului și la Biblioteca Națională/ Cîțu: Începând de astăzi, în România, vă puteţi vaccina fără programare
Câteva sute de oameni au așteptat la coadă la Sala Palatului și la Biblioteca Națională, unde vineri la ora 16.00 a început Maratonul vaccinării, care se va încheia luni la ora 8.00. După aproximativ o oră, la Sala Palatului oamenii reușiseră să se vaccineze, astfel încât nu mai erau cozi. În schimb, la Biblioteca Națională au rămas sute de oameni la rând, astfel că a fost introdusă o linie de autobuze care să îi preia pe o parte dintre oameni și să îi ducă să se vaccineze la Sala Palatului. Premierul Florin Cîțu, care a vizitat centrele de vaccinare de la Sala Palatului, a anunțat că începând de astăzi, în România, orice persoană care vrea să se vaccineze o poate face fără programare.
UPDATE 19.45 În aproximativ două ore şi jumătate de la debutul maratonului, au fost vaccinate aproximativ 1.500 de persoane – 1.200 la centrul de la Sala Palatului şi 300 la cel de la Biblioteca Naţională, potrivit rectorului Universităţii de Medicină şi Farmacie, Viorel Jinga.
La centrul de la Biblioteca Naţională, unde sunt doar 10 cabinete de vaccinare, s-a menținut coada foarte mare, astfel că STB a aprobat o linie specială de transport, care să ducă o parte dintre oameni să se vaccineze la Sala Palatului.
- „Am spus de mai multe ori în cursul zilei de astăzi că invit, foarte mult, la Sala Palatului. (…) E bine să vină la Sala Palatului, unde sunt 40 de cabinete şi este mult mai rapidă şi mai facilă vaccinarea şi nu se stă foarte mult la coadă. (…) Sperăm să fie o acţiune reuşită până la final”, a afirmat rectorul UMF.
UPDATE 18.13 La Biblioteca Națională sunt la coadă în continuare peste 200 de persoane. După ora 18.00, aproximativ 30 de oameni dintre cei aflați la rând au fost luați cu un autobuz și duși la Sala Palatului să se vaccineze.
UPDATE 18.00 Premierul Florin Cîţu a ajuns la Sala Palatului, iar personalul care se ocupă de acces i-a măsurat temperatura.
Cîţu a anunţat că, începând de vineri, toţi românii care vor să se vaccineze anti-COVID o vor putea face fără să se mai programeze, fiind asigurate dozele necesare de ser.
- „Începând de astăzi, în România, şi nu cred că există un alt exemplu în Europa, vă puteţi vaccina, puteţi să mergeţi să vă vacinaţi fără programare, vă alegeţi centrul de vaccinare, mergeţi şi vă vaccinaţi. Este clar că acesta a fost efortul pe care am vrut să-l facem din partea Guvernului, să ne asigurăm că avem dozele necesare ca toţi români care vor să se vaccineze să se vaccineze fără să mai stea la coadă”, a declarat Cîţu.
El a mai spus că doar prin astfel de evenimente „putem vorbi de un pas important de la 1 iunie pentru revenirea la normalitate”: „Deciziile pe care le vom anunța în curând vor arăta clar că România e pe drumul spre normalitate”.
UPDATE 17.20 La Sala Palatului nu mai erau oameni la coadă la vaccinare. În schimb, la Biblioteca Națională sunt în continuare cozi lungi.
UPDATE 17.10 La coadă mai erau puțini oameni.
La ora 16.00, când s-au deschis punctele de vaccinare, erau la rând câteva sute de oameni.
La Sala Palatului au fost amenajate 40 de cabinete de vaccinare, iar la Biblioteca Naţională – zece cabinete. Câteva sute de oameni erau la coadă când a început Maratonul vaccinării, atât la Sala Palatului, cât și la Biblioteca Națională.
În Maratonul Vaccinării, organizat de Universitatea de Medicină și Farmacie București, sunt implicați 1.200 de voluntari – 260 de medici, 300 de asistenţi medicali, 135 de rezidenţi şi 500 de studenţi.
Până luni, la ora 8.00, oricine vrea să se vaccineze anti-COVID o poate face fără programare, fiind necesară doar cartea de identitate.
- „Asigurăm o vaccinare timp de 24 de ore din 24 în cele trei zile, cu mici pauze tehnice de curăţenie, în cele două locaţii – la Sala Palatului, unde sunt 40 de cabinete de vaccinare, şi la Biblioteca Naţională, unde sunt zece cabinete. În total, 50 de fluxuri de vaccinare, operate de circa 1.200 de voluntari. Sunt voluntari, nu sunt plătiţi.
- (…) Evenimentul este sprijinit de Colegiul Medicilor din Bucureşti, de Ordinul Asistenţilor Medicali din Bucureşti, având ajutor de la Primăria Capitalei, prin ASSMB, şi ajutor din partea DSP”, declara rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila”, Viorel Jinga.
El spunea că dacă luni, la ora 8.00, vor mai fi la rând persoane care doresc să se vaccineze, vor fi şi acelea imunizate.
La Sala Palatului a fost organizat și un studio video, de la care se vor face transmisiuni live, iar purtători de cuvânt vor fi medici din diferite domenii, care vor oferi informații despre vaccinarea anti-COVID.
Cu ocazia maratonului de vaccinare, circulaţia autobuzelor pe liniile 104, 117, 178, 300, 313 şi 368 va fi extinsă şi pe parcursul nopţii, vineri, sâmbătă și duminică.