Sari direct la conținut

FOTO/VIDEO Cum arată litoralul românesc după furtunile din ultimele ore. „Apele Române” anunță că s-au înregistrat cantităţi record de precipitaţii

HotNews.ro
FOTO/VIDEO Cum arată litoralul românesc după furtunile din ultimele ore. „Apele Române” anunță că s-au înregistrat cantităţi record de precipitaţii
Plaja din Vama Veche după furtuna de sâmbătă dimineață Foto: colaj meteoplus

Mai multe localități din județul Constanța se află sâmbătă sub ape după ce s-au înregistrat cantități record de precipitații care au provocat inundații. Potrivit Administrația „Apele Române” sunt afectate de inundaţii localităţile: Mangalia, 2 Mai, Venus, Jupiter, Saturn, iar la Tuzla s-a pornit staţia de pompare preventiv. 

Vineri noapte și sâmbătă dimineață, mare parte din litoralul românesc s-a aflat sub un cod roșu de precipitații. Potrivit autorităților, au fost înregistrate cantități record.

Sursa Foto: Vlad Nedelea, Golazo

„Noi cantităţi de precipitaţii s-au înregistrat pe litoral în ultimele 24 de ore: Mangalia- 225,9 l/mp,  Cerchezu – 83 l/mp, Tuzla – 118 l/mp, 23 August – 145 l/mp, Constanţa- 53,3 l/mp, Ciocârlia- 40 l/mp”, a precizat „Apele Române”, citat de news.ro.

Reprezentanţii Regiei Autonome Judeţene de Apă (RAJA) Constanţa au afirmat că până la ora 10.00, la dispeceratul societăţii s-au înregistrat 183 de reclamaţii, în urma ploilor abundente. Din municipiul Constanţa şi din Mamaia au venit 49 de sesizări, iar peste 50 de reclamaţii au venit din Agigea, Tuzla, Techirghiol, Costinesti, Eforie Nord, Eforie Sud, Cumpăna, Valu lui Traian şi Năvodari. 

Sursa Foto: Vlad Nedelea, Golazo

„Deşi volumul de apă a fost mult peste capacitatea normală de gestionare, sistemul şi-a îndeplinit treptat rolul, facilitând evacuarea apei acumulate şi reducând impactul inundatiilor. Cele mai multe sesizări, 80 s-au primit de la nivelul municipiului Mangalia şi staţiunile din sudul litoralului, unde s-au înregistrat averse care au depăşit o cantitate record de peste 200 de l/mp, prin acumulare”, a transmis RAJA.

O plajă din Vama Veche a fost grav afectată de ploi torențiale și vijelii puternice, relatează publicația locală ReplicaOnline. Șezlongurile, umbrelele și alte echipamente de plajă au fost spulberate de rafalele de vânt puternice. De asemenea, numeroase porțiuni de nisip au fost erodate.

Una din cele mai grave situații este în localitatea Amzacea, aflată la circa 30 de kilometri de municipiul Mangalia, de asemenea confruntat cu cantități record de precipitații.

Ploile nu se opresc

Iar problemele nu se opresc aici, întrucât meteorologii au prognozat noi ploi în acest weekend. În intervalul 31 august, ora 10 – 01 septembrie, ora 10 este valabilă o avertizare cod galben de ploi pentru în judeţul Constanţa şi  zona litorală a judeţului Tulcea 

„Local în judeţul Constanţa şi în zona litorală a judeţului Tulcea vor fi averse, descărcări electrice şi intensificări ale vântului cu viteze în general de 50…55 km/h. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantităţile de apă vor fi de 15…25 l/mp şi izolat de peste 30 l/mp”, anunţă ANM.

O avertizare cod portocaliu va fi în vigoare în acelaşi interval în zona litorală a judeţului Constanţa

„În zona litorală a judeţului Constanţa vor fi averse torenţiale şi descărcări electrice, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare cantităţile de apă vor fi de 25…30 l/mp şi izolat de peste 40…50 l/mp”, transmit meteorologii.

INTERVIURILE HotNews.ro